Det här visar Apple upp 9 september

På onsdag är det dags. 99mac sammanställer förhandsuppgifter och rykten och ger våra prognoser. Vad visar Apple upp från scenen?

Det är åter september, och på onsdag kväll klockan 19:00 svensk tid är det ännu en gång dags för Apple att hålla hov inför en samlad världspress. 99mac kommer som vanligt att liverapportera över Twitter, samt bevaka presentationen som direktsänds på nätet.

I år använder Apple en större arena än tidigare år, nämligen Bill Graham Civic Auditorium i San Francisco med plats för 7 000 besökare. Enligt uppgift ska lokalens storlek spegla eventets omfattning vilket vittnar om att vi i år får se en lång rad lanseringar.

Apples september-event brukar vara företagets största, åtminstone vad gäller ny hårdvara. Vid förra årets evenemang släpptes de nya större telefonmodellerna Iphone 6 och Iphone 6 Plus, och dessutom visade Apple upp det mobila betalsystemet Apple Pay samt den smarta klockan Apple Watch.

Men vad får vi se i år? Rykten och förhandsuppgifter har cirkulerat i stort sett hela året, och kring vissa produkter har det viskats om en nära förestående uppdatering ännu längre än så. Här sammanfattar 99mac den senaste tidens rapporter och gör våra egna bedömningar inför den stundande Apple-festen.

Alltsedan den första versionen av Iphone 2007 har Apple uppdaterat den smarta mobiltelefonen en gång per år, och de allra flesta gånger har detta skett i september. En annan tradition är att Apple vartannat år brukar göra en så kallad S-uppdatering, där förra årets grundläggande design bibehålls, men Iphone får snabbare processor och andra komponenter.

Förra året gjorde Apple bokstavligt talat stora förändringar genom lanseringen av Iphone 6 och Iphone 6 Plus med större skärmar än tidigare. I år är det dags att följa upp dessa med Iphone 6S och Iphone 6S Plus. De nya modellerna kommer inte att skilja sig nämnvärt vad gäller utseende och form, och trots att de kan komma att bli något tjockare kommer de flesta nuvarande skyddsfodral att passa.

Trots likheterna kommer Iphone 6S dock att byta material till en ny typ av aluminium, som ska vara upp till 60 procent starkare. Inte heller i år tros telefonerna få bildskärmar av safirglas, men däremot kommer så kallat Ion-X-glas att användas, samma material som återfinns i sportvarianten av Apple Watch.

Ett nytt färgalternativ väntas också lanseras, nämligen rosa eller rosa guld som kommer att komplettera utbudet bredvid de nuvarande färgerna silver, guld och rymdgrå.

Hårdare, bättre, snabbare, starkare

I Iphone 6S och 6S Plus kommer Apples nya A9-processor att sitta, som föga förvånande kommer att vara snabbare än dagens A8-processor. Även primärminnet uppgraderas, och Iphone får nu äntligen två gigabyte vilket gör att fler appar kan vara aktiva i bakgrunden och fler webbsidor läsas in utan att minnet tar slut. Även mobildata ska gå snabbare tack vare nya LTE-chip.

Dessutom kommer telefonens båda kameror att uppdateras. Isight-kameran på baksidan blir nu 12 megapixel, och får dessutom möjligheten att filma i upplösningen 4K. Facetime-kameran på framsidan blir 5 megapixel och kan filma i 1080p. Den framåtriktade kameran får också stöd för bland annat panoramabilder och video i slow motion.

Trots möjligheten att spela in enormt utrymmeskrävande filmer med telefonen väntas inte lagringsutrymmet att uppdateras i år. Det betyder isåfall att Apple även fortsättningsvis kommer att erbjuda storlekarna 16, 64 och 128 gigabyte till ungefär motsvarande priser som dagens modeller.

Annars är den största förändringen tryckskärmar med stöd för Force Touch, vilket innebär att telefonen kan skilja mellan olika hårda tryck. Iphone väntas innehålla en ännu känsligare version av tekniken, kallad 3D Touch Display och kunna känna av tre olika nivåer av tryck.

IOS 9 kommer att ha inbyggt stöd för Force Touch vilket ska ge många genvägar i systemet för att göra många vanliga kommandon snabbare att utföra. På mjukvarusidan sägs också Iphone 6S och 6S Plus få animerade bakgrundsbilder liknande de som finns i Apple Watch.

Ingen Iphone 6C i år

De två S-modellerna rapporteras bli de enda Iphone-varianterna som släpps i år, medan Iphone 5S behålls som en instegsmodell. Försvinner gör däremot Iphone 5C, och även om en variant kallad Iphone 6C uppges vara under utveckling kommer den inte att lanseras förrän nästa år.

Prognos: Garanterat

Det får anses vara säkerställt att Apple kommer att visa upp nya Iphone-modeller på onsdag. Iphone är företagets viktigaste produkt, och det vore minst sagt anmärkningsvärt om dessa inte dök upp under september-eventet.

Apple släppte den nuvarande versionen av sin lilla svarta tv-låda i mars 2013, men det var bara en mindre revision av modellen som kom 2012. #Apple TV i sin nuvarande form är därmed över tre år gammal, och en stadig ström av rykten har under en längre tid gjort gällande att Apple planerar att inleda en ny storsatsning i kampen om vardagsrummet.

Något som satte igång en stor del av spekulationerna var en passage i den auktoriserade biografin om Steve Jobs skriven av Walter Isaacson. Där ska Jobs påstå sig ha "knäckt" tv-problemet, och i en intervju under konferensen D8 i augusti 2010 pratade Apple-grundaren om just tv-industrins problem. Därefter har representanter från Apple flera gånger understrykt sitt intresse för tv, och i undvikande ordalag antytt att de arbetar på någonting.

Vissa tidiga rykten talade om att Apple skulle släppa en egen typ av tv-apparat med bildskärm och inbyggd mjukvara. Det senaste året har dock alla uppgifter pekat mot att det blir en ny version av den svarta lådan med snabbare hårdvara, nytt gränssnitt och inte minst stöd för appar genom en egen App Store.

Den nya versionen, populärt kallad Apple TV 4, ska länge ha varit planerad att visas upp under årets utvecklarkonferens WWDC i juni. Apple valde dock kort innan konferensen att senarelägga premiären till september för att få tid att finjustera produkten. Men nu ska Apple TV alltså vara redo för bästa sändningstid.

En stor del av förhandsinformationen har rapporterats av Mark Gurman på 9to5mac, som ofta tidigare har visat sig ha tillgång till pålitliga källor. Enligt honom kommer Apple TV 4 på många sätt att likna den nuvarande modellen till utseendet, men vara något större och högre än dagens svarta låda. Liksom idag kommer den dock att anslutas till tv:n via HDMI, och ha utgångar för Ethernet och optiskt ljud. Även en micro-USB-port kommer att finnas kvar för service och återställning av hårdvaran.

Mer intressant blir det däremot på insidan. Apple TV 4 kommer att erbjuda snabb trådlös anslutning via 802.11ac, och få en högre prestanda än idag tack vare en A8-processor. Enligt Gurman kommer Apple TV dock inte få stöd för upplösningen 4K, utan kommer liksom idag att erbjuda 1080p, så kallad full HD.

Ny mjukvara

Mjukvaran i den nya versionen av Apple TV 4 kommer att baseras på IOS 9, vilket kommer att erbjuda stöd för den digitala assistenten Siri som ska ge en betydligt kraftfullare sökfunktion. Apple visade i somras upp proaktiva sökfunktioner i IOS 9, och dessa ska även komma Apple TV till del. En efterlängtad förbättring är att det ska kommer gå att söka centralt och få resultat från flera olika tjänster, istället för att som nu söka separat i varje tjänst så som Netflix och Itunes.

Även om gränssnittet uppdateras ska det enligt uppgift likna det nuvarande i mångt och mycket. Däremot kommer just Siri att få en central roll i navigeringen tack vare den nya sökfunktionen. Siri ska kunna hitta specifika filmer, och även komma åt musik och spellistor liknande hur det fungerar i Apple Music på en Iphone.

Tack vare en App Store kommer användare att kunna ladda hem nya appar till sin Apple TV, och här väntas framförallt nya videotjänster frodas, men Apple TV 4 kommer också att marknadsföras som lämplig för spel. Trots appar finns uppgifter om att lagringsutrymmet även fortsättningsvis kommer att vara begränsat till åtta eller sexton gigabyte. Detta ska dock vara tillräckligt eftersom media som regel strömmas till enheten via nätet eller en dator. Storlekarna på appar ska också kunna hållas nere genom att exempelvis spel kan laddas hem stegvis.

Ny fjärrkontroll

Till Apple TV 4 kommer också en ny fjärrkontroll att lanseras som ytterligare ska göra enheten attraktiv som spelmaskin. Fjärrkontrollen ska få inbyggda rörelekänsliga sensorer som liknar hur exempelvis Nintendos Wiimote fungerar. Utöver detta får kontrollen också en tryckkänslig skärm för navigering, men också fysiska knappar som till exempel en hemknapp. Kommunikation med Siri ska göras enkel genom en inbyggd mikrofon i kontrollen.

Utöver ny hårdvara har också flera rapporter gjort gällande att Apple för diskussioner med innehållsleverantörer kring en ny nätbaserad tv-tjänst där ett stort antal program ska erbjudas mot en fast månadskostnad. Diskussionerna går dock trögt, och tjänsten upges inte dyka upp förrän nästa år.

Pris och tillgänglighet

Apple kommer enligt uppgift att behålla den nuvarande Apple TV för prismedvetna kunder, medan den nya modellen väntas bli dyrare och kosta upp till 199 dollar, ungefär motsvarande 1 600 kronor exklusive moms. Efter lanseringen på onsdag kommer produkten att börja säljas i oktober.

Prognos: Mycket sannolikt

En ny Apple TV har länge påminnt oss om snömannen eller jultomten – trots envisa rykten har den inte synts till. Vi hoppas och tror nu att det äntligen är dags, och att Apple TV 4 kommer att visa att Apple menar allvar med att vilja dominera vardagsrummet.

De tidigaste Ipad-modellerna brukade dyka upp under våren i mars. Detta gällde bland annad Ipad 2 och Ipad 3, som kallades nya Ipad. Den fjärde generationen kom däremot i oktober 2012 tillsammans med den mindre Ipad Mini. Därefter har Ipad alltid lanserats vid ett särskilt oktober-event.

I år säger rykten att Ipad-lanseringen blir lite speciell. Dels kommer en tredje variant av den fullstora Ipad Air att utebli till nästa år, och dels kommer lanseringarna ske redan i september där Iphone vanligtvis spelar huvudrollen. Men det verkar också som att Apple är redo att lansera den länge omtalade större Ipad-varianten kallad Ipad Pro.

Ipad Pro

Ipad Pro, som den enligt uppgift kommer att heta, har en större bildskärm på 12,9 tum och rykten om den har cirkulerat sedan första halvan av 2014. Länge troddes Ipad Pro vara planerad att lanseras under våren 2015, men uppgifter om produktionsproblem senarelade en lansering till senare detta år. En lansering uppges nu vara planerad under onsdagens evenemang, och Apple kommer att börja ta emot förhandsbokningar under oktober.

Tidigare rapporter har talat om att den stora plattan börjar säljas i november, men nya uppgifter från vanligtvis pålitlige Mark Gurman gör gällande att produktionstakten ligger lite efter tidsschemat, de första enheterna tros nu inte skeppas förrän slutet av november. Tillgången uppges också vara begränsad i början, trots att Ipad Pro kommer att kosta betydligt mer än befintliga Ipad-modeller. De dyraste varianterna sägs vara prismässigt jämförbara med Macbook.

Ipad Pro kommer dock att göra skäl för sitt namn, inte minst genom den stora bildskärmen som kommer att använda sig av samma uppdaterade Force Touch-teknik som Iphone 6S och vara så stor att den kan visa två appar sida vid sida i full storlek. Processorn inuti kommer att vara en variant av A9 kallad A9X, som ska ge prestandan en ordentlig skjuts jämfört med den A8X som sitter i Ipad Air 2.

Förutom att den är större kommer Ipad Pro i mångt och mycket likna dagens Ipad Air 2 och Ipad Mini 3 till utseendet, med en baksida av aluminium, Facetime-kamera på framsidan och en Isight-kamera på baksidan. Den kommer också att erbjudas i samma färger, nämligen guld, silver och rymdgrå. I enlighet med tidigare rykten kommer Ipad Pro också att få stöd för riktigt stereoljud genom fyra stycken högtalare, två på varje sida. Den enda anslutningen kommer dock även på denna modell att vara en Lightning-kontakt, även om vissa rykten pekar mot att kontakten istället blir USB Type-C.

Lagringsutrymmet vittnar också om att Ipad Pro främst är riktad mot professionell användning, då den endast kommer att erbjudas med 64 eller 128 gigabyte. Operativsystemet kommer att vara IOS 9.1, som ska erbjuda flera funktioner särskilt anpassade för Ipad.

Tillbehör

Ipad Pro rapporteras också ha stöd för ett nytt tangentbord från Apple, samt en specialutvecklad stylus-penna. Dessa tillbehör kommer dock att säljas separat. Tangentbordet ska erbjudas i två varianter – ett trådlöst och ett som också är ett kombinerat skyddsfodral, inte helt olikt det som Microsoft säljer till Surface Pro. Även större varianter av de nuvarande Ipad-fodralen kommer att säljas.

Ipad Mini 4

Förra året fick Ipad Mini endast en pliktskyldig uppdatering med en ny färgvariant och Touch ID, men i övrigt samma hårdvara som Ipad Mini 2. I år ska dock minstingen i Ipad-familjen få lite välförtjänt kärlek och bli både tunnare och snabbare, liknande vad som hände med Ipad Air senaste oktober.

Prestandamässigt uppges Ipad Mini 4 motsvara Ipad Air 2, vilket lär betyda en A8X-processor och en bättre Isight-kamera på 8 megapixel. Den nya Ipad Mini ska också få samma stöd för Split View i IOS 9 som Ipad Air 2 har.

Någon Ipad Air 3 med A9-processor ska det dock inte bli på onsdag enligt flera rapporter. En ny variant av den "normalstora" Ipad-modellen är visserligen under utveckling, men kommer inte att dyka upp förrän nästa år.

Prognos: Mycket sannolikt

Det vore ett brott mot traditionen om Apple lanserade nya Ipad-modeller samtidigt som nya Iphone-modeller, men uppgifterna som pekar mot detta kommer från vanligtvis trovärdiga källor. Dessutom har Ipad som produkt tappart fart, så kanske representerar detta en ny strategi från Apple där varje Ipad-produkt inte längre får en årlig uppdatering. I så fall kan det mycket väl vara så att Ipad Mini 4 endast nämns i förbigående och Ipad Pro får agera mellanakt på onsdagens event (efter Iphone, men före Apple TV). Att Ipad visas tillsammans med Iphone beror troligtvis på den uppdaterade Force Touch-skärmen som finns i båda produkterna.

Rapporter har flaggat för att Apple i sista stund ändå skulle bestämma sig för att visa upp Ipad vid ett eget event i oktober, men annars verkar faktiskt det mesta tyda på att Ipad Pro kommer att dyka upp imorgon kväll, inburen av Phil Schiller.

Nya Mac-datorer

Rykten gör gällande att Apple planerar att uppdatera Imac under hösten, både med en ny variant av 27-tums Imac Retina 5K och en ny 21,5-tums Imac Retina med en 4K-skärm. Kodsträngar i betaversioner av OS X El Capitan har gett ledtrådar om en dator med just en sådan bildskärm.

Förutom Imac väntar också de flesta andra Mac-datorer på uppdaterad hårdvara, tack vare Intels lansering av sina Skylake-processorer som ska ge högre prestanda och framförallt bättre batteritid åt bärbara datorer. Intel börjar skeppa flera av sina processorer under hösten, men vissa varianter lämpliga för Macbook Pro dröjer till början av nästa år.

Prognos: Inte sannolikt

Det får anses vara säkert att nya Mac-datorer är på väg, tack vare att Intel nu har lanserat sina nya processorer. Vi tror dock inte att de kommer att dyka upp redan på onsdag, och särskilt inte få värdefull tid under presentationen. Mer troligt är att nya Mac kommer att lanseras tillsammans med OS X El Capitan i oktober eller november utan något mediajippo, men med nya fina bilder på Apples webbplats.

Apple Watch

Den smarta klockan Apple Watch började säljas i april i år, och kom till Sverige 17 juli. Ändå säger uppgifter att klockan kan nämnas under onsdagens event, då det ryktats om både sportarmband i nya färger samt en ny guldfärgad variant av Apple Watch Sport i aluminium, enligt 9to5mac.

Apple har också uppgett att de under hösten kommer att lansera ny mjukvara till klockan i form av Watch OS 2, som ska ge flera förbättringar samt stöd för riktiga appar.

Prognos: Ganska sannolikt

Vi vet redan att det existerar sportarmband i fler färger än de som säljs just nu, eftersom Jony Ive visade upp sådana i april. Det är inte en dum idé att börja sälja nya färger inför den stundande julhandeln, både för att ge Apple Watch lite extra skjuts och för att ge alla befintliga klockägare nya tillbehör att önska sig under granen.

Samma princip gäller egentligen en guldfärgad Apple Watch Sport, men detta rykte är mer vagt och på sätt och vis skulle det vara konstigt att Apple så snabbt utökar sortimentet av klockor. Dessutom finns det redan guldfärgade Apple Watch, även om de kostar lite mer eftersom de faktiskt är tillverkade av guld istället för aluminium.