3D Robotics börjar sälja sin konsumentdrönare Solo i Norden. 99mac tog sig ut i höstrusket för en provflygning.
Drönare blir allt mer populära också bland konsumenter. Det amerikanska företaget 3D Robotics har en ny quadkopter med namnet Solo som de säger är smartare än konkurrenterna och som nu finns att köpa i Norden. Användare kan montera en IOS-enhet på kontrollen som bland annat används som skärm för att se vad kameran på drönaren ser.
När 99mac nyligen fick en inbjudan till en provflygning kunde vi inte motstå frestelsen och tackade ja.
Tanken var att provflygningen skulle ske på Gärdet i Stockholm, men väderleken satte käppar i hjulet och den inbjudna truppen med journalister fick istället köras utanför det kontrollerade luftrummet kring Bromma flygplats för att prova på vad Solo kan göra.
Solo är utrustad med två stycken datorer, en i drönaren och en i kontrollen. Med hjälp av dessa kan Solo flyga själv vilket gör den väldigt lättflugen även för amatörer och drönaren kan också hjälpa till att filma riktigt snygga videoklipp från ovan.
Kontrollen ser mer ut som något till en tv-spelskonsol än en kontroll för att framföra en högteknologisk quadkopter. Vi hade tillgång till tre Solo under provflyningen och kontrollerna var utrustade med både Iphone och Ipad som skärm.
När Solo startar ska propellrarna först komma upp i varv och sedan flyger enheten nästan automatiskt upp en bit i luften och stannar där i väntan på nya instruktioner. Piloten bakom spakarna på marken kan styra både drönaren och den monterade Gopro-kameran och via 3DR:s app kommer användaren åt alla funktioner och inställningar i kameran utan att behöva hoppa till Gopro:s egen app.
En av de bästa knapparna på kontrollen är paus-knappen. När man trycker på den stannar Solo till nästan exakt där den är och väntar på nya instruktioner. Perfekt för ovana flygare som blir nervösa kring träd eller som bara behöver lite andrum för att justera något med kamerainställningarna.
Solo kan göra massor av smarta kameraflygningar med bara några knapptryckningar. Det går lätt att få drönaren att flyga längs en virtuell lina eller göra en perfekt cirkel runt en vald punkt. Solo kan också ställas in för att automatiskt följa efter användaren med kontroll. Passar exempelvis för cyklister eller liknade som vill filma sig själva.
När batteriet börjar ta slut återvänder Solo automatiskt och landar tryggt på marken, det ska inte vara möjligt för batteriet att ta slut så att enheten kraschar till marken.
Solo kan flyga i upp till 90 kilometer i timmen och packad med gimbal och Gopro räcker batteriet för cirka 20 minuters flygning. För den som vill flyga mycket är extrabatterier något att investera i alltså. Det sitter monterat på ovansidan av Solo och går snabbt att byta.
Trots konsumentinriktningen på Solo är det kanske inte vad du köper till barnen i julklapp i år, med tanke på prislappen. Först ut att sälja Solo i Norden är Elgiganten som den här veckan säljer drönaren till kampanjpriset 12 990 kronor.
En gimbal (ett fäste som kan styras från kontrollen på marken) för Gopro köps som tillbehör för 4 995 kronor och så tillkommer förstås själva kameran om man inte redan äger en sådan. Ett extrabatteri kostar 1 995 kronor.
Drönare får man inte flyga hur som helst. För att hantera och använda drönare kan det krävas tillstånd från Transportstyrelsen. Vill man flyga i närheten av en flygplats krävs ett särskilt tillstånd från flygtrafikledningen vid varje enskilt tillfälle och man behöver vara i kontakt med trafikledningen under tiden flygningen sker.
Det kontrollerade luftrummet i närheten av flygplatser sträcker sig inom en radie av ungefär 10–15 kilometer och upp till cirka 600 meters höjd.
Källa: Swedavia