99mac testar HTC Re

HTC Re är en kamera som komplementerar din smarta mobiltelefon och öppnar upp för kreativa fotomöjligheter. Den är liten, ligger bra i handen och funkar under vatten. 99mac testar.

Min första egna kamera var en analog systemkamera som jag matade med filmrullar. Den ersattes så småningom med en digital kompaktkamera som gav nya möjligheter, nu kunde jag se bilderna direkt på kamerans skärm och försöka ta om misslyckade bilder direkt. Numera fotar jag mestadels med mobilen, men under besöket på #Mobile World Congress i Barcelona tidigare i år fick jag anledning att tänka över mina fotovanor när jag stiftade bekantskap med en rolig liten kamera i HTC:s monter.

Den heter HTC Re och ett vitt exemplar har äntligen letat sig in i 99mac:s testlabb. Re är en periskop-liknande enhet utan några som helst krusiduller som fotar eller filmar med en enkel knapptryckning. För att se på sin alster får man hala fram mobilen där innehållet på minneskortet dyker upp trådlöst i en app genom att ansluta till enhetens Wifi. Kameran är kompatibel med både IOS och Android.

Det yttre

HTC Re hålls i handen med tummen på böjen där det lämpligt nog finns en stor silvrig knapp som med ett kort tryck tar ett foto och med ett längre tryck börjar filma. För att kompensera för att användaren inte kan se vad som fastnar på bild har Re en rejäl vidvinkel.

På framsidan inom räckhåll för pekfingret finns enhetens andra och sista knapp som aktiverar ett slow motion-läge för film. Kameran går också att sköta via appen i mobilen där det också går att få en realtidssökare som visar det som kameran ser.

En inbyggd sensor känner av när du håller i enheten och sätter på den automatiskt. Det finns en LED-indikator som berättar om batteritiden, att filminspelning pågår eller att en bild tas. Det finns en mikrofon finns på toppen och en högtalare nere vid foten.

På undersidan finns en Micro USB-port för laddning eller överföring till en dator och under en tätad lucka finns plats för ett Micro SD-kort. Som mest går det att få 128 gigabyte lagring.

Batteritid

HTC säger att batteriet räcker till cirka två timmars kontinuerlig videoinspelning eller för att ta omkring 1 200 bilder. För att se hur mycket batteri som Re-kameran har kvar kan man antingen titta på LED-indikatorn på enheten när man tar upp den och den aktiveras, eller kika i appen.

Lyser indikatorn grönt är det mer än 25 procent batteri kvar, är den orange är det under. I appen visas en batteriikon ovanför sökaren där ett helt blått batteri betyder att det är laddat, medan batteriet töms på färg och blir rött när det är lite laddning kvar.

Utan att ha gjort mer än uppskattningar stämmer det här ganska bra med våra erfarenheter av Re.

Vatten

HTC Re tål salt- eller färskvatten, men poolen bör man låta bli. Ner till en meters djup går bra och enheten bör inte vara under vatten längre än 30 minuter. Genom att köpa till ett tillbehörspaket går det att öka på både vattendjup och tid under vattenytan.

Eftersom vattentemperaturen utomhus ännu inte tilltalar badkrukor som mig stannade jag inne på redaktionen men lät Re bada lite i ett glas bara för att prova på. Luckan till SD-kortet håller tätt och enheten behöver bara torkas lite efteråt. Det är inte svårt att föreställa sig hur kul det måste vara med Re på en snorkeltur eller under en dag på stranden i sommar.

Appen

Det finns en nackdel med att använda Re med en IOS-enhet och det är att Apple inte tillåter appar att byta trådlöst nätverk automatiskt. Det finns säkert många bra anledningar till det beslutet, men för en Re-användare betyder det att när appen öppnas får man inte direkt se sina bilder och videoklipp, utan man måste först hoppa till Inställningar och byta nätverk.

När appen och kameran väl pratar med varandra kan jag se alla bilder och videoklipp i ett rutnät eller i fullskärmsläge. Det går att se videoklipp direkt, även om längre sådana kan spela upp lite ojämnt om man inte sparar ned dem lokalt i telefonens minne istället.

För den som tycker det är för våghalsigt att bara ta bilder utan att se vad man fotograferar eller filmar kan man använda appen som ett sökarfönster som uppdateras i realtid. Det är bra om man har en väldigt specifik bild man vill ta, men för det mesta fungerar det utmärkt att bara peka Re åt det håll man vill ta en bild och trycka på avtryckaren.

En sak jag gillar med Re är att det inte behöver vara uppenbart att det är en kamera jag håller i som det är när jag lyfter upp min telefon på ett visst sätt eller tar fram en större kamera. Det går att fånga ögonblicksbilder som blir mer naturliga och i många situationer passar Re betydligt bättre än min telefon. Över räcket på Gotlandsbåten exempelvis.

Re ligger bättre i handen än vad telefonen gör och det känns inte lika troligt att jag kommer att tappa den. Ett annat exempel är när man vill fotografera barn som gärna börjar grimasera så fort det är fotodags, eller fånga en rolig kattjakt på video, av någon anledning slutar alltid mina två med allt roligt så fort kameran är med.

Via en meny kommer jag åt kamerans inställningar och kan välja upplösning för både video och foto. Det går att ställa in så att bilderna säkerhetskopieras och jag kan liveströmma direkt till Youtube genom att logga in med ett Google-konto.

Förutom slow motion-video kan Re också göra så kallade time lapse-inspelningar, men det måste man aktivera via appen och är inget man kan göra direkt på enheten. Det går att välja med vilket intervall som bilderna tas och med vilken framerate som videon kommer att spelas upp.

Namn
RE
Plattform
IOS
Utvecklare
HTC Corporation
Version
1.1.3617
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Svenska, förenklad kinesiska, traditionell kinesiska, arabiska, armeniska, bulgariska, burmesiska, danska, engelska, estniska, finska, franska, grekiska, hebreiska, hindi, indonesiska, italienska, japanska, katalanska, kazakisk, koreanska, kroatiska, lettiska, litauiska, malajiska, nederländska, norska, bokmål, persiska, polska, portugisiska, rumänska, ryska, serbiska, slovakiska, slovenska, spanska, thailändska, tjeckiska, turkiska, tyska, ukrainska, ungerska, vietnamesiska

Tillbehör

Det finns som tidigare skrivet ett tillbehörspaket som gör att Re tål vatten ännu lite bättre än direkt ur kartongen. Det finns också flera hållare till kameran. Vi får låna en hållare som kan fästas på ett cykelstyre, men det finns också ett fäste som passar bra till ryggsäckar och ett med en sugpropp som lämpar sig för bilen.

HTC har också tagit fram en hållare som också kan ladda enheten ifall man vill göra riktigt långa time lapse-inspelningar. Det finns också vägg- och billaddare att köpa.

Exempelbilder

Här är några exempelbilder från mina äventyr med Re.

Videon nedan innehåller några klipp från Re. Det fungerar så där att montera fästet på ett skakigt fyrhjulingsstyre, men det kan säkert bli riktigt bra med en cykel eller kanske en motorcykel som kör på jämnare underlag. Videon innehåller också exempel på slow motion och time lapse.

Slutsats och omdöme

Det här är en rolig liten pryl som kan användas till mycket. Det är plättlätt att ta gruppbilder eller selfies och kameran fångar också mycket mer av sådant som jag har framför mig tack vare vidvinkelobjektivet. Någon sökare saknar jag oftast inte, det fungerar riktigt bra att bara sikta och trycka av.

Med tillbehören går det att använda Re även till mer aktiva äventyr som att simma under vatten eller cykla i full fart. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna.

Det är väldigt enkelt att komma igång med både kameran och appen. Det lite irriterande meckandet med att byta Wifi är inget som HTC kan lastas för. För den som läst så här långt och känner ett ha-begär kan jag bara varmt rekommendera ett köp. Prismässigt sett ligger Re också bra till om man jämför med kameror som Go Pro.

Fördelar
+ Liten, smidig
+ Lätt att använda
+ Många användningsområden

Nackdelar
- Lite meckigt med Wifi-byten
- Går inte att byta batteri

Fakta: HTC Re

Vad är det
Kamera med 16 megapixel och ett vidvinkelobjektiv (146°), bländare f2.8. Filmar i HD (1080p, 30fps). Vattentät ner till en meters djup (30 minuter). Batteritid: räcker till cirka 1 200 bilder eller nästan 2 timmars kontinuerlig videoinspelning. Lagring: microSD-kort. Wifi (802.11a/b/g/n), Bluetooth 4.0. Finns i färgerna: vit, blå, orange. Ansluts enkelt till IOS eller Android.
Mått/vikt
Diameter: 26,5 mm, höjd: 97,7 mm, vikt: 66,5 gr
Pris
1 590 kronor (HTC:s webbplats)