Samsungs vinstras fortsätter

Samsung rapporterar fortsatt minskade vinster för sitt andra kvartal 2015, främst på grund av dålig försäljning av företagets mobiler.

Den koreanska elektronikjätten #Samsung har redovisat siffrorna från sitt andra kvartal 2015 vilket innefattar månaderna april, maj och juni. Samsungs vinster fortsätter att rasa, och företaget redovisade intäkter på 5,75 triljoner won, motsvarande 42 miljarder kronor. Jämfört med samma period förra året är det en minskning med cirka 8 procent.

Detta är det femte kvartalet i rad som Samsungs vinster minskar. Det som bidragit mest till de dåliga siffrorna är företagets mobildivision, där vinsterna sjunkit med hela 37,6 procent, från en vinst på 4,42 triljoner 2014 till endast 2,76 triljoner won detta kvartal. I svenska kronor motsvarar detta ett ras från ungefär 33 miljarder till 20 miljarder.

Samsungs största konkurrenter verkar fortsätta att vara å ena sidan Apple och å andra sidan kinesiska tillverkare som Xiaomi. Som jämförelse ökade Apple sina intäkter från Iphone med 59 procent under samma period.

Samsung meddelar nu att de kommer att prisjustera mobilmodellerna Galaxy S6 och S6 Edge för att bibehålla försäljningen. Dessa modeller började säljas i april men har inte lyckats vända den oroande trenden. Enligt Bloomberg ska Samsung ha missbedömt efterfrågan främst på Galaxy S6, som inte lyckats utmana Iphone 6. Samtidigt har efterfrågan på Galaxy S6 Edge varit hög, men den mobilen har inte funnits i tillröckligt stora volymer.

Efter kvartalsrapporten föll Samsungs aktie med 3,8 procent i Seoul. Under året har aktien hittills fallit med 8,4 procent.