"Jag fick nog av alla dessa papper"

Löftet om det pappersfria samhället har inte infriats än så 99mac:s frilansskribent Axel Kennedal bestämde sig för att ta saken i egna händer. Han har bytt ut skolböcker och papper mot en Ipad.

Antagligen kan de flesta relatera till hur opraktiskt och bökigt det är med papper; de är svårorganiserade, tar upp mycket plats och är klumpiga att ta med sig. Som student framförallt är det här något som jag upplevt – man får en stor mängd papper som man behöver hålla reda på av lärarna, läroböcker som väger flera kilo och tjocka anteckningsböcker. För ungefär en månad sedan bestämde jag mig för att jag hade fått nog av alla dessa papper — det var dags att bli pappersfri.

Idag använder jag min Ipad till anteckningar, för att skanna och organisera papper jag får av lärare och till att läsa böcker. I den här artikeln får du höra om hur det gick till när jag skulle förflytta mig från pappersåldern till Ipad-åldern – vilka problem som dök upp, vad som var belönande och hur du också kan göra det.

Vilken Ipad?

Jag valde att köpa en Ipad Mini – skälet till det är att den är så liten, lätt och smidig men ändå precis lagom stor för i stort sett allt man kan tänka sig att man skulle vilja göra med den. Att byta bort alla mina skolböcker, papper, anteckningsblock och pennor mot en Ipad kändes oerhört befriande och som en lättnad. En börda har bokstavligen talat lyft från mina axlar då jag tidigare brukade bära runt på ungefär sex kilo papper (inklusive böcker, anteckningar och lösa papper) varje dag. Numera går jag runt med min Ipad som väger fem procent av den vikten.

För hand eller tangentbord?

När man ska ta anteckningar på en Ipad kan man antingen välja att skriva dem med ett tangentbord eller med en särskild typ av penna (stylus-pennor). Båda valen har sina för- och nackdelar. Att skriva på tangentbord går oftast snabbare (om man är rutinerad) än att skriva för hand, men vissa saker går inte att skriva med tangentbord eller så är det helt enkelt för osmidigt. Ett exempel på det är uträkningar i matematik och kemi. Det finns verktyg för att exempelvis skriva matematiska formler på datorer, men de gränssnitt som används för att skriva dessa är för klumpiga idag för att kunna användas till snabba uträkningar där man kanske vill gå tillbaka senare och ändra saker.

Skriver man istället för hand på Ipad med en penna går det hur bra som helst att skriva uträkningar som vanligt, dessutom är det betydligt enklare att ändra det man skrivit i efterhand. Ytterligare en sak som är bättre med att använda penna till Ipad är att man kan göra skisser och illustrationer som kan hjälpa en att visualisera det man skriver om.

Ytterligare en fördel med att skriva för hand är att man bättre minns det man skrivit. I en studie utförd av neurofysiologen Jean‑Luc Velay och Anna Mangen skulle två grupper lära sig ett nytt alfabet – en grupp lärde sig via handskrift och en annan via tangentbord. Resultatet var att de som använt sig av handskrift hade lättare att minnas det de lärt sig. Handrörelserna och känslan av att skriva bokstäver för hand sätter ett avtryck i minnet som är starkare än om man skriver på tangentbord.

Själv tycker jag att anteckna med handskrift på Ipad har fler fördelar än att göra det med tangentbord. Därför gav jag mig ut på stan för att hitta en bra stylus att använda till just det. De pennor som finns kan delas in i två kategorier; de mer avancerade och dyrare som ansluts med Bluetooth vilket ska ge mer precision, och de simplare och billigare som inte kräver Bluetooth.

Mitt tips är att testa pennan innan du köper den – det visade sig nämligen att en Bluetooth-stylus jag testade hade sämre precision än en enkel penna som inte krävde Bluetooth. Dessutom var den enkla pennan hundratals kronor billigare och det faktum att den inte krävde Bluetooth såg jag som ett stort plus då en Bluetooth-stylus minskar surfplattans batteritid. Efter att ha gått runt till flera butiker och testat många pennor bestämde jag mig för att skaffa en enkel penna utan Bluetooth och är fortfarande nöjd med det valet.

Känslan av att skriva med en stylus-penna på en Ipad är inte densamma som att skriva med en penna på papper, men jag vande mig snabbt vid den och skulle inte vilja gå tillbaka till papper och penna. Nu slipper jag dessutom hålla reda på flera pennor, suddgummin och stift. Det kanske verkar som en liten sak, men bytet till Ipad har lett till många små smidighetsförbättringar och alla bidrar till en mycket bättre helhetsupplevelse.

Anteckningar

När man väl har en Ipad och en stylus är nästa steg att hitta en bra lösning på hur man ska skriva anteckningarna. Flertalet appar för just det här syftet existerar, men de varierar i kvalitet och funktionalitet. Vad jag tyckte var viktigast var att appen för anteckningar skulle låta en skriva för hand på ett sätt som kändes naturligt och att anteckningarna skulle gå att organisera i efterhand så att det går lätt att hitta dem igen.

Ytterligare funktioner jag undersökte, men som inte var lika viktiga var hur man kan redigera det man redan antecknat och synkroniseringsfunktioner, vilket jag går in på mer i detalj senare i artikeln.

Efter en del research och testande kom jag fram till att Evernote Penultimate passade mig bäst och på andra plats kom Myscript Smart Note.

Evernote Penultimate

Fördelar
+ Modernt och snyggt utseende
+ Lättanvänd – allt går snabbt att göra och man förstår gränssnittet fort
+ Mycket hög kvalitet på anteckningarna man skriver, det ser bra ut även när man förstorar dem
+ Naturlig skrivkänsla
+ Bra organiseringsmöjligheter

Nackdelar
- Redigeringsmöjligheterna kunde vara bättre
- Ibland lite buggigt, dock inget jätteallvarligt

Namn
Penultimate
Plattform
IOS
Utvecklare
Cocoa Box Design LLC
Version
6.0.6
Pris
Gratis (köp inuti appen)
Krav
Kräver IOS 8.0 eller senare. Kompatibel med Ipad.
Språk
Svenska, danska, engelska, finska, franska, indonesiska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, malajiska, nederländska, polska, portugisiska, ryska, spanska, thailändska, turkiska, tyska, vietnamesiska

Myscript Smart Note

Fördelar
+ Väldigt smarta och smidiga redigeringsfunktioner
+ Funktion för att infoga bilder, matematiska LaTeX-ekvationer och ljud

Nackdelar
- Låg kvalitet på anteckningarna, ser pixliga ut när man zoomar in
- Inte lika bra designat gränssnitt som Penultimate

Namn
MyScript Smart Note - Handwriting notes
Plattform
IOS
Utvecklare
MyScript
Version
1.4.2
Pris
Gratis (Köp inuti app)
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Ipad.
Språk
Förenklad kinesiska, traditionell kinesiska, engelska, franska, italienska, japanska, koreanska, portugisiska, ryska, spanska, tyska

Utöver de funktioner som nämns ovan har Penultimate ytterligare några smarta lösningar. De främsta som är nämnvärda är: Möjligheten att söka i den text som man skrivit för hand – det är verkligen användbart. "Drifting" vilket gör att man kan zooma in så att en ruta dyker upp som man kan skriva i utan att flytta handen – den flyttar automatiskt "pappret" medan man skriver. Till skillnad från traditionella papper (och program) har Penultimate skrollande sidor vilket innebär att man aldrig behöver byta fram och tillbaka mellan sidor – riktigt smidigt!

Smart Note ligger långt före Penultimate då det gäller redigeringsfunktioner – när man antecknar med Smart Note kan man använda sig av särskilda gester med pennan för att snabbt ta bort ett par bokstäver, sätta in extra mellanrum eller skriva om en bokstav som blev fel. Dessutom man kan efteråt markera saker man antecknat eller illustrerat och ändra storlek, rotation och färg på dem – till och med på enskilda streck! Dock faller Smart Note platt på ett antal andra punkter vilket gör Penultimate till vinnaren.

Skanna papper och böcker

För att skanna och hålla reda på alla lösa papper som man har eller får kan det vara bra att ha en särskild app. Dessutom kan man använda appen till att skanna eventuella läroböcker. Liksom med anteckningsappar gjorde jag en del research och testande innan jag väl bestämde mig för vilken jag ville använda.

Här hade jag också några några funktioner som jag tyckte var viktigast: snabbt att skanna, resultat av hög kvalitet och smidig organisation samt möjlighet att läsa det man skannat direkt i appen. Plus också för möjligehten att rita och stryka under saker i det man skannat.

Vinnaren i den här kategorin blev Docscan HD som hade allt det jag letade efter, men det kan vara intressant att hålla ett öga på ett par andra liknande appar – de kanske passar dig bättre och får fler funktioner i framtiden.

Docscan HD

Fördelar
+ Smidigt att skanna både lösa papper och böcker med böjda sidor
+ Snabbt för att skanna många sidor efter varandra
+ Lätt att organisera det man skannat
+ Fullskärmsläge för läsning

Nackdelar
- Omodernt utseende
- Ingen sökfunktion

Namn
Doc Scan HD - Scanner to Scan PDF, Print, Fax, Email, and Upload to Cloud Storages
Plattform
IOS
Utvecklare
IFUNPLAY CO., LTD.
Version
8.9
Pris
Gratis (Köp inuti app)
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Ipad.
Språk
Engelska

Tinyscan

Fördelar
+ Automatiserar en stor del av skanningsprocessen
+ Hög kvalitet på de skannade dokumenten
+ Snyggt och modernt utseende
+ Möjlighet att organisera det man skannat

Nackdelar
- Saknar funktioner för att rita och stryka under
- Klarar inte av böjda sidor (som i uppslagna böcker) så bra

Namn
TinyScan - PDF scanner to scan document, receipt & notes
Plattform
IOS
Utvecklare
Appxy Information Technology Co., Ltd.
Version
4.0
Pris
Gratis (Köp inuti app)
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5, Iphone 6 och Iphone 6 Plus.
Språk
Förenklad kinesiska, engelska, franska, italienska, japanska, portugisiska, ryska, spanska, tyska

Evernote Scannable

Fördelar
+ Otroligt snabbt och smidigt för att skanna många sidor
+ Modernt och lättanvänt gränssnitt

Nackdelar
- Ingen möjlighet att i appen organisera det man skannat
- Går inte att i appen läsa det man skannat, allt måste exporteras och öppnas av annan app

Namn
Evernote Scannable
Plattform
IOS
Utvecklare
Evernote
Version
1.1.1
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 8.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5, Iphone 6 och Iphone 6 Plus.
Språk
Svenska, förenklad kinesiska, traditionell kinesiska, danska, engelska, finska, franska, indonesiska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, malajiska, nederländska, norska, bokmål, norska, bokmål, polska, portugisiska, rumänska, ryska, spanska, thailändska, turkiska, tyska, vietnamesiska

Överraskande nog fanns det inte så många appar som hade alla de funktioner jag ville ha i en app. Docscan HD är inte perfekt, men är det bästa alternativet som jag hittat hittills som är gratis. Det är dock inte mycket som fattas för att Docscan skulle vara riktigt bra; en sökfunktion, bättre verktyg för att rita och stryka under och ett nytt modernt utseende skulle verkligen lyfta appen.

Jag gillar att ha en helhetslösning så att jag slipper använda mig av flera olika appar för att hantera skannade dokument, därför var Scannable inte en lösning som tilltalade mig så mycket. Vill man däremot bara skanna alla sina papper och föra över dem till datorn är Scannable ett utmärkt val. Medelvägen är Tinyscan som låter dig läsa och organisera allt direkt i din Ipad, men som inte har några verktyg för att rita eller stryka under text.

Organisering och synkning

Alla appar som jag använder mig av låter en organisera ens anteckningar eller papper i själva appen. Detta är oerhört viktigt för att man ska få någon ordning på allt och snabbt kunna komma åt det man letar efter.

Däremot är det här inte det enda man bör tänka på – viktigt är också att det går att synka till molnet så att man kan komma åt sina dokument på andra enheter och så att man har kopior om något skulle hända med ens Ipad. Med Penultimate händer det automatiskt i bakgrunden – anteckningarna sparas i Evernotes moln så att man kan se dem i Evernote för Mac.

Namn
Evernote
Plattform
OS X
Utvecklare
Evernote
Version
6.0.13
Pris
Gratis
Krav
OS X 10.7.5 eller senare, 64-bitars processor
Språk
Svenska, förenklad kinesiska, traditionell kinesiska, danska, engelska, finska, franska, galiciska, grekiska, hebreiska, indonesiska, italienska, japanska, katalanska, koreanska, korniska, kroatiska, malajiska, mongoliska, nederländska, norska, bokmål, polska, portugisiska, rumänska, ryska, serbiska, serbokroatiska, slovakiska, spanska, thailändska, tjeckiska, turkiska, tyska, ungerska, vietnamesiska

Med Docscan HD finns det istället bara möjlighet att manuellt skicka över det man skannat till molnet vilket är ganska omständigt om man har många dokument. Därför har jag valt att för tillfället lösa det genom göra backup på min Ipad via Itunes. Det innebär tyvärr att jag inte på något smidigt sätt kan se de skannade dokumenten direkt på min MacBook, men de är åtminstone säkerhetskopierade.

Allra bäst vore om det gick att ställa in båda apparna så att de hela tiden synkade mot Dropbox eller annan molntjänst – något jag hoppas kommer i framtida uppdateringar. Det är dock inget större problem eftersom jag ändå läser alla mina skannade dokument på min Ipad – jag vill ha allt samlat på den.

Ytterligare bra appar

Vänjer man sig vid att skriva med stylus på sin Ipad kan man vilja använda den överallt istället för det vanliga tangentbordet som finns i Ipad-appar. Lösningen på det är Myscript Stack som ersätter tangentbordet med en yta där du kan kan skriva för hand, tecken för tecken. Stack har liksom Smart Note stöd för en del smarta penngester vilket gör den lättanvänd och smidig.

Namn
MyScript Stack - Handwriting Keyboard
Plattform
IOS
Utvecklare
MyScript
Version
1.2.0
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 8.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5, Iphone 6 och Iphone 6 Plus.
Språk
Förenklad kinesiska, traditionell kinesiska, engelska, franska, italienska, japanska, koreanska, portugisiska, ryska, spanska, tyska

Om du i ditt arbete eller som student håller i presentationer ("powerpoints" eller "keynotes") har det säkert hänt att du skrivit ut ett papper med lite anteckningar om vad du ska säga. Tack vare appen Keynote och dess inbyggda funktioner för presentationsanteckningar och fjärrstyrning kan man skriva sina anteckningar i Keynote (på datorn eller Ipad) och sedan styra presentationen från sin Ipad samtidigt som man kan läsa alla sina anteckningar för den nuvarande bilden. Detta gör ens presentationer proffsigare och man slipper papper. Se exempelvis min presentation av mitt gymnasiearbete nedan.

Namn
Keynote
Plattform
IOS
Utvecklare
iTunes S.a.r.l.
Version
2.5.3
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 8.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5, Iphone 6 och Iphone 6 Plus.
Språk
Svenska, danska, engelska, finska, franska, grekiska, indonesiska, italienska, japanska, katalanska, kinesiska, koreanska, kroatiska, malajiska, nederländska, norska, bokmål, polska, portugisiska, rumänska, ryska, slovakiska, spanska, thailändska, tjeckiska, turkiska, tyska, ukrainska, ungerska, vietnamesiska

Framtiden

Mina förhoppningar är att den pappersfria upplevelsen med Ipad kommer att bli ännu bättre med tiden. Hårdvarumässigt är det framförallt pennorna, och hur de fungerar tillsammans med Ipad, som behöver utvecklas och bli mer exakta. Nya och bättre appar hoppas jag också på och allt det här tror jag kommer att utvecklas ganska fort. Ipad blir allt vanligare i skolor och det lär app-utvecklare upptäcka i större grad och vilja vara en del av.

Kanske släpper Apple en ny Ipad förbättrad för just anteckningar – någon ny teknologi för högre precision vore välkommen -som det är nu behöver pennorna vara ganska breda för att tryckskärmen ska reagera på dem. Apple jobbar uppenbarligen med ny touch-teknologi med tanke på att de släppte produkter med Force Touch nyligen.

Kanske blir det snart inte ens nödvändigt att ha en Ipad – man skulle kunna ha en penna till sin MacBook och anteckna med hjälp av dess Force Touch-platta. Sannerligen ska det bli intressant att se vad framtiden har att erbjuda.

Sammanfattning

Allt som allt har det varit en mycket positiv erfarenhet att bli av med mina papper och byta till Ipad. Jag rekommenderar att man har hyfsat mycket ledig tid när man ska göra det eftersom det tar ett tag att välja ut rätt appar för en, vänja sig vid allt och skanna in alla dokument man vill ha.

Välj inte bara det som andra säger är bäst – testa allt själv så att du vet att det passar dig. Att bli pappersfri är väl värt det och jag rekommenderar andra att bli det också!