99mac testar nya Imac 5K Retina

Apples uppdaterade Imac med 27-tums 5K Retina-skärm hälsar på hos 99mac och tar en runda genom testlabbet. Hur mycket dator blir det för pengarna?

Den här hösten har Apple gett lite kärlek åt den stationära datorn Imac. Den mindre varianten med 21,5-tumsskärm har äntligen fått en modell med en 4K Retina-skärm och den större 27-tummaren har utrustats med bättre skärmar samt Intels nya Skylake-processorer. Dessutom har de trådlösa tillbehören till Imac bytts ut till de nya alternativen Magic Keyboard, Magic Trackpad 2 och Magic Mouse 2, som vi skriver om i ett separat test.

Alla förändringar har inte tagits väl emot av Mac-användare som letar efter den bästa kombinationen av pris och prestanda. Imac 21,5 tum har kritiserats för sin klena prestanda – särskilt den billigaste varianten utan 4K-skärm – och att den fortfarande använder långsamma hårddiskar på 5 400 varv/minut som standard. Även i grundmodellen av 27 tums Imac är en vanlig hårddisk standard, men här åtminstone på 7 200 varv/minut. Apple har också kritiserats för att ha minskat SSD-delen av den banbrytande Fusion Drive till futtiga 24 gigabyte på 1 terabyte-modellen, en rejäl begränsning jämfört med tidigare modellers 128 gigabyte.

Samtidigt har priset gått ned en bit, men i Sverige har dessa förändringar till stor del ätits upp av den starka dollarn som fått Apples priser att stiga på den svenska marknaden. Hur mycket dator får man för pengarna egentligen? Det vill 99mac ta reda på, och har packat upp en 27-tums Imac 5K i testlabbet. För ett år sedan imponerades vi av den första varianten av Imac 5K, och frågan är nu om den nya och förbättrade varianten kan upprepa prestationen.

Vårt testexemplar

Imac 5K Retina finns nu i tre olika utföranden, och det är grundmodellen som nu hälsar på i testlabbet. Vi har dock utrustat maskinen med en en terabyte Fusion Drive istället för den vanliga hårddisk på en terabyte som är standard. Det betyder att det är den nya "klena" Fusion Drive som sitter i datorn, med en flashlagring på endast 24 gigabyte. Å andra sidan ska själva flashlagringen också vara snabbare nu än förra årets modell, så vi ser fram emot att se om det blir några mätbara skillnader i läs- och skrivhastighet. Att byta till Fusion Drive höjer kostnaden med 1 100 kronor.

Vi har också bytt ut Magic Mouse 2 mot en ny Magic Trackpad 2, till en kostnad av ytterligare 546 kronor. I övrigt är vår grundmodell konfigurerad enligt standard, vilket innebär en fyrkärnig Skylake-processor på 3,2 gigahertz med upp till 3,6 gigahertz Turbo Boost och 8 gigabyte primärminne. Primärminnet tar upp två platser, vilket lämnar två tomma för framtida uppgradering. Officiellt stöder Imac 32 gigabyte primärminne, men i praktiken går det att fylla datorn med så mycket som 64 gigabyte. Fullständiga specifikationer på vår testdator visas nedan.

Imac med Retina 5K-skärm (slutet 2015) – Grundmodellen, men med Fusion Drive och Magic Trackpad 2

Egenskap

Värde

Skärm

27-tums Retina 5K-skärm med IPS-teknik med
upplösningen 5 120 x 2 880 pixel

Processor

3,2 GHz fyrkärnig Intel Core i5
(Turbo Boost upp till 3,6 GHz)

Minne

8 GB 1 867 MHz LPDDR3

Kapacitet

1 TB Fusion Drive (Flashkomponent 24 gigabyte)

Grafik

AMD Radeon R9 M380
2 GB GDDR5-minne

Anslutningar

2 x Thunderbolt 2
4 x USB 3.0
1 x SDXC-kort
1 x Gigabit Ethernet
hörlursport

Trådlöst

Wifi 802.11ac
Bluetooth 4.0

Operativsystem

OS X 10.11 El Capitan

Mått

H: 51,6 cm
B: 65,0 cm
Stativets djup: 20,3 cm

Vikt

9,54 kg

Grundpris

19 995 kronor inkl. moms

Slutpris

21 641 kronor inkl. moms

Tillval för grundmodellen

Minnesalternativ

Pris

8 GB (2 x 4 GB)

ingår

16 GB (2 x 8 GB)

+2 200 kr

32 GB (4 x 8 GB)

+6 600 kr

Lagringsalternativ

Pris

1 TB ATA-hårddisk (7 200 varv/minut)

ingår

1 TB Fusion Drive

+1 100 kr

2 TB Fusion Drive

+3 300 kr

3 TB Fusion Drive

+4 400 kr

256 GB Flashlagring

+2 200 kr

512 GB Flashlagring

+5 500 kr

Tillbehör

Pris

Magic Keyboard eller trådbundet Apple Keyboard

ingår

Magic Mouse 2 eller trådbunden Apple Mouse

ingår

Magic Trackpad 2

+546 kr

Magic Mouse 2 och Magic Trackpad 2

+1 395 kr

Tillvalen avser grundmodellen. För de två dyrare varianterna går det också att välja till snabbare processoralternativ, snabbare grafikkort och 1 TB flashlagring.

Skärmen hos nya Imac 5K använder en större färgrymd än normalt. Detta leder till en del problem för dig som behöver lita på färgåtergivningen. Vi går igenom detta i detalj så för den som bara vill ha den korta versionen börjar vi med sammanfattningen:

  • Imac 5K (sent 2015) har en stor färgrymd som följer DCI-P3-standard i fråga om omfång, men inte i fråga om vitbalans och gamma. Där följer den vitpunkten D65 med motsvarande 2.2-gamma.

  • Kör du Safari kommer Safari att försöka färgsätta bilder och grafik enligt Rec.709-standard så långt vi kan observera. Andra program, som Chrome, gör som de vill vilket innebär övermättade färger på skärmen. Detta gör att du kan få olika färger med ett och samma bild- eller videomaterial beroende på vilket program du kör.

  • Vitbalansen varierar en del beroende på hur ljusstarkt du kör bilden. Variationen är synlig och balansen blir mer turkos ju starkare du kör belysningen. Det är inte katastrofalt, men det är samtidigt en tydligare effekt än vad vi har observerat med andra skärmar, inklusive Apples övriga produkter.

  • När "Justera ljusstyrkan automatiskt" är förkryssad (det är förvalet) har skärmen en ljusare tonkurva och den återger även svart som ljusare vilket påverkar kontrastförhållandet negativt. Detta ger Imac 5K-skärmen ytterligare en nivå av opålitlighet, så funktionen rekommenderas vara avstängd.

Färger enligt digital biografstandard (nästan)

Apple slår lite på trumman över att de nya Imac 5K-skärmarna använder en större färgrymd som de lite kryptisk refererar till som "P3". Detta P3 är detsamma som DCI-P3-färgrymden i standarden för digitala biografer. Jämfört med normal HDTV/Rec.709-färgrymd, som är de facto färgstandard för bildskärmar, återger DCI-P3 ett betydligt större färgomfång.

sRGB nämns ofta som "standard" för bildskärmar. sRGB använder visserligen Rec.709-färgrymden, men tillämpar en annan tonkurva/gamma. Väldigt få datorskärmar använder sRGB-gamma utan använder istället en potensgamma om 2,2 eller däromkring.

Den större DCI-P3-färgrymden framförs som en fördel, vilket kan verka självklart eftersom skärmen hos nya Imac 5K kan återge fler färger än tidigare skärmar från Apple. Färgrymden kan därför vara lockande för den som exempelvis fotograferar och vill arbeta med bilderna i större omfång än den begränsade Rec.709-färgrymden. Den täcker inte mer än 36 procent av de för ögat synliga färgerna medan DCI-P3 täcker upp närmare hälften.

Större färgrymd ger grälla färger

Men en större färgrymd kan också vara en nackdel. Det är endast du och dina vänner med nya Imac som kan se dessa färger. Vad andra har för skärmar vet du inte. Det är fördelen med en standard, likt Rec.709, att alla skärmar kan förutsättas vara likadana. Du har en betydligt större chans att dina bilder återges rätt ifall du använder dig av Rec.709-standarden. Så långt allting väl, de flesta som arbetar med färg är medvetna om de här begränsningarna.

Problem nummer två är att när skärmen följer en större färgrymd kommer allting som är avsett för konsumtion inom Rec.709-färgrymden att återges för färgstarkt. Det vill säga hela webben, all produktion av TV och film och allt annat som ska konsumeras på vanliga skärmar återges med för starka och grälla färger.

Lösningen på detta är färgprofiler. En ICC-profil lagrad i bilden talar om hur den ska återges. En ICC-profil för skärmen talar om vad skärmen kan alstra för färger. Operativsystemet matchar dessa och simulerar effekten när exempelvis en bild innehåller färger som fysikaliskt inte kan alstras av skärmen och vice versa.

Det förutsätter dock att bilderna du ska se faktiskt innehåller en färgprofil, och att din skärm har en färgprofil som stämmer överens med hur skärmen faktiskt alstrar ljus. Och att programvaran faktiskt använder färghanteringssystemet. Och att programmens användning av färghanteringssystemet stämmer med vad du försöker uppnå.

Färger varierar med programvaran

Effekten av allt detta är att du med nya Imac 5K får väldigt varierande färgåtergivning beroende på vilka filer du tittar på och vilka program du använder. Detta blir värre av att Apple använder DCI-P3-färgrymden, men skärmen är fortfarande anpassad för den vitbalans, D65 och defacto-potensgamma 2,2 som används för Rec.709. DCI-P3 specificerar en annan vitpunkt och en annan gamma motsvarande 2,6-potens.

Vare sig det ena eller det andra

Nya Imac 5K är därför vare sig det ena eller det andra och det varierar med vilken programvara du använder. Safari förutsätter till exempel att den ska återge färger enligt Rec.709-standard och den gör det ganska väl. Med Safari kan du lita på webbsurfandet. Där konverteras RGB-värden i bilder och på webbsidor så att det matchar Rec.709-standard på datorns skärm. Dessa olika beteenden kan man verifiera med programmet Färgmätare. ICC-Profilen heter "Imac" och är identisk med den profil som heter "Display P3".

Google Chrome däremot struntar i profiler och kör RGB-värdena rakt ut. Då översätts det direkt till skärmens fysikaliska ljusomfång och blir därför övermättade eftersom skärmen följer den mycket större DCI-P3-färgrymden. Där är det röda ansikten och vykortsfärger. Hur reagerar andra program? Ja, där måste du testa dig fram. Detta är nackdelen med att blanda olika färgrymder och använda färgprofiler. Du vet inte riktigt vad du får.

Hur stort är detta problem? Tja, alla kan se att det är helt olika färger mellan Chrome och Safari. Vi tog en skärmdump och den skärmdumpen innehåller ingen färgprofil, utan endast RGB-data. Beroende på hur just din skärm fungerar, alltså den skärm du läser detta på, kommer den att trycka ut bildens RGB-värden på det sätt den kan.

Det viktiga du kan observera är skillnaden mellan Chrome (ovan) och Safari (nedan). Troligtvis ser Safari ganska hyfsat ut på just din skärm (om din skärm följer Rec.709-standard) och Chrome ser normalt ut. Men på nya Imac 5K är det faktiskt Safari som är mer eller mindre rätt och Chrome:s återgivning blir istället ganska överdriven med glödande orange vägg och röda ansikten. Där blir skillnaden mycket tydlig, men den skillnaden går naturligtvis inte att återge här. Du måste se ljuset från Imacen med egna ögon.

Vem behöver då bry sig om detta? Alla som på något sätt behöver lita på färgerna de ser på skärmen.

Ljusstark med skiftande vitbalans

Över till själva bildskärmen. I fråga om ljusstyrka regleras detta via Systeminställningarna eller knapparna på tangentbordet. Omfånget på reglaget går från 5 till 470 cd/m2 vilket stämmer ganska väl med omfånget på Ipad och Iphone. Kontrastförhållandet är ganska högt, 1 200:1 vilket är i överkant för en IPS-panel. Men detta kan försämras. Se längre fram.

Drar vi ljusstyrkan ovanför 200 cd/m2 blir bilden allt mer cyanblå i form av brist på rött och med en högre snittfärgtemperatur, kring 6 700 Kelvin. Lite mer än halvvägs genom reglaget passerar ljusstyrkan 200 cd/m2 och då mäter vitbalansen utmärkt, inom dE u'v' 2.

En tredjedel genom reglaget har vi ca 120 cd/m2 med en milt gul vitbalans. Fortfarande inom en godkänd avvikelse dE u'v' 3, men känsliga och färgtränade ögon märker av sådana förändringar, särskilt runt mellantoner där gulheten blir tydligare än nära svart och nära vitt. Vid 80 cd/m2, cirka 1/4-del genom skalan, ligger vi minus på blått, motsvarande 6 350 Kelvin i färgtemperatur och en i högre grad gulare vitabalans.

Med reglaget i botten, endast 5 cd/m2 har vi ett tydligt plus på rött och minus på blått i vitbalansen. Färgtemperaturen är på 6 300 Kelvin. Ingen lär köra skärmen så mörkt, men det är värt att notera att du ändå har en variation på nästan 400 Kelvin med ganska tydlig växling mellan en mer röd vitbalans ju mörkare skärm du kör och en mer turkos vitbalans ju ljusstarkare du kör. Detta gör skärmen aningen opålitlig.

Nivåerna på ljusstyrkan beskrivna ovan gäller om att du har stängt av skärmens automatiska reglering av ljusstyrkan, och det är någonting du antagligen vill göra.

Automatisk ljusstyrka – se upp!

Ljussensorfunktionen som reglerar ljusstyrkan automatiskt fungerar åtminstone i en mening. Den drar på ordentligt när vi med Iphone-ficklampan lyser på sensorn uppe vid kameran. Kommer du att arbeta färgkritiskt med datorn ska denna funktion stängas av – så klart! Är du i ett rum där ljusnivån varierar ska det rummet inte användas för färgkritiskt arbete till att börja med.

Men det finns fler skäl att hoppa över denna funktion. När "Justera ljusstyrkan automatiskt" är förkryssad (vilket den är från början) kommer LCD-panelen att justera skuggnyanser och ändra skärmens gamma. Skuggnyanser blir ljusare och det syns tydligt på testbilder (grårampen) att bilden förändras. Detta tar ett par sekunder när funktionen aktiveras och försvinner ögonblickligen när den stängs av.

Det sker ingen förändring av RGB-nivåer sett utifrån grafikkortets synvinkel, men vi kan alltså tydligt se att panelen räknar om värden och förskjuter posterisering i testbilder med gråramper. Ljussensor-funktionen påverkar alltså panelens dynamiska omfång och flyttar om RGB-värden.

Vi testar också detta med mätaren och kan konstatera att det räcker med att ha "Justera ljusstyrkan automatiskt" förkryssad för att få en annorlunda tonkurva. Skuggnyanser blir ljusare och gamma är annorlunda. Men inte bara det. Ikryssad ruta innebär också ljusare svärta och sämre kontrastomfång på skärmen. Det sjunker från imponerande 1 200:1 ned till 750:1. Detta i en miljö där sensorn inte vill öka ljusstyrkan på belysningen. Mätningarna ovan ligger kvar på 200 cd/m2 ljusstyrka.

Skärmens egenskaper i övrigt som betraktningsvinklar är i klass med vad man kan räkna från en bra IPS-panel. Du måste sitta i fel vinkel för att märka av problem med färger. Det första som händer i vinkel är att svärtan blir ljusare och mörkblå. Skärmen är också uniform över ytan, och reflexfiltret är högblankt så som vi känner igen från Apples övriga produkter på senare år.

När den första versionen av Imac 5K hälsade på i vårt testlabb rörde det sig om toppmodellen med en fyrkärnig i7-processor på 4,0 gigahertz och det maxade grafikkortet AMD Radeon R9 M295X med fyra gigabyte GDDR5-minne.

Exemplaret vi nu testar är en mer modest konfigurerad grundmodell. Den har visserligen en ny generation Intel-processorer i form av Skylake, men vi väntar oss inte att den ska utmana förra årets toppmodell. Däremot förväntar vi oss att den ska kunna ge bärbara Macbook Pro 13 och 15 tum från tidigare i år en omgång, och förhoppningsvis sopa banan med de klenaste datorerna Apple säljer, nämligen bärbara Macbook och stationära Mac Mini. Specifikationerna för de olika maskiner vi jämfört med hittas nedan.

Processor och grafik

För att testa processorn använder vi som vanligt Cinebench 15, ett test baserat på renderingsprogrammet Cinema 4D. Cinebench testar processorns förmåga att rendera bilder genom att rita upp en förutbestämd scen, först med hjälp av alla processorkärn (visas i mörkare blått i diagrammet) och därefter med bara en processorkärna (visas i ljusblått).

För att testa prestandan i grafikkretsarna använder vi testet Valley som drivs av grafikmotorn Unigine och använder ett förutbestämt scenario i form av ett detaljerat uppbyggt landskap med diverse vädereffekter. Testet sker med två olika grafikinställningar, där den mörkare stapeln har enklare inställningar och den ljusa är mer krävande.

Vi har också testat grafikprestandan genom testet GFX Bench som vi också använder vid test av IOS-enheter. GFX Bench mäter antalet bildrutor per sekund, och presenterar ett snittvärde. Här kan det vara värt att notera att IOS-versionen av GFX Bench har stöd för Apples ramverk Metal, vilket i dagsläget OS X-versionen inte har. Operativsystemet OS X El Capitan har dock gett stöd för Metal även på Mac, vilket bör ge en prestandaförbättring för appar som utnyttjar det.

Testresultaten för Imac 5K (2014) och Macbook Pro-datorerna har vi tagit från GFX Bench som lagrar resultat på sin webbplats. För övriga enheter har vi utfört egna tester, och jämfört med resultat lagrade på webbplatsen för att försäkra oss om att de är konsekventa.

Webbläsare

För att testa hastigheten vid surfning kör vi fyra olika standardiserade tester som mäter hantering av Javascript, nämligen Google Octane 2.0, Mozilla Kraken, Sunspider Javascript samt Jetstream. Sunspider uppdateras inte längre, men tas med för referens. Här jämför vi också med IOS-enheterna Ipad Air 2 och nya Iphone 6S och Iphone 6S Plus.

Testerna är gjorda med den senaste versionen av Safari som fanns tillgänglig vid uppmätningstillfället. Alla IOS-enheterna kör Safari för IOS version 9.0.2, och vår nya Imac 5K kör Safari för OS X version 9.0.1. Resultaten för Macbook Pro och Macbook är uppmätta med Safari 8.0.6.

Testsystemen – specifikationer

Modell

Processor

Lagring

Grafikkort

Minne

Imac Retina 5K (sent 2015)

3,2 GHz Quad-Core Intel Core i5
(Turbo Boost upp till 3,6 GHz)

1 TB Fusion Drive

AMD Radeon R9 M380 2 GB GDDR5

8 GB 1867 MHz LPDDR3

Imac Retina 5K (2014)

4,0 GHz Quad-Core Intel Core i7
(Turbo Boost upp till 4,4 GHz)

1 TB Fusion Drive

AMD Radeon R9 M295X 4 GB GDDR5

16 GB 1600 MHz DDR3L

Mac Mini (2014)

2,8 GHz Dual-Core Intel Core i5
(Turbo Boost upp till 3,3 GHz)

1 TB Fusion Drive

Intel Iris 5100

8 GB 1600 MHz LPDDR3

Macbook Pro Retina 15-tum
(mitten 2015)

2,2 GHz Quad-Core Intel Core i7
(Turbo Boost upp till 3,4 GHz)

256 GB SSD

Intel Iris Pro 5200

16 GB 1600 MHz DDR3L

Macbook Pro Retina 13-tum
(mitten 2015)

2,7 GHz Dual-Core Intel Core i5
(Turbo Boost upp till 3,1 GHz)

256 GB SSD

Intel Iris 6100

8 GB 1866 MHz LPDDR3

Macbook (2015)

1,1 GHz Dual-Core Intel Core M
(Turbo Boost upp till 2,4 GHz)

256 GB SSD

Intel HD Graphics 5300

8 GB 1600 MHz LPDDR3

Testsystemen IOS – specifikationer

Modell

Processor

Lagring

Minne

Ipad Air 2

1,5 GHz Apple A8X

128 GB Flashlagring

2 GB

Iphone 6S

1,8 GHz Apple A9

128 GB Flashlagring

2 GB

Iphone 6S Plus

1,8 GHz Apple A9

128 GB Flashlagring

2 GB

Förra året när Imac för första gången fick Retina-bildskärm var det en revolution, och bakom den fantastiska skärmen fanns också en mycket kraftfull dator, men paketet kostade därefter. Att bygga ihop toppmodellen av Imac 5K som vi gjorde skulle då kosta 31 155 kronor inklusive moms, och grundpriset låg på 24 995 kronor inklusive moms. Billigare varianter av Imac 27-tum hade inte Retina-skärm.

Förra året var helt enkelt Retina något som bara kom med toppmodellen. Tidigare i år kompletterades detta med en mellanmodell, och med den senaste uppdateringen är alla tre varianter av 27-tummaren Retina. Motsvarande utveckling kan väntas ske under det kommande året för den mindre Imac 21,5 tum där toppmodellen nu precis har fått en 4K-skärm.

I ljuset av detta ska nya Imac 5K ses för vad den är – en vanlig dator där Retina-skärmen inte längre är en pro-funktion utan något som bara är där. Samma utveckling har ju skett hos både Iphone och Ipad, och är på god väg att ske hos Apples bärbara datorer, så snart Macbook Air försvinner eller får Retina. Och det tål verkligen att upprepas att en 27-tums Retina-skärm i 5K ger en fantastisk användarupplevelse. Text är otroligt skarp och läsvänlig, och Apples nya typsnitt San Francisco kommer till sin rätt i menyer och filnamn.

Fotografier och bilder ser också mycket tjusiga ut, även om vi får tillfälle att hissa några varningsflaggor gällande hur pålitlig skärmen är vid färgåtergivning. Apple är tidigt ute med att använda färgrymden DCI-P3 och det ger praktiska konsekvenser när vissa appar, så som webbläsaren Chrome, inte kompenserar för det. Därför bör de som måste kunna förlita sig helt på korrekt färgåtergivning se upp. Det kan bli problem.

Apples vision av den stationära hemdatorn

Imac är och förblir Apples vision av den stationära hemdatorn. Den har duglig prestanda som gör den lämplig för det mesta och är en smidig allt-i-ett-lösning. Imac 5K är inte den optimala speldatorn, och trots ett bra grafikkort är det tydligt i våra prestandatester att en hel del av kraften går åt till att skyffla runt de miljontals pixlarna på skärmen.

Att Fusion Drive på en terabyte numera bara har en flashkomponent på 24 gigabyte är principiellt tråkigt och känns snålt. Trots det är det ingenting som vi upplever i praktiken under vardagsanvändning. Att spara filer, surfa på nätet och öppna appar känns alltid rappt och snärtigt, så slutbetyget blir trots begränsningen att Fusion Drive framgångsrikt plockar det bästa från två världar – mycket lagring med vanlig hårddisk och snabb lagring med SSD. Den som tänker arbeta med stora video- eller bildfiler bör dock överväga att lägga de extra pengarna på att uppgradera Fusion Drive till två eller rentav tre terabyte för att få upp flashlagringen till 128 gigabyte.

Ett annat alternativ är att satsa helt och hållet på flashlagring, och eventuellt komplettera lagringsbehoven med externa hårddiskar. Vi kan inte rekommendera att köpa datorn med bara en normal hårddisk, trots att det i 27-tummaren är en disk på 7 200 varv per minut. Lägg de extra pengarna på snabbare lagring!

Som vanligt när det gäller Apple är det dyrt att välja till både lagring och primärminne, och rekommendationen är att satsa pengarna i första hand på lagring. Primärminnet går tacksamt nog att uppgradera i efterhand, och åtta gigabyte är tillräckligt för normal användning i hemmet eller på kontoret.

Imac har aldrig varit toppspelaren när det gäller att få högsta möjliga prestanda och råa kraft. Förra årets Imac 5K toppar fortfarande våra prestandatester tack vare att det rörde sig om en maxad toppmodell. Det visar att Imac faktiskt går att konfigurera till att bli Apples snabbaste dator, men till en stor kostnad. Nu har vi testat grundmodellen, och det är snarast positivt att den inte ligger långt efter vår tidigare testdator i de flesta prestandatester. Vardagens användningsområden som mejl, bilder, surfning och video flyter helt utan problem och den subjektiva användarupplevelsen är "snabb". Det separata grafikkortet bidrar till att även de flesta spel går att köra utan problem, om än kanske inte med den högsta detaljrikedomen och upplösningen.

Med ett grundpris på 19 995 kronor och i vårt tycke nödvändiga tillägg i form av snabbare lagring är Imac 5K knappast en billig hemdator. Det är en ordentlig investering, men en prisvärd sådan. Vad den ger är en lyxig användarupplevelse som presenterar OS X i sitt bästa ljus och hanterar de flesta arbetsområden en hemdator ska göra på ett lysande sätt.

Fördelar

+ Retinaskärmen ger en fantastisk användarupplevelse
+ Perfekt som en kompetent och lyxig hemdator

Nackdelar

– Dyra uppgraderingsalternativ, särskilt lagringsminne
– Bildskärmens färgåtergivning inte pålitlig