99mac testar Netatmo Väderstation

Det finns få ämnen som det pratas om lika flitigt som vädret. För de som verkligen vill få koll på väderleken erbjuder Netatmo en smart väderstation med flera tillhörande sensorer som 99mac testat.

För lite mer än två år sedan testade 99mac en väderstation från #Netatmo med tillhörande IOS-app. Sedan dess har det hänt en hel del – vilket syns inte minst på appen – och företaget har bland annat släppt vind- och regnmätare som kan anslutas till stationen.

För att få koll på nyheterna tog jag för ett par veckor sedan hem ett väderkit och installerade både ute och inne. Det här har jag monterat upp:

  • Netatmo Väderstation (en mätare för inomhusbruk och en för utomhusbruk)

  • Extra inomhussensor

  • Vindmätare

  • Regnmätare

All väderdata samlas enkelt ihop i en IOS-app, eller via Netatmos webbplats där jag kan logga in på mitt konto.

Namn
Weather Station by Netatmo
Plattform
IOS
Utvecklare
Netatmo
Version
2.0.1
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 8.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Ipad Pro.
Språk
Förenklad kinesiska, traditionell kinesiska, engelska, franska, italienska, japanska, nederländska, ryska, spanska, tyska

Installation

De olika sensorerna ansluter trådlöst till varandra och alla utom basstationen är batteridrivna. Det går att ställa in dem första gången direkt i IOS-appen, eller genom att ladda ned program till Macen. Jag valde det senare.

Processen är inte särskilt komplicerad. Basstationen ska anslutas till ström och kopplas upp till ett Wifi-nätverk och sedan ska de batteridrivna övriga sensorerna aktiveras och kopplas ihop med huvudenheten.

När alla grejer pratar med varandra är det dags för det roliga, de ska placeras ut runt om i hemmet. Utomhussensorn ska sitta under tak, skyddad från regn så den placerade jag på en hylla på balkongen. Basstationen hamnade i vardagsrummet med tillgång till ett eluttag. Den extra inomhussensorn placerades i sovrummet. När det gäller vind- och regnmätarna fick jag bli lite uppfinningsrik och lyckades till slut fästa dem säkert på balkongräcket.

Allt om vädret

Mätarna fick göra sitt ett tag, men sedan öppnade jag upp IOS-appen för att se vad för sorts data jag egentligen samlar in där hemma. Appen är väldigt överskådlig och enkel att hantera. Mitt på skärmen finns en väderprognos för de närmsta dygnen och ovanför den kan jag se data från mina sensorer utomhus. Under väderprognosen kan jag svepa mellan mina inomhussensorer och se data från dem.

Vad är det då som mäts? Förutom temperatur håller mätarna koll på luftfuktighet, luftkvalitet, koldioxidnivåer och ljudnivå. Vindmätaren ute mäter vindhastighet och riktning, medan regnmätaren mäter regnmängd i millimeter.

Den tillhörande appen kan ge mig notiser om jag vill. Exempelvis fick jag alldeles nyss veta att temperaturen ute fallit under tre grader. Den säger också till om luftkvaliten blir för låg.

Genom att vrida telefonen till liggande läge får jag istället en vy där jag kan se diagram med mätningar över tid från de olika sensorerna. Vad jag får se väljer jag enkelt via en meny upp till höger.

Netatmo bjuder också på en karta där jag kan se alla andra som har väderstationer från företaget. Om också min väderstation ska synas där får jag välja själv. Det verkar onekligen som att de sålt en hel del stationer för det finns många prickar på kartan. Det är riktigt intressant att zooma ut och se hur vädret skiljer sig.

Det går också att logga in på Netatmos hemsida och se min väderdata. Här samlas all information på samma sida istället, men det är samma data som finns med.

Summering och omdöme

Den här väderstationen riktar sig till vädernördar som inte nöjer sig med väderleksrapporten från tidningar, radio eller tv och som vill ha mer än den där termometern utanför fönstret. Med Netatmo-kitet får jag notiser i mobilen när det är dålig luftkvalitet hemma och jag borde vädra, eller när det finns risk för halka ute och jag borde köra mer försiktigt.

För den som styr sin egen uppvärmning ger inomhusmätarna god koll på när det är dags att höja eller sänka värmen där hemma. För min del kunde jag bara konstatera att hyresvärden inte är snål. Det är varmt och behagligt än så länge.

Netatmo får pluspoäng för att det är lätt att komma igång och för att både prylarna i sig och appen är snygga och inte skäms för sig.

Paketet jag har installerat hemma kostar en bra slant – omkring 4 000 kronor om vi räknar med priserna från återförsäljaren Lifestylestore – men med tanke på vad jag får kan jag inte säga att det är dyrt. Baspaketet kostar 1 595 kronor, vindmätaren 999 kronor, regnmätaren 699 kronor och en extra inomhussensor 699 kronor.

Fördelar
+ Lätt att komma igång och använda
+ Överskådlig väderdata
+ Flera personer kan få tillgång

Nackdelar
- För den som bara vill kolla vädret just nu duger vilken annan vädertjänst som helst