Intel Skylake lovar bättre batteritid

Efter Broadwell kommer Skylake, och med sin nya arkitektur utlovar Intel passivt kylda processorer med betydligt längre batteritid.

Med processorn Core-M Broadwell möjliggjorde Intel bärbara datorer med passiv kylning, något som utnyttjas i Apples fläktlösa Macbook. Men Intel ligger inte på latsidan, och förbereder nu nästa processorarkitektur som går under namnet Skylake.

Processorn Intel Skylake-Y är uppföljaren till dagens Broadwell-Y och Core M, och kommer bland annat att erbjuda betydligt lägre strömförbrukning. En läckt presentationsbild som publicerats på forumet Anandtech visar att den nya processorn kan ge upp till 35 procent längre batteritid på en dator med motsvarande system och batterikapacitet.

För Apples #Macbook skulle det innebära videouppspelning på 13,5 timmar istället för nuvarande 10 timmar. Skylake-Y ska också ge andra fördelar så som bättre stöd för upplösningen 4K, rapporterar Sweclockers. Lanseringen av Intels nya processor väntas ske under hösten. Vilka eventuella Apple-produkter som blir de första med Skylake är dock en öppen fråga.