Det här visar Apple på WWDC

På måndagkväll inleds Apples utvecklarkonferens WWDC med en presskonferens med bland andra vd:n Tim Cook på scen. 99mac sammanställer alla rykten och ger sina prognoser.

På måndag sparkar Apple traditionsenligt igång sin utvecklarkonferens #WWDC med en presentation som går att följa direkt via Apple TV, Iphone, Ipad och Macar. Apples vd Tim Cook förväntas inleda med att dra lite siffror, och därefter kommer det förhoppningsvis att bjudas på massor av spännande nyheter från Cupertino.

Vi kan förvänta oss förhandstittar av årets versioner av operativsystemen IOS och OS X, men förhoppningsvis är det inte allt. Det har gått rykten om både en ny musiktjänst och en ny tv-tjänst. Dessutom kanske vi får höra det senaste om Apple Watch, och vad som händer med Homekit, Apple Pay och Apple Watch. Rykten pekar också mot att vi äntligen ser en uppdaterad version av Apple TV.

Här sammanställer 99mac de troligaste nyheterna vi får se på måndag kväll, och ställer en prognos vad gäller sannolikheten.

Sedan lanseringen av Iphone 2007 har Apple uppdaterat sitt mobila operativsystem varje år, och nu är det dags för den nionde versionen. I samband med att OS X Mountain Lion visades upp 2012 har Apple också sagt sig tillämpa årliga uppdateringar av operativsystemet OS X för Mac.

Det här gör att Apples två operativsystem lär spela huvudrollen under WWDC, liksom de gjort tidigare år. Apple kan förväntas visa upp en handfull nya funktioner i båda systemen under måndagens presentation, och många av veckans seminarier kommer sedan att avhandla de nya tekniker och ramverk som tillkommer. De första betaversionerna av #IOS 9 och OS X 10.11 lär också göras tillgängliga för registrerade utvecklare.

IOS 9

Under många år verkar Apple ha betat av en lång lista med funktioner att lägga till i IOS, något som tycktes kulminera under förra året när IOS 8 fick stöd för apptillägg och nya ramverk som Healthkit och Homekit. Dessutom tillkom diktering på svenska och flera andra mindre nyheter. Under året uppdaterades systemet också med bland annat Siri på svenska och det blev mer mångfald bland emoji-symbolerna.

Med IOS 7 året innan fick systemet också en rejäl grafisk uppdatering, och utseendet följde med till IOS 8 med endast mindre detaljer som finputsades.

I år säger förhandsuppgifterna att Apple satsar på ett mindre antal nya funktioner än vanligt, för att istället fokusera på att optimera systemets säkerhet och prestanda samt ta bort långvariga buggar. Bland annat ska ett nytt säkerhetssystem som kallas "Rootless" förhindra så kallat jailbreak av Iphone och skydda enheterna från malware.

Apples molntjänst Icloud kommer också att användas för att synka data som anteckningar, påminnelser och kalenderhändelser mellan enheter vilket ska göra synkroniseringen snabbare och säkrare. IOS 9 ryktas också ta mindre utrymme än sin föregångare, vilket säkert gläder många användare som sitter på telefoner med endast 16 gigabyte lagringsutrymme.

Helt utan nya appar och funktioner blir systemet knappast. Det har ryktats om att IOS 9 får en egen app för att kontrollera Homekit-produkter, liknande hur appen Hälsa samlar data från Healthkit. Kartor ska också få en uppdatering med stöd för kollektivtrafik. Det har också ryktats om en ny funktion kallad Proactive som ska konkurrera med Google Nu.

Vi håller också tummarna för välkomna förbättringar i systemet som exempelvis möjligheten att dölja systemappar som inte används (som till exempel Aktier och Tidningskiosk). Vi har inte sett några rykten om detta, men hoppas. Det vore också trevligt om alla funktioner som kom förra året började fungera pålitligt, som Handoff, Airdrop mellan Iphone och Mac samt att Meddelanden dyker upp tillförlitligt i alla enheter.

OS X 10.11

Även OS X ryktas framförallt få förbättringar under ytan. Utseendemässigt lär årets version bli en tillklippt variant av den stora ansiktslyftning som kom med OS X Yosemite förra året. Apple uppges ersätta systemets typsnitt från Helvetica till det egenutvecklade San Francisco som redan finns i Apple Watch.

Förra året lånade OS X funktionen Notiscenter från IOS, som placerades i en flik på högra delen av skärmen. I år väntas Kontrollcenter göra samma resa, och tar plats på bildskärmens vänstra sida. Hit ryktas en del kontroller flytta från menyraden, och exempelvis styrning av musik i Itunes.

Lika spännande som nya funktioner är vad årets upplaga av OS X ska få för produktnamn. Efter några år av stora kattdjur kör Apple numera på "platser i Kalifornien", och frågan är vad som kommer efter OS X Mavericks och OS X Yosemite. Kanske är det äntligen dags för OS X Pacific?

Prognos: MYCKET SANNOLIKT

Utan åtminstone ett nytt IOS blir det inget WWDC. Allt kretsar kring detta, och utvecklare kommer dit för att se vilka nyheter IOS 9 kommer att bjuda på, så att de kan uppdatera sina appar lagom till höstens lansering av nya Iphone-modeller. OS X hänger numera med sitt yngre och coolare syskon, så det blir garanterat en förhandstitt av det också.

För vår del skulle vi bli glada om de flesta nyheterna inte syntes utan bara märktes – det är dags att göra en Snow Leopard och uppdatera systemen så att de blir stabilare och mer pålitliga.

Läs mer:

Framtida namn på OS X kan ha avslöjats (2014-04-25)
Apples framtidsplaner för IOS (2015-02-10)
IOS 9 får ny app för Homekit (2015-05-11)
Apple byter typsnitt (2015-05-21)
Apples kartor får kollektivtrafik i IOS 9 (2015-05-22)
IOS 9 omöjligt att hacka (2015-05-25)

WWDC är i första hand en konferens för utvecklare, och därmed brukar mjukvaran spela huvudrollen. Det är alltså inte säkert att vi får se någon hårdvara visas upp, men oftast brukar Apple passa på att lansera något eller bjuda på en smygtitt. Tidigare år har vi exempelvis fått se Iphone 4 (2010), Macbook Pro med Retinaskärm (2012) och en nya Mac Pro (2013).

I år surrar det av rykten om en ny #Apple TV som det pratats om länge. Enligt uppgift skulle en uppföljare till Apples svarta låda visats upp redan under företagets mars-evenemang, men premiären blev försenad på grund av avtal med innehållsleverantörer. Istället fick vi endast se en prissänkning av den befintliga Apple TV, och en exklusiv lansering av den amerikanska tjänsten HBO Now.

Nu hoppas vi på att det äntligen är dags, och att en ny Apple TV ska få utrymme under måndagens presentation. Vi hoppas på uppdaterad hårdvara med snabbare processor och bättre grafikprestanda för att klara alla roliga appar som kommer att erbjudas i en särskild App Store för tv:n. Här kommer det gå att ladda hem både nya tv-kanaler och massor av spel.

Om Apple använder sig av A8X-processorn från Ipad Air 2 kan vi förvänta oss spel av "konsolkvalitet" som kanske inte kan konkurrera med Playstation 4 i ren prestanda, men som ändå inte behöver skämmas för sig på en högupplöst tv-skärm. Förra året lanserade Apple tekniken Metal för att höja prestandan i grafikkrävande appar, och det lär bli en viktig faktor om Apple TV blir en spelmaskin. Produkter som Halo: Spartan Strike och Infinity Blade 3 visar redan idag vad som är möjligt att göra på en Ipad, och om spelen skräddarsys för en ny Apple TV behöver utvecklare heller inte bekymra sig över att ha stöd för äldre IOS-enheter.

Om vi verkligen ska få njuta av något mer avancerat än Angry Birds i vardagsrummet krävs också en ordentlig spelkontroll. Vår gissning är att Apple släpper en Bluetooth-handkontroll som separat tillbehör för minst 599 kronor. Enklare spel lär också gå att kontrollera direkt från en Iphone eller Ipad via en uppdaterad version av Remote-appen.

Spel i all ära, men det vi verkligen vill se i en ny Apple TV är möjligheten att ladda ner vår egen regions alla tv-tjänster som separata appar, precis som Ipad och Iphone fungerar idag. Tjänster som SVT Play, TV4, Viaplay och annat kommer kanske att försvinna från huvudmenyn, men i gengäld finnas i en ny App Store, tillsammans men många andra alternativ. Tyvärr finns det inget som tyder på att utländska tjänster som BBC:s Iplayer eller amerikanska HBO, Hulu och liknande kommer att erbjudas i Sverige men vi kan ju alltid hoppas.

Strömmande tjänster och Icloud lär utgöra grundstommen i en ny Apple TV:s underhållningsvärde, men vi förväntar oss att den nya apparaten fortfarande vill ha kontakt med våra lokala Itunes-bibliotek. Det vore också väldigt trevligt om appar som Plex kan få tillåtelse att prata direkt med en NAS eller annan mediaserver.

De senaste uppgifterna om Apples egna tv-tjänst är att den inte är redo att lanseras ännu, så om en ny Apple TV kommer blir fokus troligtvis på andra tjänster och en ny App Store. I torsdags kom dock tråkiga uppgifter om att Apple TV inte kommer att visas upp under WWDC och ännu en gång har skjutits på framtiden.

Prognos: GANSKA SANNOLIKT

Amerikanska fotbollsligan NFL inleder sin säsong i september, och ungefär samtidigt har många populära tv-serier nypremiär efter sina sommaruppehåll. En uppdaterad tv-lösning ska alltså helst lanseras innan hösten, särskilt om Apple och deras partners planerar att sälja prenumerationstjänster och ha kampanjer att locka nya soffpotatisar med.

Tyvärr verkar det som att åtminstone den nya tv-tjänsten inte blir klar tills dess, och nya uppgifter gör även lanseringen av ny hårdvara osäker. Vi har väntat länge på en ny Apple TV, och vill tro att det äntligen är dags. Men om produkten inte är redo så kommer Apple att vänta, och göra oss besvikna ännu en gång. Ge oss det här nu, Apple.

Läs mer:

Apple nätverkar inför möjlig tv-lansering (2014-02-05)
Krönika: Apple har guldläge att ta sig in i spelindustrin (2014-02-21)
Apple förbereder nätbaserad tv-tjänst (2015-02-05)
Apple släpper webbtv-tjänst i juni (2015-03-17)
Apple vill att leverantörerna betalar strömmen (2015-04-02)

I Sverige kom strömmande musiktjänster som Spotify tidigt, och nedladdad köpt musik fick aldrig något ordentligt fotfäste. Strömmande musik står här för 79 procent av musikbranschens inkomster. I USA däremot står fortfarande digitala nedladdningar för 37 procent, och fysisk media som cd-skivor för 32 procent. Största spelaren för nedladdad musik är Apple med sin musikbutik Itunes.

Men trenden är tydlig – strömmande tjänster ökar, och nedladdningar minskar. För att fortsätta vara en dominerande aktör i musikindustrin väntas Apple lansera en egen strömmande musiktjänst, baserad på Beats Music som företaget köpte 2014 för 3 miljarder dollar, motsvarande 25,5 miljarder kronor i dagens växelkurs. Beats grundades 2006 av Jimmy Iovine och hiphop-artisten Dr Dre. Bolaget tillverkar i första hand hörlurar, men lanserade i början av 2014 musiktjänsten Beats Music.

Sedan köpet av Beats har olika rykten florerat om Apples planer, och enligt de flesta uppgifter förbereds en ny tjänst som kan komma att kallas #Apple Music, vilket skulle stämma väl överens med namnen på den senare tidens tjänster och produkter från Apple. Det är oklart om den nya tjänsten kommer att behålla Beats algoritmer som kartlägger lyssnarnas smak och tipsar om ny musik, eller om köpet av Beats framförallt handlade om att knyta personer som Dr Dre och Iovine till Apple med deras kontakter inom musikindustrin.

Enligt rapporter från november arbetar Beats Trent Reznor, känd från gruppen Nine Inch Nails, med den nya tjänsten tillsammans med Jimmy Iovine. Även Apples Itunes-chef Eddy Cue är involverad, men enligt uppgift har personalen från Beats och Apple haft svårt att samarbeta. Många personer från Beats ska ha fått ledande positioner i utvecklingen av tjänsten, något som ska ha irriterat äldre Apple-anställda. Ursprungliga planer på en lansering i mars fick senareläggas till WWDC.

Tröga förhandlingar

Det största hindret för att sjösätta den nya tjänsten verkar dock vara förhandlingar med skivbolagen. Apple var enligt uppgift inledningsvis ute efter att erbjuda tjänsten till ett lägre pris än konkurrenterna som brukar kosta 99 kronor i månaden. Musikbolagen ska dock inte ha tyckt om den idén, och nu verkar det som att priset blir motsvarande. Något gratisalternativ ser det inte heller ut att bli, men däremot en gratis testperiod på tre månader. Detta har också orsakat tandgnissel hos skivbolagen eftersom Apple vill att strömmningsrättigheterna ska erbjudas gratis under provperioden.

Apple rapporteras dessutom ha satt press på skivbolag att inte låta andra tjänster erbjuda gratisabonnemang genom reklam, så som exempelvis Spotify har i dagsläget. Apple ska också ha erbjudit att kompensera skivbolaget Universal ekonomiskt om de tar bort licensierad musik från videotjänsten Youtube.

Andra rykten säger att Apple kommer att satsa stort på sociala funktioner med sin nya tjänst, där artister på egna sidor kan lägga upp smakprov från låtar, foton, videoklipp, turnédatum och annat. Till skillnad från den misslyckade funktionen Ping i Itunes ska användarna här inte ha egna sidor att sköta.

Tjänsten kommer att finnas inbyggd i IOS 9, troligtvis som en del av den uppdaterade app för musik som återfinns i betaversionen av IOS 8.4. Även Android kommer att få ta del av den nya musiktjänsten. Vid sidan av Apple Music väntas Apple något förvånande att behålla den befintliga tjänsten Itunes Radio, och uppdatera den med spellistor från kändisgäster som David Guetta och Pharrell Williams.

Konkurrensen

Spotify lanserades i USA 2011 och företagets vd Daniel Ek har i en intervju sagt att han inte fruktar vad Apple har att erbjuda inom strömmande musik. Spotify har i dagsläget över 60 miljoner användare, varav cirka 15 miljoner har ett betalabonnemang. En annan tjänst är franska Deezer, som nyligen började erbjuda poddradio.

Tidigare i år nylanserades tjänsten Tidal under ledning av artisten Jay Z, under en märklig presskonferens där artister som Beyoncé, Daft Punk och Madonna skrev under en deklaration av okänt innehåll. Trots medial uppmärksamhet verkar Tidal inte ha lyft sedan lanseringen.

Prognos: SANNOLIKT

Vi tror absolut att Apple skulle vilja lansera en musiktjänst som heter Apple Music under WWDC, så att Tim Cook kan fingerkyssas med Dr Dre. Frågan är om avtalen med skivbolagen är färdiga så att det hela kan tillkännages med buller och bång utan sura miner. Eddy Cue är troligtvis den som ansvarar för att få ihop avtalen, och skivbolagen är nog försiktiga för att inte ge Apple för stor del av kakan.

Förhoppningsvis kan dock Jimmy Iovines charm och lockelsen från 800 miljoner Itunes-konton och över en miljard IOS-enheter få skivbolagen att hoppa på tåget. Den nya musiktjänsten kommer isåfall antagligen att avsluta måndagens event, så att en väl vald artist kan spela musik.

Läs mer om musik:

Krönika: Sången dom spelar när internet ligger nere (2014-12-02)
Guide: Massor av strömmande musik (2015-03-26)

Apple förhandsvisade sina smarta klocka i september 2014, och lanserade den i nio länder i april. En begränsad tillgång gjorde att klockan bara gick att beställa via nätet, och inte kunde köpas direkt i Apples butiker. Enligt uppgift har Apple haft produktionsproblem med en av komponenterna, närmare bestämd den lilla motor som ger haptisk återkoppling.

Tim Cook sade dock under Apples kvartalsrapport i april att #Apple Watch skulle lanseras i fler länder under slutet av juni, och under torsdagen meddelades att klockan kommer till sju nya länder. Sverige är tyvärr inte med på listan.

Under förra veckans konferens Code gästade Apples operative chef Jeff Williams, och bekräftade då också att Apple kommer att släppa ett nytt utvecklingsverktyg för Apple Watch under WWDC, ett så kallat SDK. Detta ska låta utvecklare skapa appar som installeras direkt på klockan, istället för att som nu köras från en Iphone och visa information på klockan genom ett tillägg med hjälp av Watchkit.

Det verkar alltså sannolikt att WWDC kommer att bjuda på nyheter om mjukvaran i Apple Watch. Det har redan ryktats om en del möjliga funktioner som kan vara på gång till nästa version av operativsystemet i klockan, men det är inte säkert att vi får se just detta under WWDC.

19 maj släppte Apple en första uppdatering till Apple Watch som gav stöd för en rad nya språk, och även om inget av dessa länder får klockan den 26 juni är det en bra ledtråd om vilka länder som står näst på tur. Förutom svenska fick klockan då också stöd för brasiliansk-portugisiska, holländska, danska, ryska, turkiska och thailändska.

Prognos: MYCKET SANNOLIKT

Vi kommer att få höra talas om Apple Watch på ett eller annat sätt under måndagens event. Om inte annat måste Tim Cook berätta om vilken succé den smarta klockan har blivit och hur mycket folk älskar den, och att ett nytt SDK kommer för utvecklare är bekräftat. Vi hade hoppats på information om när klockan kommer till Sverige, men eftersom Apple redan annonserat vilka länder som får klockan 26 juni blir det knappast någon svensk flagga på duken bakom Tim Cook.

Apple Pay i fler länder

Apples mobila betalsystem verkar ha blivit en framgång i hemlandet USA, och Tim Cook har lovat att #Apple Pay ska komma till länder i Europa innan årets slut. En lansering i Kina har också hög prioritet enligt Cook. I december lade Apple också ut en jobbannons i Storbritannien som visade att företaget arbetade med att lansera betaltjänsten i fler länder.

Kortföretaget Visa presenterade i februari en europeisk tokenbaserad tjänst i Europa med lansering i april som ska göra Visa-kort redo för Apple Pay. Under Mobile World Congress i Barcelona demonstrerade kortföretaget hur systemet fungerar tillsammans med Apple Pay, och Prasanna Laxminarayanan som arbetar med produktutveckling på Visa intygade att Apple Pay kommer till Europa det här året.

Det finns alltså mycket som talar för att en expansion av Apple Pay är på gång, men det finns inga direkt uppgifter som talar för en lansering under WWDC. Däremot skulle det passa bra ihop med att Apple Watch kommer till fler länder. Om vi inte får några Apple Pay-nyheter nästa vecka dröjer det troligtvis till lanseringen av nya Iphone-modeller i september.
Prognos: GANSKA SANNOLIKT

Nya datorer

Tiden när Apple lägger värdefulla minuter på att visa upp nya Mac-datorer under WWDC är troligtvis förbi sedan många år, förutom när helt nya modeller lanseras som Macbook Pro med Retinaskärm. Nu har Apple ganska nyligen uppdaterat sina bärbara datorer med en tråkig prestandahöjning och snabbare SSD-enheter. En ny Macbook kom i mars, och det är därför knappast troligt att någon helt ny Mac dyker upp nästa vecka. Det enda som skulle kunna vara aktuellt är en 21,5-tums Imac med Retinaskärm, men vi har inte tagit del av några uppgifter som tyder på en sådan.
Prognos: INTE SANNOLIKT

Ny större Ipad

Vi känner oss ganska säkra på att en ny större Ipad är under utveckling som har en förbättrad tryckskärm med stöd för Force Touch och kanske en särskild Apple-stylus. Vi känner oss ungefär lika säkra på att vi inte kommer att få se den under WWDC. Dels finns det knappast tillräckligt med tid för att gå igenom varför denna nya produkt är så fantastisk, och dels tror vi Apple föredrar att visa nya Ipad-modeller under hösten, som de gjort de senaste åren. Något kul ska vi ju ha att se fram emot i oktober också.
Prognos: INTE SANNOLIKT