Apples nyhetsapp stoppas i Kina

Apples nya app News har bara lanserats i USA, men fungerar för amerikaner på resa i andra områden. Det gäller däremot inte Kina, där åtkomst till appen blockerats.

Med IOS 9 har Apple lanserat appen News, som samlar nyhetsflöden och artiklar skräddarsydda till användaren. Appen finns än så länge inte tillgänglig i Sverige, utan bara i USA. Användare med amerikanska konton har dock inte haft några problem med att komma åt innehållet under resa i andra länder.

Detta gäller dock inte i Kina, vilket upptäcktes av Larry Salibra som använder appen News i Hongkong. Han rapporterar nu att tillgången till nyhetsappen skurits av under en resa in i Kina. Även i Hongkong fungerade inte tjänsten, om telefonen anslöt till det kinesiska mobilnätet CMCC. Apples karttjänster stryps på ett liknande sätt i Kina, och ersätts av kartor från det kinesiska företaget Autonavi.

Uppgifterna lyfter den problematik Apple står inför i takt med att Kina blir en allt viktigare marknad för företaget. #Kina är redan Apples näst största intäktskälla, vilket ger den kinesiska regimen större inflytande över Apple vad gäller censur av tjänster i landet. Ett annat exempel på detta är när musiktjänsten Apple Music lanserades i Kina förra månaden, men utan den direktsända radiostationen Beats 1. Enligt anonyma källor är det Apple själva som stängt av åtkomsten till appen News i Kina, rapporterar New York Times.

Agerandet speglar också hur andra aktörer så som Google tvingats begränsa sitt innehåll i Kina. Förra året rapporterade 99mac också att sökmotorn Duck Duck Go helt blockerats i Kina.