Stort test: Fixa julmyset med en digital brasa

I brist på riktiga öppna spisar och kaminer får tv-skärmen agera substitut. 99mac guidar er genom det digra utbudet av brasappar som finns på nya Apple TV – vilken är bäst egentligen?

Vad är trevligare i juletider än att sjunka ner i den stoppade länsfåtöljen framför en öppen spis och avnjuta en kopp rykande varm glögg? Inte mycket, men idag är det knappast många som har bostäder med öppna spisar eller kakelugnar. Och i de lägenheter där det ändå finns råder oftast eldningsförbud, vilket riskerar att lägga sordi på den knastrande julstämningen.

Lösningen ligger i att ladda hem någon av de många olika bras-appar som finns tillgängliga till Apple TV. Urvalet är smått överväldigande – över 40 olika finns i skrivande stund tillgängliga, både i form av gratisappar och för upp till 30 kronor. Det är knappast något lätt val för den som är spekulant på en högkvalitativ digital brasa att mysa framför. Oroa er inte, för 99mac tar sitt ansvar och kliver in för att #rädda julen.

I videon sammanfattas några av de bästa och de sämsta, men här nedan går vi igenom de 43 stycken vi hittade i App Store på Apple TV. Vi har bedömt dessa utifrån ett antal kriterier som vi tycker är viktigast för en bra fejk-brasa.

Utseende

Tyvärr är många av bras-apparna opportunistiskt gjorda utan en äkta bakomliggande kärlek till en dansande eld i hemmet. Det räcker inte att placera en kamera framför en öppen spis och aktivera inspelning. Tyvärr verkar det vara precis vad många av apputvecklarna har gjort. Vi bedömer närvarokänslan och hur lång videoloopen är.

Ljud

Samma sak här, alltför många brasappar lyckas inte fånga det rätta sprakandet från björkveden. Istället dränks ljudet av dånet från ett luftintag, eller brusar otrevligt.

Pris

Gratis är gott, men inte alltid godast. För en riktigt bra bras-app kan det vara värt att betala några kronor, men se upp för att bli lurad på tio kronor du aldrig får tillbaka.

Övrigt

En app kan också utmärka sig genom att erbjuda särskilda funktioner, som exempelvis möjligheten att visa en klocka eller erbjuda en timer som automatiskt stänger av appen efter en viss tid.

Fireplace Lover

Utvecklare: Matteo Ugolini

Fireplace Lover lockar till nedladdning med sin stilrena appikon, korta och tydliga namn samt genom att vara gratis. Appen erbjuder två lägen för att njuta av brasan, antingen utan musik med bara knaster, eller till musik. Det senare alternativet listar en uppsättning internetradiostationer. Tyvärr är antalet stationer begränsade (eller "handplockade" kanske) och spelar dålig techno eller gräslig loungemusik. Välj bort musiken och njut av bara brasan.

Fireplace är faktiskt precis vad namnet antyder – en digital brasa och inget speciellt. Men utseendet är klart godkänt, de upptravade vedträna och den öppna spisen är filmade i en bra vinkel som ger en lagom närvarokänsla. Själva videoloopen är ungefär två minuter vilket får anses bra, men tyvärr är det störande uppenbar när slingan börjar om, då ljudet avbryts abrupt. Här hade lite mixning inte skadat.

Betyg: 4

BIG Fireplace

Utvecklare: John Ciocca

I den här appen finns det tre olika eldar, som alla delar ett och samma ljud vilket både låter som och kallas "regn". Det går tack och lov att stänga av, och det gör även den irriterande pianomusiken som spelas. Valet mellan att lyssna på detta och ingenting är lätt, men då återstår alltså bilden. Den första elden är vacker och består av ett rejält inzoomat vedträ som smeks av långsamt dansande flammor. Helt okej. De övriga två eldarna är ingenting att ha, och en av de är rentav svår att känna igen som en eld, så pixlig och otydlig är bilden.

Betyg: 2

Fantastic Fireplace

Utvecklare: Kabuki Vision, LLC

Fantastic Fireplace lovar mycket genom sin titel, och ser ut att ta detta med fejkbrasor på allvar. Med appen ingår en grundbrasa, och för den som vill går det att köpa till fyra andra brasor för tio kronor styck. bland annat en utomhuseld och en "sorglig liten brasa". Det går också att köpa loss alla fyra för tjugo kronor, och du får en tydlig förhandsvisning innan köpet.

Den medföljande brasan heter Basic Firepace och är troligtvis tillräckligt för de allra flesta. Elden på tv-skärmen är filmad på nära håll, vilket bidrar till känslan av att detta faktiskt är en brasa i tv:n och inte bara en videoslinga av en öppen spis någon annanstans. Ljudet är knastrigt och trivsamt, men vinden från skorstenen är lite för dominerande. En bra sak är att ljudet noga mixats så att videoloopen börjar om precis när elden knastrar till extra högt, vilket gör att det troligtvis inte kommer märkas om du inte sitter och lyssnar efter det.

De övriga brasorna imponerar däremot inte särskilt mycket, men kan vara värt tjugo kronor för att skapa lite variation ibland. Utomhusbrasan känns helt fel att slå på inomhus men kan eventuellt duga på en husvagnssemester. Den sorgliga lilla brasan lever upp till sitt namn, och kan nog passa bra som en sista brasa efter midnattsmässan på julafton.

Betyg: 5

Winter Fireplace

Utvecklare: Henry Glendening Entertainment

Precis som Fantastic Fireplace ger Winter Fireplace en brasa gratis, och erbjuder köp av tre till för tio kronor. Det rekommenderas däremot inte, då alla fyra brasorna ser uppenbart fejkade ut och knappast kan förväntas bidra till julstämningen. Grundbrasan är den bästa, och är filmad på nära håll vilket är trevligt. Ljudet är bra mixat, med ljudet från skorstenen diskret i bakgrunden och ett trivsamt knaster. Ändå är det någonting som känns skevt, och den rätta känslan vill inte infinna sig. När videloopen börjar om rycker dessutom hela bilden till vilket gör att illusionen bryts helt.

Betyg: 2

Livescreens

Utvecklare: Olivier Overstraete

Den här appen erbjuder förutom en brasa också levande ljud, en sandstrand och ett akvarium att beskåda. Alla är tyvärr näst intill helt värdelösa, vi koncentrerar oss på brasan, men alla vyer lider av samma problem. Det är inget större fel på själva bilden, men sprakandet drunknar i vinden och när videoslingan börjar om fryser både bild och ljud i en halv sekund – dåligt. Till råga på allt står det Youtube Virtual Fireplace uppe i vänstra hörnet, vilket helt förstör känslan. Nej den här appen åker ut långt innan tjugondag knut!

Betyg: 1

Atmo

Utvecklare: Macpaw Labs

Atmo erbjuder en brasa, ett akvarium och något som heter River Morning. Det senare visar sig vara en vy av en flod ackompanjerat av fågelkvitter. Tyvärr hörs det knappt eftersom mikrofonen mestadels tar upp vinden. Akvariet lider av samma problem, men här är det pumpen som låter. Brasan däremot får till ett okej ljud – vinden låter, men dränker inte sprakandet. Lite vind från skorstenen är ju också normalt i en riktig öppen spis, så allt handlar om ljudbalansen. Det blir tyvärr inget toppbetyg vad gäller bilden – brasan är filmad på avstånd och jag köper inte illusonen. Videoslingan börjar om abrupt med en kort stunds tystnad. Undvik!

Betyg: 1

Most Relaxing Fireplace

Utvecklare: Top App

Most Relaxing Fireplace är tyvärr inte som namnet antyder den mest avslappnade brasappen. Första brasan är gratis, och den zoomar in alldeles för nära så att det känns som att jag sitter mitt i en eldstad och försöker fira jul. Inte så njutbart. Sex andra brasor kan köpas för tio kronor, och de är av varierande kvalitet. Två tycks vara skapade i ett grafikprogram från 1997, en verkar bestå av en brinnande träpinne som någon filmat ute i skogen, en är en brasa filmad på två meters avstånd (det är för långt) och två stycken är helt okej. Den bästa är en brasa som brinner i mörkret, vilket är annorlunda och passar bra för de som vill ha det lite dunkelt hemma. Videolooparna börjar om på ett störande sätt, men är ganska långa vilket är bra. Tio kronor för två hyfsade brasor är väl för all del okej, men då måste du svepa dig igenom fyra andra helt värdelösa eldstäder för att komma dit, så det finns bättre alternativ

Betyg: 2

Sensory Flames - Free Fireplace for your TV

Utvecklare: Sensory App House

Om du är ute efter en app som nästan, men inte helt och hållet, saknar all likhet med en verklig brasa kan du spana in Sensory Flames. Både eld och omgivning ser ut att vara skapade i Paint. Genom att klicka och svepa med fjärrkontrollen kan du ändra storleken på flammorna och byta öppen spis och bakgrund. Det är en kul och originell idé, men det hjälper inte eftersom alla ser lika fula ut. Ljudet är däremot bra, men det räcker inte. Trots att den här appen är gratis är det ett slöseri med värdefull tid att ladda hem. Jag skulle inte ha den här appen igång under mitt julfirande ens om jag fick betalt.

Betyg: 1

Fireplace

Utvecklare: Toughturtle LLC
Pris: 10 kronor

Den här appen kostar 10 kronor, och för det får du fyra stycken olika brasor att njuta av. Fast egentligen är det bara två olika, eftersom de två andra är exakt samma eldar fast med en ful kaminlucka framför. En av brasorna är jättestor och brinner med mycket drag i skorstenen. Den andra är en mindre och trevlig pyramideld som både låter och ser bättre ut. Stämningen förhöjs också av att lite tegel från den öppna spisen skymtar på sidorna av elden. Videoloopen börjar om tydligt, men det går åtminstone snabbt och slingan är ganska lång.

Betyg: 3

CozyTV

Utvecklare: James Smith
Pris: 10 kronor

Den är appen försöker säsongsanpassa utbudet av eldstäder, och utlovar brasor lämpliga för bland annat Halloween, jul, påsk och amerikanska högtider som fjärde juli och Thanksgiving. Dessvärre betyder detta inte en rik variation av själva eldarna, utan bara olika grafiska överlägg som är väntat fula. Halloween-elden sticker ut genom att istället ha gröna lågor, men i övrigt är det samma brasa som alla andra varianter. Själva elden är heller inte bra med en ganska kort videoloop med tydligt avbrott när den börjar om. Videon är dessutom komprimerad så att artefakter syns tydligt på bilden.

Betyg: 1

Soundr - Fire and Fireplace Scenes

Utvecklare: Dru Lang
Pris: 10 kronor

Detta är ännu en app som inte nöjer sig med att bara erbjuda en digital öppen spis inomhus, utan strävar efter att ge en bild av alla former av eldupplevelser. Därför är tre av de fyra eldarna olika former av lägereldar i en skog eller på en strand. Appen får två poäng för detta nytänk, men tappar på grund av dålig ljudinspelning. Lägerelden på stranden ser visserligen fin ut, men ljudet dränks i vågorna från havet bredvid. Realistiskt? Ja kanske, men inte njutbart. Frukostelden i gryningen har hyfsad bild, men med en ljudbild som består av alldeles för mycket vind. Inomhuselden är den bästa, den både låter och ser bra ut.

Betyg: 2

Fireplace HD TV

Utvecklare: Impala Studios
Pris: 10 kronor

Nu börjar det likna något. Fireplace HD TV ger hela tio stycken olika brasor, och de erbjuder en bra variation. Den som föredrar att stirra in i glöden på nära håll kan göra det, och den som av någon anledning vill se en utzoomad bild av någon annans öppna spis plus omgivning kan göra det. Däremellan finns en uppsjö av olika brasor som det går snabbt att växla mellan genom att svepa uppåt med fjärrkontrollen. De flesta av brasorna är mycket bra även om ingen riktigt sticker ut, och jag saknar en variant med pagodeld.

Ljudet är välgjort i alla varianter, och det är en bra balans mellan vinddrag, sprak och knaster. Videoslingorna är också relativt sömlösa, och det märks troligtvis inte när filmerna börjar om om du har annat att tänka på, så som glögg och umgänge med familjen

Betyg: 5

Fireplace HD+

Utvecklare: Rory Buckley
Pris: 10 kronor

Den här appen ger fyra olika brasor, och erbjuder dessutom möjligheten att spela upp julradio under tiden. För all del, det är ett trevligt alternativ även om jag personligen föredrar att fixa julmusiken separat på annat håll. Ljudet från själva brasorna är bra mixat, och det hemtrevliga spraket från veden ligger i förgrunden. Grafiskt är brasorna välgjorda, och det är bra variation på de fyra alternativen vad gäller mängd av glöd, betraktningsvinkel och närhet till själva elden. Fireplace HD+ vinner dessvärre också pris för mest smaklösa brasa genom det fjärde alternativet. Jag tror inte det finns någon människa på jorden som föredrar att på sin tv se en bild av en brasa i bakgrunden, med två champagneglas och en ros i förgrunden.

Betyg: 4

Fire Place TV

Utvecklare: Beau Young
Pris: 10 kronor

Det kan inte vara helt lätt att komma på bra namn till sin brasapp, och även om Fireplace TV knappast lär utnämnas till det mest originella håller den vad det lovar, men inte mer än så. Här finns två olika brasor att välja mellan – den ena är filmad på lite avstånd och visar en brasa i full gång. Den andra är lite mer mysigt nära och visar en brasa där det snart är dags att lägga på ett nytt vedträ. Det går att växla mellan brasorna genom att klicka med fjärrkontrollen, och dessutom pausa elden för den som skulle vilja göra det. Ljudupptagningen skulle däremot ha tjänat på att göras med en bättre mikrofon, för sprakandet känns avlägset och saknar den närvaro-känsla jag efterfrågar.

Betyg: 3

Fireplace!

Utvecklare: Julian Schmidt
Pris: 10 kronor

Okej, ett utropstecken i appens namn fyller mig knappast med förtroende. Men det här är faktiskt en riktigt trevlig liten app som ger oss tre olika brasor filmade i en väldigt snygg och gemytlig kamin. Alla upptagningar är välgjorda – lågorna dansar som de ska och ljudbilden ger ett varmt och omslutande knaster med precis lagom mängd vind från skorstenen. En av brasorna har också en helt svart bakgrund, vilket är bra för det förhöjer känslan av att ha en liten eld i min tv och inte bara en statisk videoslinga.

Betyg: 5

Fireplace Deluxe

Utvecklare: Ignacio Sanchez Gines
Pris: 10 kronor

Det här är ett jättebra exempel på en app du absolut inte vill betala tio kronor för. Det finns bara en enda brasa, och den är godkänd men inte på något sätt bättre än de gratisalternativ som finns. Stämningen förstörs helt av appens "gimmick" vilket är att du själv kan välja vilken förgrund som ska skymma elden. Det finns åtta olika att välja mellan – den bästa är ful och de sämsta är helt oanvändbara. Att inte ha någon grafik alls framför brasan finns inte som alternativ. Hopplöst!

Betyg: 1

Öppen Spis TV

Utvecklare: Tommy Connolly
Pris: 10 kronor

Öppen Spis TV ger fyra vyer med de inte särskilt informativa titlarna Öppen spis, bål, ljus och eld! Ljus består bara av några stearinljus, och är exakt samma bild som gratisappen Livescreens, men utan störande musik. De övriga tre är olika vyer av eld, men alla verkar använda exakt samma ljudslinga som låter mindre som eld och mer som hopskrynklat tidningspapper. Stäng av tv:n och titta på den svarta skärmen istället, det ger bättre julstämning.

Betyg: 1

Magical Fireplaces

Utvecklare: Przemylslaw Perkowski
Pris: 10 kronor

Den kostar tio kronor, erbjuder tre brasor som alla består av samma eld, men med tre olika förgrunder framför, som alla består av dåligt gjord grafik och är mycket fula. Det finns heller inget ljud alls, inget sprakande eller ens lite knaster. Ju mindre vi säger om den här appen desto bättre.

Betyg: 1

Fireplace Channel

Utvecklare: Stella Kovalchuk
Pris: 10 kronor

Den här appen erbjuder hela fjorton olika brasor, men sex av dem kostar ytterligare tio kronor styck. Det kan tyckas vara girigt, men risken är nog väldigt liten att någon faktiskt lägger pengar på det, för jag kan inte förstå vem som skulle känna något behov av att se "vulkaneld" eller "vit eld" på sin tv. Det befintliga utbudet imponerar ändå inte, men de två första är riktigt snygga eldstäder i lagom inzoomning. Resten är meningslösa varianter på "eld i extrem närbild" och "eld i ultrarapid". Dessutom har appen inget ljud, vilket enligt mig tar bort halva poängen med att ha en Apple TV-brasa.

Betyg: 2

Fireplace Interactive

Utvecklare: Gregor Czempiel
Pris: 10 kronor

En av fördelarna med att ha en digital brasa istället för en riktig är att du slipper krångla med tidningspapper, tändvätska, blöt ved och ett oändligt antal tändstickor. Den fördelen försöker Fireplace Interactive ändra på genom sitt interaktiva läge där processen att göra upp eld förvandlas till ett litet minispel med fjärrkontrollen. Svep uppåt för att lägga på ett vedträ. Svep igen för att lägga på ett till. Svep för att fylla på med kvistar, och så svep för att tända. Det går visserligen snabbare än i verkligheten, men saknar också all den rustika charm det finns i att leka med riktig eld. Tack och lov finns det också ett automatiskt läge där braständningen sker utan input från användaren. I båda varianterna brinner brasan i 90 minuter – först 60 minuter med full eld, och därefter 30 minuter med en annan vy med mer efterglöd. Det går dessutom att ställa in en timer så att brasan brinner en, två eller tre timmar.

Det finns också två helt vanliga brasvyer som håller hög kvalitet vad gäller både bild och ljud. Brasljudet är bra, och går att stänga av. Appen har också en intressant och ganska smart lösning på problemet att videoloopen ofta börjar om ryckigt. Istället för att bara köra en video om och om igen växlar Fireplace Interactive mellan ett antal från samma brasa, och växlar mellan dessa med en diskret och mjuk övertoning. Visst, det är inte så en riktig brasa uppför sig, men eftersom det här trots allt är en video är den här lösningen trevligare för helhetsupplevelsen.

Betyg: 4

Fireplace

Utvecklare: Ben Cwilewicz
Pris: 10 kronor

Här finns det inga särskilda funktioner att locka med, utan appen erbjuder kort och gott tre stycken eldar att växla mellan genom att svepa på kontrollen. Det finns en vanlig brasa som ser bra ut och låter bra. Det finns en mer färdigbrunnen brasa där bilden är bra, men ljudet förstörs av att det låter som att någon dammsuger bredvid eldstaden. Den tredje vyn ser ut som datorgenererade flammor från en hårdrocksvideo, och saknar ljud. Tio kronor för en användbar brasa och två dåliga är inte särskilt prisvärt i den tuffa konkurrensen på App Store.

Betyg: 2

Fireplace TV

Utvecklare: Elisa Valeria Distefano
Pris: 10 kronor

Ibland är appar bra inte för att de erbjuder en stor mängd specialfunktioner, utan för att de genomför sin grundläggande uppgift på ett konsekvent och bra sätt. Fireplace TV är en sådan app. Den är inget märkvärdigt, utan har bara fyra olika eldar att visa upp – två inomhus och två olika lägereldar i utomhusmiljö. Jag gillar allihopa, tack vare en smakful video- och ljudupptagning som lyckas väl med att fånga den varma känslan av en dansande eld.

Betyg: 4

Wood Fireplace

Utvecklare: Werner IT Consultancy
Pris: 10 kronor

Tre olika brasor, som alla är helt ok men ingen helt perfekt. En är lite för inzoomad för min smak, medan en inte kommer tillräckligt nära. Den tredje visar en glödbädd, och den gillar jag även om det inte är tillräckligt för att rädda hela appen. Trevlig funktion är att ljudet från elden (som också det är godkänt) går att justera separat från det övriga ljudet från Apple TV. Så det går att rocka loss lite julmusik från Apple Music och samtidigt hålla spraket på en lagom nivå. Men sammanfattningsvis: en godkänd app, men det finns bättre.

Betyg: 3

Fireplace on TV

Utvecklare: Pyrogusto Inc.
Pris: 10 kronor

Vid första anblicken verkar Fireplace on TV vara en mycket ambitiös app och ett ärligt försök att skapa hemtrevnad, för appen erbjuder hela fjorton olika brasor. De två första lagras lokalt, och de övriga strömmas från molnet vid behov. De två första är, som i många andra appar, en brasa som brinner för fullt och en som fått en fin glöd. Videokvaliten finns inget att klaga på, men båda brasorna använder exakt samma ljudslinga av en fullt brinnande brasa. Det kan inte godkännas.

De övriga brasorna är minst sagt av blandad kvalitet. De verkar komma från olika källor, för på flera styckan finns en liten logotyp i ena hörnet. Vissa är extremt lågupplösta, andra har ett brusande ljud. En video inleds med att en människa kliver in i bild och öppnar kakelugnens luckor. Bara benen syns, men jag vill inte ha ett par främmande byxor i min brasa när jag precis ska dricka glögg. Det blir underkänt.

Betyg: 1

Fire Place Virtual

Utvecklare: Jacob Holman
Pris: 10 kronor

Upplägget känns igen från tidigare appar – tre olika brasor, en i full gång, en i glöd och så en lägereld som avslutning. Själva videorna är bra och högupplösta, och elden är filmad på ett lagom avstånd och väl fångat av kameran. Ljudet från den första brasan (den "vanliga") låter bra, men för de övriga två är samma ljudslinga använd, och jag har uppriktigt sagt ingen aning om vad ljudet ska föreställa. Det låter som om någon står i ett annat rum och vispar äggtoddy, eller som ljudet från en kaffebryggare. Jag vet inte vad det är, men det låter hursomhelst inte som en eld, än mindre som två olika eldar.

Betyg: 1

Fireplace TV: Bring Warmth to your Living Room

Utvecklare: Clement Decrock
Pris: 10 kronor

Det här är en app som sticker ut genom att erbjuda tre olika videor, men alla kommer från samma brasa som har brunnit olika mycket. Du växlar bild genom att svepa uppåt eller nedåt med fjärrkontrollen Längst ned är brasan "utbrunnen". Det är ju en intressant idé, men jag hade velat se lite större skillnad mellan de olika stadierna – som det är nu är även den kraftigaste brasan ganska lam, och de två andra i princip bara två kolliknande vedträn med små flammor. Dessutom är ljudupptagningen samma oavsett vilken bild jag väljer.

Betyg: 2

The Fireplace

Utvecklare: Red Mechanic AB
Pris: 10 kronor

Av fem olika brasor är två datorgenererad eld från något billigt specialeffektsprogram, och de övriga tre rätt trista. En lägereld utomhus, filmad lite ovanifrån, och två stycken från två olika öppna spisar. Känsla saknas, och dessutom begås klavertrampet att använda samma ljud till flera videor. De två datorgenererade använder samma datorgenererade ljud som mer låter som en helikopter på avstånd. Det gör inte så mycket, för jag kan inte tänka mig att någon skulle välja at titta på de ändå. De tre andra använder en anna ljudslinga, som i sig låter bra, men som inte alls passar till alla tre. En lägereld i en skog låter helt enkelt inte som en välordnad brasa i en kamin. En del apputvecklare tar verkligen inte eld på allvar.

Betyg: 1

Real Fireplaces HD

Utvecklare: Lee Liu
Pris: 10 kronor

Det är inte alla appar som erbjuder en brasvy med en stor grankotte inuti, men det gör den här appen. Det är ett trevligt och fräsht inslag, men de andra fyra brasorna är ordinära och ganska trista. Jag är dessutom ganska säker på att jag sett några av dem i andra appar i det här testet. Jag vet inte vilken handelsplats som erbjuder stockfilmer av eldstäder, men flera utvecklare verkar ha handlat där.

Betyg: 3

Cozy Fireplace for your TV

Utvecklare: Paul Steinhilber
Pris: 10 kronor

Fyra brasor, och den första (och bästa) av dem känns återigen igen från flera andra appar, även sådana som är gratis. Här anges intressant nog källmaterialet i en inforuta, så jag kan meddela att videon "A Cozy Fire in the Fireplace" av Matt Wood verkar vara ett av de mer populära valen att använda i sin app.

Det är bra att källmaterialet anges, men det gör inte den här appen bättre eller mer originell. Det finns sämre, men det finns också flera bättre.

Betyg: 3

Amazing Fireplaces

Utvecklare: Przemylslaw Perkowski
Pris: 10 kronor

Nej nej nej. Det är ingen bra idé att ha en minimal eld som inte ens ser äkta ut i mitten av tv-skärmen, och sedan fylla resten av utrymmet med riktigt fula grafiska renderingar av olika eldstäder. Det går att välja mellan "klassisk eldstad", "modern eldstad" och tre andra men alla är lika fula och oanvändbara. Det enda som är "amazing" med den här appen är att jag betalade tio kronor för den.

Betyg: 1

Magic Fireplace

Utvecklare: Jetson Creative LLC
Pris: 10 kronor

Nu börjar det likna något. Fjorton olika eldstäder, och en försvarlig mängd inställningar för att förfina upplevelsen. Alla eldstäder är filmade av Hal Bergman och Josh Michaels under deras resa jorden runt – vilket är förklaringen till att de olika brasorna heter saker i stil med "Alps Fireplace" och "Aspen Fireplace". Alla brasorna är smakfullt filmade och visar upp en bra variation, exempelvis pagodeld.

Det går att ställa in så att appen växlar mellan de olika brasorna, eller håller sig till en enda. Det går också att välja ljud av eller på (alla brasorna har tyvärr en och samma ljudslinga, som visserligen är bra) och det går att visa en klocka med datum och tid för den som vill det. Det går också att aktivera olika "färgfilter" för den som föredrar sina eldstäder i svartvitt eller sepia.

Betyg: 5

Virtual Fireplace for TV

Utvecklare: Richard Foster
Pris: 10 kronor

Ännu en ambitiös app som erbjuder en hel del inställningsalternativ, liksom en stor variation av olika eldstäder. De nio stycken olika eldarna ser alla bra ut, och erbjuder allt från en liten mysig brasa på ett vedträ till en jättestor öppen spis med orangea lågor.

Ljudupptagninarna verkar också vara inspelade specifikt för varje brasa, vilket borde vara självklart. Ljudet är överlag bra, men det går att stänga av eller bara dra ner volymen för den som vill ha det tyst. Det går också att aktivera musik, vilket är en jullåt på piano och förmodligen inget vi behöver höra. Bättre är möjligheten att ställa in en timer så att brasan stänger av sig automatiskt efter en viss tid. Till och med flammornas hastighet går att ställa in, men en nackdel är att reglagen kontrolleras med svepgester, och det går frustrerande långsamt att svepa fram till önskat läge. Överlag är det förvånansvärt svårt att navigera i appen, och även att välja vilken brasa som ska spelas upp känns oprecist, vilket hindrar ett högsta betyg.

Betyg: 4

Eldstad HD

Utvecklare: Patrick Giudicelli
Pris: 10 kronor

Ännu en tvärmiss. De fyra olika eldstäder som erbjuds är visserligen ganska vackra att se på, men är av någon anledning filmade i hög hastighet så att de harmoniskt dansande lågorna snarare rycker och sprattlar på ett sätt som förstör alla möjligheter till njutning. Samma ljud används för alla eldarna, och mixningen växlar obegripligt nog från höger till vänster högtalare vilket är extremt irriterande. Ljudet går att stänga av, men det är ännu enklare att stänga av hela appen.
Betyg: 1.

Amazing Christmas Fireplaces

Utvecklare: Przemylslaw Perkowski
Pris: 10 kronor

Ni minns hur mycket jag ogillade appen Amazing Fireplace här ovan? Detta är exakt samma app, men utvecklaren har pimpat den fula grafiken av olika eldstäder med juldekorationer som stjärnor, paket och julstrumpor. Det gör inte saken bättre, inte det minsta faktiskt.

Betyg: 1

Fireplace

Utvecklare: Kissapp, S.L
Pris: 20 kronor

Så, vad får vi för tjugo kronor? Till att börja med får vi till synes hela 22 olika brasor med allt från öppna spisar i tegel till kaminer i metall till några mysiga pyramideldar både utomhus och inomhus.

Filmerna är överlag bra. De flesta brasorna är filmade i genomtänkt vinkel och fantastiskt nog verkar inte korta videosegment som loopas användas, utan vi kan faktiskt se hur de flesta brasorna brinner ner till glöd sakta men säkert. Alla videoklipp är inte lika långa, men några är över en timme. Riktigt fint!

Ljudet är också bra i de flesta fall, och bär både suset från syret som förbränns och det önskade träknastret. På en del brasor läggs det tyvärr på anskrämlig julmusik, ibland smaklöst framfört på en saxofon. Det är knappast önskvärt, och heller ingenting som går att stänga av utan att sänka volymen.

Allt som allt är brasorna lite av en blandad kompott. De flesta är jättebra, men några enstaka sticker ut på obegripliga sätt vilket gör dem oanvändbara. En uppfyller till exempel inte hela bildrutan, utan lämnar tjocka svarta kanter runtomkring. En annan visar braständningen, en tredje lägger videobrasan inuti en grafik av ett fotoalbum (!). Dessutom är tre av brasorna en och samma, vilket gör påståendet om 22 unika eldar felaktigt.

Detta är en bra app med många fina eldar, men den är betydligt dyrare än de flesta alternativ, och innehåller en del konstiga egenheter och tecken på slarv som hindrar den från att få full pott.

Betyg: 4

Screen Fantasy Fireplace

Utvecklare: Idan Sheetrit
Pris: 20 kronor

Nio olika eldar, som alla är ganska fina att se på. De varierar mellan några rödaktiga glödbäddar och andra fullt brinnande brasor av olika typer. En del visar en stor del av själva den öppna spisen, och består av några riktigt tjusiga stenspisar, andra låter själva elden täcka upp bildytan. Här kan ju smaken variera, men personligen föredrar jag att bara få se elden, och därmed leva i illusionen att själva tv:n är den öppna spisen. Men oavsett så är videorna välgjorda. Poängavdrag blir det däremot för att ingen av eldarna har något ljud överhuvudtaget.

Betyg: 3

Fireside TV

Utvecklare:
Pris: 20 kronor

Fireside TV försöker sticka ut ur mängden genom att erbjuda möjligheten för användaren att snabba upp hastigheten som de digitala flammorna dansar på tv-skärmen. Detta görs genom att svepa åt höger eller vänster med fjärrkontrollen, Det är ett kul grepp som tyvärr är helt oanvändbart, för hur kul är det att titta på en eld som flammar i ryckig ultrarapid? Just det, det är inte kul alls. Inte heller är det skojigt att se en eld som "snabbspolas" framåt med den snabbaste hastigheten.

Det finns tre olika "nivåer" av elden att välja mellan genom att svepa uppåt eller nedåt. Synvinkeln är bra, men bildkvalitén är alldeles för dålig. Den mörka väggen bakom brasan är fylld av synliga komprimeringsartefakter som inte passar sig i adventstider. Ljudet är okej men lite mullrigt, men ett plus är att detta är en av få appar där det går att välja mellan ljud av eller på. Appen får pluspoäng för ett bra försök, men minuspoäng för dåligt genomförande,

Betyg: 2

Fireplace live HD TV

Utvecklare: Voros Innovation & Business Services
Pris: 20 kronor

Om en brasapp ska kosta 20 kronor kräver jag lite extra funktioner eller en suverän kvalitet som höjer appen ovanför den billigare konkurrensen. Detta saknas här – av de fyra brasor som finns att välja på är två bra (ni gissade rätt: de föreställer en brasa i full fräs, och en som börjar gå i glöd). De två andra består av sådana där uppförstorade musikvideo-flammor som jag avskyr.

En intressant funktion är dock att användaren själv kan välja vilket ljud som ska spelas upp, och det finns sex stycken att välja på. Några av ljuden är jättebra, men jag förstår inte varför vi ska välja ljudet av en lägereld med en susande skog när någon sådan eld inte finns att titta på. Jag föredrar att varje eld också får en egen unik, och bra, ljudupptagning för att allt ska kännas så äkta som möjligt.

Betyg: 2

Christmas Fire

Utvecklare: Christian Urquhart
Pris: 20 kronor

Utvecklaren hävdar att Iphone- och Ipad-versionen av den här appen uppmärksammats av Apple i App Store. Jag kan bara gissa att det handlade om en varning till kunderna, för den som letar efter lite julstämning i sin tv bör undvika att ladda ned den här appen till varje pris. Att den dessutom kostar 20 kronor är ett hån mot alla oss som uppskattar fejkbrasor.

Det finns bara en enda brasa, och den består av datorgenererade eldsflammor som får allt annat jag sett att se realistiskt ut. Dessutom spelas vidriga instrumentala versioner av jullåtar upp (appen skryter med 20 stycken olika, som om det vore en fördel). Den som stänger av musiken, och det gör alla med självbevarelsedrift, förlorar också ljudet från "elden".

Betyg: 1

Fireside - 3D Fireplace

Utvecklare: James Crowson
Pris: 20 kronor

Detta är tydligen "den enda interaktiva 3D-brasan" tillgänglig i App Store. Slutsatsen jag kan dra är att en "interaktiv 3D-brasa" inte är en särskilt bra idé. Det interaktiva innebär att användaren kan ändra färg på brasan genom att svepa med fjärrkontrollen. Hela åtta färger utlovas, så den som längtat efter att se en giftgrön brasa i sin tv kan nu göra det. Fast det liknar för övrigt knappt en brasa, för det är inte fråga om en verklig eldstad som är filmad utan om två stycken extremt fula 3D-renderade vedträn och någon form av grafisk effekt ovanpå som ska representera flammor. Vik hädan Fireside – 3D Fireplace, du är inte min brasapp.

Betyg: 1

Öppen spis – avslappnande och romantiska flammor

Utvecklare: Frank Meyer
Pris: 20 kronor

Med bara tre brasor kan Öppen spis kännas lite fattig jämfört med en del andra, men den vinner mitt hjärta tack vare att vara en av få appar som faktiskt erbjuder tre brasor som alla är riktigt bra. Bildkvaliten är utmärkt, och ljudet likaså, som faktiskt verkar höra ihop med brasorna på bilden.

Inställningarna låter användaren reglera volymen på eldspraket, och intressant nog också ändra ljusstyrkan på eldarna. Detta är väldigt praktiskt för den som har en ljusstark tv och inte vill lysa upp hela rummet med brasan. Annars har appen inte något extra lull att erbjuda, men bra bild och ljud kommer man faktiskt långt med.

Betyg: 5

Ultimate Fireplace

Utvecklare: Zenoki Ltd
Pris: 20 kronor

Inte heller här får vi några särskilda funktioner mer än tre ganska gedigna eldstäder i full HD. Både bild och ljud är riktigt bra. Brasorna är smakfullt filmade med vackra färger och ljudupptagningen är adekvat. För många behövs det säkert inte mer än så här av en brasapp.

Betyg: 5

Fireplace Ambience

Utvecklare: Made for Use
Pris: 30 kronor

En av de dyraste apparna, och därför är pressen extra stor att leverera något extra. Fireplace Ambience erbjuder bara tre stycken olika eldstäder, men de är faktiskt riktigt krispiga. Videofilerna är så stora att de måste laddas ned separat efter att själva appen är installerad. Bildkvalitén är den bästa jag sett, och ljudet är också det strålande och särskilt anpassat för varje eld.

Dock saknar jag pro-funktioner som möjligheten att stänga av appen med timer och annat. Den kostar ändå mer än dubbelt så mycket som de flesta andra apparna, och de flesta vill förmodligen inte betala så mycket för en brasa i tv:n, även om bild och ljud är toppklass. Jag hade hellre sett den här appen kosta tio kronor och erbjuda en eld, med övriga två tillgängliga som ett köp inuti appen.

Betyg: 4

Föga förvånande har App Store i Apple TV drabbats av en mindre explosion av olika brasappar. Trots det massiva utbudet av brasappar till Apple TV är många rent skräp. Av 43 appar är de allra flesta medelmåttiga eller dåliga.

En sak har vi iallafall lärt oss – om en app kostar pengar eller inte har ingen betydelse för hur bra den är. Några av de absolut sämsta brasapparna har utvecklarna mage att kräva 20 kronor för, och det finns en och annan gratisapp som sopar askan med de flesta av de dyrare alternativen.

Alltför många utvecklare har inte själva filmat brasor utan använder en och samma stockfilm som återkommer i flera olika appar. Många verkar inte heller bry sig om att videokvaliten ska vara bra, och alltför många brasor är dåligt komprimerade eller pixliga (och inte på ett bra sätt).

Många appar saknar dessutom helt ljud, eller ännu värre har en ljudmatta som helt domineras av bakgrundsbrus, oväsen eller om det vill sig riktigt illa plågsamma versioner av "julmusik". Jag uppskattar heller inte när appar erbjuder flera olika eldar, men bara har en och samma ljudupptagning till alla. Den som tror att en glödbädd, en nying och en fullt brinnande pyramideld låter likadant har förmodligen aldrig upplevt en riktig eld.

Sju får toppbetyg

Bland de som ändå lyckas få toppbetyg är det inte helt lätt att utse en enda segrare. Det beror lite på vad användaren har för behov av – oftast räcker det gott med en enda riktigt bra brasvideo med lämpligt ljud. Andra efterfrågar lite större variation och inställningsmöjligheter. Sju appar fick högsta betyg, och kan därmed rekommenderas. De uppfyller alla minimikraven på en bra brasapp (det vill säga duglig bild och ljud) och har ibland också andra funktioner som lyfter appen, exempelvis ett stort utbud av brasor eller inställningar som timer. Men inget av dessa sju är något dåligt köp.

Fantastic Fireplace är det bästa alternativet för dig som inte vill betala en krona. Då får du en bra grundbrasa med okej ljud, och kan låsa upp fyra till för tio kronor (men det är det knappt värt).

En personlig favorit är annars Magic Fireplace, eftersom den är skapad med en sådan uppenbar hantverkskärlek och erbjuder ett stort utbud av riktigt vackra brasor. Tyvärr kan den inte bli testets slutgiltiga segrare eftersom utvecklarna använder samma ljud till alla brasor, även om det ljudet visserligen är bra.

Inte heller Fireplace Ambience kan få segerkronan, trots att dess tre eldar faktiskt har bäst bildkvalitet och dessutom mycket bra ljud. Men den är inte såpass mycket bättre att det är värt 30 kronor där andra appar kostar 10 eller 20 kronor.

Avslutning

För den som kan är det naturligtvis alltid bäst att installera en riktig öppen spis eller braskamin i sitt hem. De som inte har denna möjlighet kan komma en bra bit på väg mot den riktiga julstämningen med någon av de bästa brasapparna på Apple TV.

Avslutningsvis bör också nämnas att det finns gott om brasor att leta fram på videotjänsten Youtube. Här är det verkligen en djungel, men två som är värda att lyfta fram är nyhetskanalen PBS Newshour som bjuder på en riktigt mysig en timmes lång brasa i upplösningen 4K. En annan favorit är skådespelaren Nick Offerman som ägnar 45 minuter i skönaste läderfåtöljen framför brasan med en rökig Lagavulin. Kommer garanterat att locka fram julkänslan!