Rykte: Ny kamerateknik i nästa Iphone

En ny kamerateknik från Sony kan ge årets Iphone-modeller bättre prestanda under dåliga ljusförhållanden.

#Iphone är inte bara en smart telefon utan också en av världens mest populära kameror. Till exempel toppar olika modeller av Apples mobil listan över de mest använda kamerorna på fotosajten Flickr. Just kamerans kvalitet är också en funktion som Apple gång på gång framhävt vid sina produktlanseringar.

På förra årets modeller Iphone 6 och Iphone 6 Plus använde Apple kameror med en sensor på 8 megapixel, där pixlarna var större än normalt för att förbättra ljuskänsligheten. Enligt nyhetssajten Feng [Google-översatt från kinesiska] som hänvisar till "japansk media" är det återigen Sony som kommer att stå för tillverkningen av kamerorna i årets modeller och en ny teknisk lösning ska förbättra ljuskänsligheten.

Sonys nya kameror uppges vara på 12 megapixel, och använder sig av den nya RGBW-tekniken för att förbättra ljuskänsligheten. Detta åstadkoms genom att vita pixlar läggs till de befintliga röda, gröna och blå. Detta ska hjälpa kameran att absorbera mer ljus och förbättra bildkvaliteten under dåliga ljusförhållanden.

Årets modeller av Iphone tros få namnen Iphone 6S och Iphone 6S Plus. Rapporten nämner också att kameran i dessa modeller får snabbare autofokus än tidigare. Ursprungligen uppges Sonys RGBW-kameror ha planerats inför Iphone 6-modellerna, men Apple ska ha lagt ett extra år på att säkra kvaliten.

Tidigare rykten som gjort gällande att årets Iphone får en kamera med dubbla linser förnekas av rapporten. I april skrev 99mac om att Apple köpt upp det israeliska kameraföretaget Linx Imaging som utvecklar just kamerateknik baserad på flera linser. Möjligheten finns dock att denna teknik planeras inför kommande Iphone-modeller.