Iphone 6S och Iphone 6S Plus

Nu finns Apples nya Iphone-modeller i Sverige. 99mac har lagt vantarna på både Iphone 6S och Iphone 6S Plus och testar vad de går för.

Apple lanserade två nya mobiltelefoner för några veckor sedan under ett pressevenemang i USA. Nu finns Iphone 6S och 6S Plus också att köpa i Sverige och 99mac har fått tag på testexemplar.

I år är ett så kallat S-år, där designen på telefonerna är samma som på föregående modeller, men hårdvaran förbättrats för bättre prestanda. En sak är dock ny också på utsidan av enheterna – nu går de att köpa i färgen rosa guld.

Skillnader

Förra året introducerade Apple för första gången två modeller samtidigt med olika skärmstorlekar, något som de upprepar i år. Iphone 6 och 6 Plus ersätts av #Iphone 6S och #6S Plus med skärmar som mäter 4,7 tum respektive 5,5 tum på diagonalen.

På utsidan är de två senaste Iphone-modellerna identiska och det mesta är sig likt också på insidan, men några saker skiljer dem ändå åt. Iphone 6S Plus har förstås en större skärm, ett större batteri och kan göra några saker tack vare den större skärmen som den mindre Iphone 6S inte kan. 6S Plus har samma kamera som Iphone 6S, men med ett tillägg – den bakre kameran har optisk bildstabilisering.

Iphone 6S

Iphone 6S Plus

Skärmstorlek

4,7-tum med 1 334 x 750 pixlar

5,5-tum med 1 920 x 1 080 pixlar

Batteri

1 715 mAh

2 750 mAh

Kamera

+optisk bildstabilisering

Mjukvara

+två kolumner i landskapsläge

99mac har fått in en guldfärgad Iphone 6S med 128 gigabyte lagringsutrymme som kostar 9 695 kronor utan abonnemang samt en rymdgrå Iphone 6S Plus med 128 gigabyte lagringsutrymme som kostar 10 795 kronor utan abonnemang.

Iphone 6S, modell: A1688

Egenskap

Värde

Mått

H: 138,3 mm
B: 67,1 mm
D: 7,1 mm

Vikt

143 gr

Färger

Rymdgrå, guld, rosa guld, silver

IOS

9.0.2

Skärm

4,7-tum Retina HD
1 334 x 750 pixel
326 ppi

Processor

A9, 64-bit, M9

Kapacitet

16, 64, 128 GB

Kamera

Bak: 12 megapixel, f/2.2
autofokus med fokuspixlar
4K-video (30 fps)
1080p video (60 fps)
slo-mo (240 fps)
Fram: 5 megapixel, f/2.2
720p video

Anslutningar

Lightning, hörlursport

Touch ID

Fingeravtrycksläsare inbyggd i hemknappen

Trådlöst

Wifi 802.11a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.2
NFC
GPS

Pris

16 GB: 7 495 kr
64GB: 8 595 kr
128 GB: 9 695 kr

Iphone 6S Plus, modell: A1687

Egenskap

Värde

Mått

H: 158,2 mm
B: 77,9 mm
D: 7,3 mm

Vikt

192 gr

Färger

Rymdgrå, guld, rosa guld, silver

IOS

9.0.2

Skärm

5,5 tum Retina HD
1 920 x 1 080 pixel
401 ppi

Processor

A9, 64-bit, M9

Kapacitet

16, 64, 128 GB

Kamera

Bak: 12 megapixel, f/2.2
autofokus med fokuspixlar
optisk bildstabilisering
4K-video (30 fps)
1080p video (60 fps)
slo-mo (120, 240 fps)
Fram: 5 megapixel, f/2.2
720p video

Anslutningar

Lightning, hörlursport

Touch ID

Fingeravtrycksläsare inbyggd i hemknappen

Trådlöst

Wifi 802.11a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.2
NFC
GPS

Pris

16 GB: 8 595 kr
64 GB: 9 695 kr
128 GB: 10 795 kr

I kartongen

Apple har återigen förändrat kartongerna som telefonerna levereras i. Från de sparsmakade kartongerna förra året där telefonerna bara syntes som en vit relief, visas de nya enheterna i färg med samma fiskar som går att få som rörliga bakgrundsbilder i enheterna.

I kartongerna finns förutom de nya dyrgriparna laddare, Lightning-kabel, ett par Earpods, klistermärken samt lite kortfattad information om hur man kommer igång. Det finns också verktyg för att få ut sim-kortshållaren.

Apples två nya flaggskeppsmobiler bjuder på ett gäng större nyheter vi ska gå igenom strax, men väl värt att nämna är att IOS 9 också innebär en skjuts i prestanda med bland annat den nya strömparsfunktionen som också kommer äldre modeller till nytta.

3D Touch

En av de saker som 99mac-redaktionen sett mest fram emot att undersöka närmare har Apple döpt till 3D Touch. Skärmarna på Iphone 6S och 6S Plus kan skilja mellan olika hårda tryck, vilket öppnar upp för ett helt nytt sätt att navigera runt blanda appar och olika funktioner.

Apple menar att det här är den andra generationens Multi-Touch-skärm. Precis som vanligt går det att trycka på en app-ikon för att öppna upp en app. Men det går också att trycka något hårdare för att få fram en kontextmeny, skillnaden märks genom att telefonen vibrerar kort och försiktigt. Det hela påminner om hur Apple Watch beter sig.

Låt oss ta ett exempel: Genom att trycka vanligt på ikonen öppnas Kamera-appen och användare kan ta en bild, men genom att trycka lite hårdare på ikonen kommer det fram en meny med olika alternativ direkt på hemskärmen. Det går till exempel att välja att ta en selfie, då startar Kamera-appen direkt med den främre kameran aktiverad istället för med den bakre som annars är standard.

En annan sak som man kan använda 3D Touch till är att snabbtitta på något. I mejlappen kan man hålla fingret på ett mejl för att få upp en förhandsvisning av brevet utan att egentligen öppna det. Lyfter du fingret så är du tillbaka i inkorgen automatiskt. Men om du istället vill öppna brevet trycker du bara på det lite hårdare så öppnas det. Det går också att svepa åt höger eller vänster för att radera eller markera brevet som läst direkt i förhandsgranskningen eller dra neråt för att får fram alternativ för att svara eller vidarebefordra.

Vi kommer att återkomma till hur det här känns och fungerar i praktiken efter lite mer tid med testtelefonerna, men det första intrycket är att det här är något man inte kommer att kunna vara utan när man väl börjat. Det känns helt naturligt och gör IOS-upplevelsen så mycket bättre, det blir många färre tryck fram och tillbaka mellan olika vyer.

A9 + M9

Apple har stoppat in en ny generation av sina egenutvecklade ARM-processorer i de nya telefonerna. A9 får sällskap av "rörelsecoprocessorn" M9 som bland annat ser till att Siri alltid är på och redo för dina kommandon. För att använda "Hej Siri"-kommandon var man tidigare tvungen att ha enheten ansluten till ström.

A9 är den tredje generationen med 64-bitars applikationer och ger upp till 70 procent snabbare processorprestanda än föregångaren A8 och upp till 90 procent bättre grafikprestanda. Mer om hur A9 presterar hittar du på nästa sida.

Bättre kameror

Både den främre Facetime-kameran och den bakre Isight-kameran har förbättrats i 6S och 6S Plus. Den främre kameran har uppgraderats från 1,2 megapixel till 5 megapixel och den har för första gången fått en "blixt". När användaren tar en bild går det att få skärmen att lysa upp en kort stund vilket ger en blixteffekt. Perfekt för alla selfies på krogen.

Den bakre kameran har också fått fler megapixel och uppgraderas från tidigare 8 megapixel till 12 megapixel. Sensorn är ny och bildsignalprocessorn likaså. Varje pixel har gjorts om för att undvika så kallat crosstalk mellan subpixlar. Enligt Apple ska bilderna som resultat bli skarpare med mindre brus och bättre färger.

Live Photos

En av de största nyheterna som vi tror kommer att bli väldigt uppskattad heter Live Photos. Som standard är funktionen aktiverad och innebär att kameran fångar in 1,5 sekund både före och efter att användaren tryckt på avtryckaren. Användare kan sedan se på sin stillbild med fulla 12 megapixel, men det går också att spela upp en rörlig sekvens som får fotot att komma till liv, komplett med ljud.

Live Photos går än så länge bara att fånga med de här nya telefonerna, men de går att se också på andra Apple-enheter. Apple har gjort Live Photos tillgängligt för tredjepartsutvecklare så framöver hoppas vi få se stöd för funktionen hos exempelvis Instagram.

Filma i 4K

En annan nyhet med den bakre Isight-kameran är att det nu går att filma i 4K-upplösning. Som standard används fortfarande 1 080p, men användare kan själva byta till 4K som ger en upplösning på 3 840 x 2 160 pixel. Det går att zooma in medan man filmar eller spelar upp något för att se på alla detaljer som kommer med.

Det ska understrykas att videor i 4K tar upp en hel del utrymme, och därför är det kanske klokt att funktionen inte är aktiverad som standard. En minuts video i 4K tar enligt Apple upp cirka 375 megabyte. Videoupplösningen väljs i telefonens inställningar under Bilder och Kamera.

Apple har givetvis uppdaterat Imovie för IOS med stöd för 4K så att användare kan redigera sina filmklipp direkt i telefonen.

Optisk bildstabilisering

Förra året var det bara Iphone 6 Plus som hade optisk bildstabilisering inbyggt och samma sak gäller i år. Iphone 6S Plus kan däremot också använda stabiliseringen också för filmer, tidigar användes den bara för fotografier.

Annat smått och gott

Apple lade till en panorama-funktion i IOS 6 och nu passar de på att uppgradera den. Med Iphone 6S och 6S Plus går det att ta panoramabilder på upp till 63 megapixel.

Också Slow motion-läget har blivit bättre. Nu går det att filma slow motion i 1 080p med 120 bildrutor per sekund och för att filma ännu långsammare finns ett alterntiv med 720p och 240 bildrutor per sekund.

Förra året lade Apple till en funktion som heter Tidsförskjutning, och nu lägger de till ny videostabilisering så att resultatet blir bättre även om du exempelvis rör på dig medan du tar bilderna.

Snabbare Touch ID

Touch ID är något som vi inte kan tänka oss att vara utan längre. Det är helt enkelt alldeles för skönt att slippa knappa in en kod varje gång man vill använda sin enhet. Iphone 6S och 6S Plus har ännu snabbare avläsning än tidigare enheter, det ska vara upp till två gånger snabbare att exempelvis låsa upp enheterna.

LTE och Wifi

Iphone 6S och 6S Plus har fått stöd för LTE Advanced, vilket betyder att hos de operatörer där det är tillgängligt kan användarna nå upp till den teoretiska hastigheten 300 megabit per sekund.

Också Wifi är snabbare än hos föregångarna. Telefonerna har stöd för 802.11ac med MIMO vilket ger teoretiska datahastigheter på upp till 866 megabit per sekund. MIMO står för "multiple input, multiple output" och är en antennteknik som förbättrar hastighet och mottagning genom att använda flera antenner.

Trådlösa nätverk är svåra att testa för det finns så många faktorer som påverkar, andra nätverk, tjocklek på väggar, avstånd till router med mera. När vi testade Iphone 6 och 6 Plus gjorde vi ändå ett försök att mäta överföringshastigheten med hjälp av appen Wi-fi Sweetspots.

Med samma router som den gången, en Apple Time Capsule, mäter vi upp högre hastigheter med nya Iphone 6S. Vid en punkt nära routern mätte vi upp omkring 270 megabit per sekund med en Iphone 6 och omkring 380 megabit per sekund med Iphone 6S.

Dockningstation och skal

Apple släpper en ny dockningsstation för de nya telefonerna som säljs i matchande färger för 549 kronor. Samma station passar alla Iphone- och Ipod-modeller med Lightning-kontakt.

För den som vill köpa till något av Apples skal har företaget lagt till nya färger bland både läder- och silikonvarianterna. Äger du redan någon modell ska de passa också de nya enheterna trots att de blivit lite, lite tjockare.

Internetsurf

Som vanligt kör vi några tester i webbläsaren som mäter hantering av Javascript: Jetstream, Google Octane och Mozilla Kraken. Vi använder den inbyggda webbläsaren Safari i IOS 9.0.2.

Apples två nya mobiler tar täten i alla testerna, vilket inte är helt oväntat med tanke på att de är de enda som har den nya processorn A9.

Spelprestanda

99mac kör också 3DMark, ett syntetiskt test av grafikprestanda. Testet heter Ice Storm Unlimited och renderar 720p-bildrutor "utanför" skärmen, medan skärmen uppdateras med tumnaglar efter varje 100 bildrutor för att visa framsteg.

Ett annat test vi kör heter GFX Bench som har stöd för Apples ramverk Metal. Det renderar också bildrutor "utanför" skärmen.

I båda grafiktesterna presterar Iphone 6S och 6S Plus omkring 60 procent bättre än föregångarna Iphone 6 och 6 Plus.

Batteritid

Batterierna i Iphone 6S och 6S Plus är något klenare än i sina föregångare. Iphone 6S har ett batteri på 1 715 mAh, jämfört med 1 810 mAh i Iphone 6. Batteriet i Iphone 6S Plus är på 2 750 mAh där Iphone 6 Plus hade 2 915 mAh. Trots detta utlovar Apple lika bra batteritid, vilket betyder 14 timmar taltid över 3G, 10 timmars internetsufrning och upp till 10 dagars standbytid. Till det kommer det nya strömsparläget i IOS 9, som kan stänga av de flesta bakgrundsprocesser och förlänga batteritiden ytterligare.

Batteritiden hos Iphone 6S och 6S Plus har blivit en mindre kontrovers tack vare uppmätta skillnader mellan strömförbrukningen hos processorn A9 beroende på om den är tillverkad av Samsung eller TSMC. Enligt vissa tester kan Samsungs processor ge upp till två timmars sämre batteritid. Apple har gjort ett uttalande där de menar att testerna som gjorts inte representerar verkligt användande, och att skillnaden mellan två enheter inte ska skilja mer än 2–3 procent, oavsett vem som tillverkat processorn. I vår Iphone 6S sitter A9-processorn med modellnummer N71MAP, vilket betyder att det är TSMC som tillverkat den. I vår Iphone 6S Plus sitter däremot Samsungs modell N66AP.

99mac har undersökt batterikapaciteten i ett separat test.

Intresset för Apples nya telefoner verkar vara ännu större än för föregångarna Iphone 6 och 6 Plus. Apple säger det ser ut som att försäljningen är på väg att slå tidigare rekord.

Den som väntar på ny design får hålla ut ytterligare ett år, men för den som inte bryr sig allt för mycket om det finns det flera anledningar att byta upp sig redan i år.

Telefonerna är snabbare och bättre på många vis. Inte bara tack vare processorn A9, utan också med hjälp av IOS 9. Det är dock inte den största anledningen till att köpa en ny telefon. Istället är det 3D Touch som kommer att vara dragplåstret. Likt Touch ID är det något man vänjer sig vid så snabbt att det är svårt att ens minnas hur det var tidigare när man "bara" kunde peka och svepa. Förutom Apples egna appar kommer funktionen till fler och fler tredjeparts appar för var dag som går.

Den bakre kameran tar fantastiska bilder och kan filma i 4K. Den bjuder på bra uppdateringar i år, men det går helt enkelt inte att ignorera selfie-trenden och den främre kameran får i år mycket välkommen kärlek.

Fortfarande envisas Apple med att behålla 16 gigabyte som minsta lagringsutrymme. Det är inget annat än snålt. Köp inte! Även om uppdateringar av IOS nu kräver mindre utrymme än tidigare och du lagrar det mesta i molnet så går det inte komma ifrån att bilder och 4K-video snabbt kommer att fylla upp det lilla utrymme som bjuds. Minst 64 gigabyte är återigen vår rekommendation.

Iphone 6S & 6S Plus

Fördelar
+ 3D Touch
+ Bättre kameror
+ Optisk bildstabilisering (gäller bara 6S Plus)

Nackdelar
- 16 GB lagringsutrymme är för lite
- Den utstickande kameran på baksidan är kvar