Fyra veckor med Jawbone Up3 och Up2

Jawbone tillhör en av giganterna när det gäller aktivitetsarmband och nu finns deras senaste generation band ute i handeln. Modellerna Up2 och Up3 besöker 99mac:s testlabb.

Inledning

#Jawbone har gjort #aktivitetsarmbanden Up sedan slutet av år 2011 och har växt till en av de största spelarna inom segmentet. Fitbit har länge varit den största konkurrenten, men nu finns också produkter som Apple Watch och klockor med Android Wear som lockar användarna med träningsfunktioner.

I november förra året lanserade Jawbone uppföljaren till sitt populära Up24 med namnet Up3, men produktionen drabbades av förseningar relaterade till vattentåligheten. Jawbone siktade från början på att användare skulle kunna simma med armbandet, men det visade sig vara svårare än tänkt att åstadkomma.

Under våren lanserades också Up2 och Up4. Det första armbandet är i princip Up24 med ny design, medan Up4 också gör det möjligt att betala med armbandet via NFC och American Express. Det finns dock inte tillgänglig i Sverige.

99mac:s testlabb har fått in exemplar av Up3 och Up2 och testat dem under fyra veckor för att ge Jawbones "Smart Coach"-system tid att lära känna användarna.

I förpackningen

Jawbone Up2 och Up3 levereras till testlabbet i vita boxar som innehåller vardera aktivitetsarmband tillsammans med en laddningskabel och en snabbstartguide.

Vårt testexemplar av Up2 kommer i färgen silver medan Up3 är svart. Banden har en ny magnetisk laddningskontakt som är betydligt smidigare än de tidigare versionerna. Det här betyder dock att om du har ett tidigare Up-armband kommer du inte att ha någon nytta av den gamla kabeln.

Kom igång

Armbanden kommer med lite laddning, men vi kopplar ändå på laddarna direkt. Det ska ta en timme att ladda armbanden helt fullt, men så länge behöver vi inte vänta nu.

Det finns tre små lampor på armbanden, en röd liten löpare, en vit prick och en blå måne som lyser omväxlande medan armbandet laddar. När bara löparen pulserar är det klart.

Steg ett är att leta upp appen, och det är lite krångligare än man skulle kunna tro. Jawbone har tre stycken att välja mellan i App Store. En app för de äldre banden, en ny för dessa och en tredje för personer som vill räkna steg med hjälp av mobilen istället för att bära armband.

Nya användare får först skapa ett konto, medan befintliga användare ombeds logga in. Genom att trycka på armbandet vaknar det och kan hittas av appen. Genom att trycka på armbandet igen när appen säger till är de parkopplade via Bluetooth. Hela processen tar bara någon minut.

Då Up2 och Up3 inte har någon inbyggd skärm sköts i stort sett allting via appen. Här ställer du in om du har några mål och väljer inställningar för hur och om du vill dela data med andra Up-användare och/eller Apples app Hälsa.

Namn
UP by Jawbone™ – Free Fitness Tracker, Step Counter, Count Calories, Weight Loss, Diet, Recipes
Plattform
IOS
Utvecklare
Aliphcom, Inc.
Version
4.5
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Förenklad kinesiska, traditionell kinesiska, engelska, franska, italienska, japanska, koreanska, nederländska, portugisiska, ryska, spanska, tyska

Testpersoner

99mac knäppte fast Up3 runt handleden på vår redaktör Ida Lindkvist som sedan tidigare använt Up24 i lite över ett år. Hon försöker att träna regelbundet och är intresserad av att mäta sin sömn.

Vikarierande för Jakob Nilsson har Magnus Blix utrustats med Up2. Han har tidigare erfarenhet från Withings Pulse och Fitbit. Mest intresserad är han av stegräkningen.

Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.