Dr Dre ber om ursäkt

Hiphop-stjärnan och Apple-anställde Dr Dre ber nu om ursäkt för sitt tidigare liv och säger att han ångrar att han gjort människor illa.

När Apple förra året köpte Beats följde hörlurstillverkarens grundare med, musikprofilerna Jimmy Iovine och Andre Romelle Young, mer känd under sitt artistnamn Dr Dre. Men hiphop-stjärnan har inte bara tagit med sig kontakter i musikvärlden och ett populärt nytt album till musiktjänsten Apple Music, utan också en del kontroverser.

Dr Dre slog igenom som en del av hiphop-kollektivet N.W.A. och nu har en ny spelfilm kommit som handlar om gruppens framväxt och tidiga år. Straight Outta Compton heter den och Dre är både en av producenterna och har gjort soundtracket till filmen, hans första album på många år år.

Något som däremot saknas i filmen och som den kritiserats för är de anklagelser om misogyni som riktats mot Dr Dre. Under 1990-talet anklagades Dre för att ha misshandlat ett flertal kvinnor, däribland hans dåvarande flickvän, tv-profilen Dee Barnes. Dre har tidigare endast vagt kommenterat anklagelserna, men har nu gjort ett uttalande i New York Times där han ber om ursäkt för sina handlingar. Dre skriver:

"För tjugofem år sedan var jag en ung man som drack för mycket och hade tagit mig vatten över huvudet, utan någon riktig struktur i mitt liv. Men oavsett så är det inte någon ursäkt för vad jag gjort. Jag har varit gift i nitton år, och varje dag arbetar jag på att bli en bättre människa för min familj, och går i terapi längs vägen. Jag gör allt jag kan för att aldrig mer likna den mannen igen.

Jag ber om ursäkt till all kvinnor jag gjort illa. Jag ångrar djupt vad jag gjorde och vet att det för evigt har påverkat allas våra liv."

Även Apple har gjort ett officiellt uttalande i samband med detta, där de uppmärksammar sin anställdes misstag och ursäkt. Uttalandet lyder:

"Dre har bett om ursäkt för de misstag han gjort i det förflutna, och han säger att han inte är samma person som för tjugofem år sedan. Vi tror på hans uppriktighet och efter att ha arbetat med honom i ett och ett halvt år har vi alla skäl att tro att han förändrats."

Dr Dre har ingen officiell titel på Apple, men arbetar framförallt med musiktjänsten Apple Music och radiostationen Beats 1.