Jawbone tillhör en av giganterna när det gäller aktivitetsarmband och nu finns deras senaste generation band ute i handeln. Modellerna Up2 och Up3 besöker 99mac:s testlabb.
#Jawbone har gjort #aktivitetsarmbanden Up sedan slutet av år 2011 och har växt till en av de största spelarna inom segmentet. Fitbit har länge varit den största konkurrenten, men nu finns också produkter som Apple Watch och klockor med Android Wear som lockar användarna med träningsfunktioner.
I november förra året lanserade Jawbone uppföljaren till sitt populära Up24 med namnet Up3, men produktionen drabbades av förseningar relaterade till vattentåligheten. Jawbone siktade från början på att användare skulle kunna simma med armbandet, men det visade sig vara svårare än tänkt att åstadkomma.
Under våren lanserades också Up2 och Up4. Det första armbandet är i princip Up24 med ny design, medan Up4 också gör det möjligt att betala med armbandet via NFC och American Express. Det finns dock inte tillgänglig i Sverige.
99mac:s testlabb har fått in exemplar av Up3 och Up2 och testat dem under fyra veckor för att ge Jawbones "Smart Coach"-system tid att lära känna användarna.
Jawbone Up2 och Up3 levereras till testlabbet i vita boxar som innehåller vardera aktivitetsarmband tillsammans med en laddningskabel och en snabbstartguide.
Vårt testexemplar av Up2 kommer i färgen silver medan Up3 är svart. Banden har en ny magnetisk laddningskontakt som är betydligt smidigare än de tidigare versionerna. Det här betyder dock att om du har ett tidigare Up-armband kommer du inte att ha någon nytta av den gamla kabeln.
Armbanden kommer med lite laddning, men vi kopplar ändå på laddarna direkt. Det ska ta en timme att ladda armbanden helt fullt, men så länge behöver vi inte vänta nu.
Det finns tre små lampor på armbanden, en röd liten löpare, en vit prick och en blå måne som lyser omväxlande medan armbandet laddar. När bara löparen pulserar är det klart.
Steg ett är att leta upp appen, och det är lite krångligare än man skulle kunna tro. Jawbone har tre stycken att välja mellan i App Store. En app för de äldre banden, en ny för dessa och en tredje för personer som vill räkna steg med hjälp av mobilen istället för att bära armband.
Nya användare får först skapa ett konto, medan befintliga användare ombeds logga in. Genom att trycka på armbandet vaknar det och kan hittas av appen. Genom att trycka på armbandet igen när appen säger till är de parkopplade via Bluetooth. Hela processen tar bara någon minut.
Då Up2 och Up3 inte har någon inbyggd skärm sköts i stort sett allting via appen. Här ställer du in om du har några mål och väljer inställningar för hur och om du vill dela data med andra Up-användare och/eller Apples app Hälsa.
99mac knäppte fast Up3 runt handleden på vår redaktör Ida Lindkvist som sedan tidigare använt Up24 i lite över ett år. Hon försöker att träna regelbundet och är intresserad av att mäta sin sömn.
Vikarierande för Jakob Nilsson har Magnus Blix utrustats med Up2. Han har tidigare erfarenhet från Withings Pulse och Fitbit. Mest intresserad är han av stegräkningen.
Designen på båda banden är helt ny jämfört med tidigare modeller. Jawbone Up24 gick omlott runt handleden och hade ingen knäppning, men det har de nya modellerna, vilket fått ett blandat mottagande bland användarna. En del har haft besvär med att få på sig armbandet med en hand och tillräckligt snabbt, andra hävdar att låset öppnar sig av sig självt.
Medan Ida bara någon enstaka gång upptäckte att låset på hennes Up3 öppnat sig självt, hade Magnus bekymmer i början och började oroa sig för att hans armband skulle ramla av. Efter några veckor blev det dock bättre, kanske för att armbandet format till sig efter armen. Både Up3 och Up2 har samma låsmekanism, det är två hakar som fästs i varandra.
Jawbones mål var att Up3 skulle tåla vatten ned till tio meters djup, men företaget lyckades inte massproducera enheterna och de nya modellerna Up2, Up3 och Up4 tål vatten ungefär som andra konkurrenter på marknaden. Det vill säga regn, stänk och svett går bra och det går att duscha. Ska man bada, surfa eller bada bastu bör man däremot ta av sig armbandet, enligt Jawbone.
Up2 är egentligen samma band som Up24, men har fått ny design och är 45 procent mindre. Armbandet har blivit mycket mer flexibelt då all elektronik flyttats till ovansidan, i den förra modellen låg komponenterna runt om hela bandet.
Up3 har liknande design som sitt enklare syskon, men har några extra funktioner och kostar omkring 500 kronor mer. För det får man en pulsmätare och mer avancerad sömnmätning. Jawbone arbetar på uppdateringar till Up3 som bland annat ska låta användare göra mer med pulsmätaren, just nu används den bara till att mäta vilopuls.
Up2 | Up3 | |
---|---|---|
Aktivitetsmätning | x | x |
Sömnmätning | x | x* |
Matloggning | x | x |
Smart Coach | x | x |
Hjärthälsa | x |
*Up3 har mer avancerad sömnmätning än Up2.
Enligt specifikationerna har Up2 upp till tio dagars batteritid och Up3 ska klara upp till sju dagar. Båda banden fick firmware-uppdateringar precis när vi fick dem som enkelt laddades ned via apparna, ett stort steg upp från tidigare då banden behövde uppdateras via en dator. Jawbones batteritider stämmer rätt bra enligt våra erfarenheter under testveckorna.
När det gäller de parkopplade telefonerna (vi har båda Iphone 6) tar Up-appen enligt IOS 8 oftast mindre än 10 procent. Det har inte påverkat telefonens batteri i någon nämnvärd grad.
Med aktivitetsarmbanden kan användare mäta steg, söm och träning samt logga humör och matintag. Up3-användare mäter också sin vilopuls när de vaknar på morgonen.
Standardläget för Jawbones aktivitetsarmband är det aktiva läget som mäter rörelser och steg. En liten löpare lyser för att indikera att läget är aktiverat.
Under en vanlig dags användning gör Jawbones Up-armband ett bra jobb med att räkna bort rörelser som exempelvis armrörelser medan vi sitter still vid skrivbordet.
När vi precis fått armbanden åkte vi till Sollentunavallen, en anläggning för utomhusidrott med löpbanor. Den inre banan är enligt uppgift 400 meter lång. I tabellen nedan visas hur det såg ut efter fem varv raskt promenerande med armarna fritt hängande, en sträcka på totalt två kilometer. Som jämförelse hade vi med oss ett Up24 som 99mac:s redaktör Ida Lindkvist använt under lång tid.
Jawbone Up2 | Jawbone Up3 | Jawbone Up24 | |
---|---|---|---|
Mätvärden | 2454 steg | 2449 steg | 2523 steg |
Tidigare armband har gått att kalibrera via den tillhörande appen, men det alternativet finns inte längre. Istället är Up2 och Up3 intelligenta och ska lära sig själva. Efter lite mer än tre veckor tillsammans med Up3 var Ida tillbaka på Sollentunavallen och joggade de två kilometrarna med ett bättre resultat: 1991 steg och 2,07 kilometer.
För att mäta en specifik aktivitet måste användare leta upp sin mobiltelefon. Med föregångaren Up24 gick det att trycka fram stoppurs-läget med knappen, men Up2 och Up3 har inte någon knapp. För användare som Ida som ofta använt sig av funktionen i träningssammanhang känns det här som flera steg bakåt. Dels måste man ha med sig telefonen och dels är det krångligare att leta upp appen och rätt knapp för att aktivera stoppuret.
Ida: Vill jag mäta joggingrundan måste jag först fram med telefonen, låsa upp den, hitta appen och navigera i menyerna till knappen "aktivera stoppur". Det här fungerade mycket smidigt med tidigare versioner av Up-banden och är något jag hoppas kan lösas i framtiden med någon uppdatering.
Sömn
För att sova behöver du byta till sömnläget själv, armbanden kan inte avgöra på egen hand när du somnar som en del av banden från konkurrerande företag. Läget aktiveras genom att dubbeltrycka på armbandet för att väcka det och sedan trycka igen och hålla ned fingret en stund. Då börjar en blå måne att lysa istället för löparen. Sedan är det bara att sova gott och göra om proceduren när du vaknar för att börja räkna steg istället.
Up3 kan mäta sömn mer avancerat än Up2. Båda armbanden mäter och visar med staplar när du sovit djupt respektive lätt, men Up3 lägger till REM-sömn.
Ida: Ibland har jag lyckats aktivera sömnläget av misstag. Under en cykeltur aktiverades läget flera gånger. Vet inte riktigt varför, om det var för att underlaget var lite ojämnt kanske.
Puls (Up3)
Up3 mäter än så länge bara din vilopuls, vilket görs på morgonen innan du kliver ur sängen. Jawbone tycker att det är det mest konsistenta sättet att mäta vad de kallar för hjärthälsa. Hur hjärtat slår under resten av dygnet varierar utifrån många faktorer så som aktivitet, mat och stress.
Under testperioden har Idas vilopuls legat på en hälsosam nivå hela tiden, men personer som har högre vilopuls får med Up3 data att arbeta med. Vilopulsen kan bli lägre bland annat genom att användaren ändrar sin diet, sover bättre och tränar.
För användare som också vill mäta sin puls vid andra tillfällen kommer det att erbjudas i en framtida uppdatering. Enligt Jawbone kommer Up3 att kunna mäta puls både passivt och när användaren ber om det.
Mat
Det går att logga vad man äter och dricker med Up-appen. Databasen över ätbara saker innehåller om inte exakt det vi tänkt logga så då får vi välja något som är tillräckligt nära. Det går förutom mat och dryck också att lägga till fotografier och platsinformation.
Tidigare måltider lagras i "My Library", en lista i appen och gör det möjligt att återanvända maträtter. Trots det är det lite för tidsödande att hålla på och fotografera och logga allt vi äter.
Ida: Jag loggar mat duktigt i någon dag, men sedan blir det för tidsödande och jobbigt att genomföra med alla måltider. Kollegorna på lunchen hinner nästan äta upp innan jag är klar med att logga måltiden.
Magnus: Det här fungerar bäst om man inte äter så mycket olika maträtter. Det blir för oexakt om man exempelvis går på restaurang och äter lunch för man vet inte alltid exakt vad rätten innehåller eller ens hur stor portionen är.
Att föra loggbok över vad man äter kan dock vara ett viktigt verktyg för den som behöver eller vill gå ned eller upp i vikt. Jawbones funktion för det här är varken bättre eller sämre än andra appar för ändamålet som vi testat. I vårt fall är det snarare motivationen och en målsättning som saknas. Det är inte kul att räkna kalorier bara för att.
Jawbone lägger nu till möjligheten att utmana andra i dueller, något som funnits tidigare hos konkurrenten Fitbit. Duellerna går ut på att ta flest antal steg under antingen en dag, tre dagar eller en vecka.
Under tiden som duellen pågår kan man kommentera eller ge tummar upp eller ned till sin motståndare.
För människor med tävlingsinstikt kan det här vara vad som behövs för att komma upp ur soffan och ta den där extra promenaden för att nå upp till målet för dagen. Numera går Jawbones Up-system att använda även utan att äga ett av deras aktivitetsarmband så det går att tävla också mot vänner som räknar steg med hjälp av mobilen.
Jawbones Up-armband är så pass små och nätta att de lätt glöms bort där på armen särskilt med den generösa batteritiden, och det är väl lite av tanken. Efter att alla inställningar är på plats kommer det då och då påminnelser om att resa sig från skrivbordet, dricka vatten eller att gå och lägga sig i tid. I övrigt fortsätter vardagen som vanligt.
För den som vill vara mer aktiv gällande sitt välmående går det att mäta matintag, träningar och sitt humör utöver stegen och sömnen som nästan mäts automatiskt. Det finns också en komplementerande Jawbone-app som mäter kaffeintag och då får du också koll på hur bra du sover de dagar du druckit extra många koppar kaffe.
För att faktiskt ändra sin livsstil krävs det att man engagerar sig lite i appen och kollar på staplar och diagram som visar trender över tid. Hur mår jag när jag sover dåligt eller efter en dag med för mycket sötsaker kontra efter en dag där jag rört på mig mer eller ätit ordentligt?
Tyvärr känns det som att Jawbone numera hamnat lite på efterkälken i det här segmentet. Konkurrenten Fitbit satsar på inbyggda skärmar som ger användaren information även utan telefon och app, och en del av deras armband har fler sensorer som mäter exempelvis antal trappor som bäraren går upp för. Jawbones ess i rockärmen är deras app som båda testpersonerna föredrar.
Före det här testet räknade Magnus steg med hjälp av telefonen och konstaterar efter veckorna med Up2 att det inte är någon jätteskillnad. Han skulle nog hellre lägga de där extra pengarna för att få ett Up3 som ger lite fler variabler.
Magnus: Med Up2 blir stegräkningen möjligen mer exakt än med telefonen, den har jag inte alltid med mig. Det jag får extra är sömnmätningen. Jag glömde dock ofta att aktivera sömnläget. Men som tur är kan appen föreslå tid för insomnande respektive uppvaknande och kan på så vis ändå få fram en graf över nattens sömn.
Under testperioden tappade bandet vid flertalet tillfällen kontakten med telefonen och Magnus var tvungen att para om bandet. Det är förvisso störigt, men eftersom bandet lagrar all data under tiden gick i alla fall inget förutom lite tid för parkoppling förlorat.
Låsmekanismen är inte någon favorit, det öppnar sig ibland av sig själv. Som tur är upptäcktes det innan bandet försvunnit, men till nästa version hoppas Magnus på en bättre lösning från Jawbone.
Ida har använt band från Jawbone under något år nu och trivs bra med både app och band. Genom att bara komma ihåg att ladda det då och då och aktivera sömnläget på kvällarna har livet blivit lite bättre.
Ida: Jag mår lite bättre tack vare påminnelserna om att röra på mig då och då under arbetsdagen och uppskattar att få varningar om att det blir för lite sömn. Jag fungerar så dåligt utan att ha sovit ordentligt, men märker inte alltid av sömnbristen själv i stressigare perioder.
Hon tycket att Up3 är på några sätt sämre än föregångaren Up24. Det är framför allt den fysiska knappen som saknas. Nu går det inte att starta stoppuret utan att leta upp telefonen och ibland byter armbandet av sig självt mellan det aktiva läget och sömnläget.
Det hade varit kul om bandet också kunde mäta uppförsbackar och trappor som Fitbit gör med en del av sina band, men någon skärm saknar hon egentligen inte.
Jawbones senaste toppmodell smälter snabbt in i vardagen och tillsammans med appen får användaren snabbt koll på aktiviteter och sömn. Det svarta armbandet är diskret och stör inte egentligen någon outfit. Appen är enkel och tydlig med snygga staplar över steg och olika sömnstadier. Up3 har lång batteritid och vi gillar den nya magnetiska laddningskontakten. Mycket bättre än den tidigare varianten.
Det har däremot blivit krångligare att mäta träning än tidigare modeller som hade en fysisk knapp för att starta stoppuret, och bandet mäter inte puls under träningspasset som en del konkurrenter. Men det senare säger Jawbone att de arbetar på till en kommande mjukvaruuppdatering.
Fördelar
+ Enkelt och smidigt att använda
+ Lång batteritid
+ Magnetisk laddare
+ Appen
Nackdelar
- Krångligt att mäta träning
- Mäter bara vilopuls
- Byter ibland lägen själv (steg/sömn)
Det här är ett enklare aktivitetsarmband med några färre finesser än Up3. Det är lätt att komma igång och tack vare den långa batteritiden och den nästan helautomatiska steg- och sömnmätningen smälter bandet in i vardagen. Tipsen från Jawbone kan ge ett hälsosammare liv, men har man en Iphone 5S eller senare gör den inbyggda M-processorn ett lika bra jobb. Då ställer vi oss tveksamma till om sömnanalysen ger ett tillräckligt stort mervärde för att motivera ett köp.
Fördelar
+ Lång batteritid
+ Sköter nästan sig självt
+ Bra byggkvalité
Nackdelar
- Få fördelar över telefonens inbyggda räknare
- Låsmekanismen
- Otydliga symboler på bandet