Osmo är ett tillbehör för Ipad som öppnar upp för varierad och pedagogisk lek för barn. 99mac testar vad det hela går ut på.
Det finns många yngre som gärna lägger händerna på en Ipad när tillfälle ges, och med allt som finns i App Store – vem kan klandra dem?
Osmo är ett intressant tillbehör för Ipad som 99mac skrev om när det släpptes för ett år sedan. Det består av flera delar och låter barnen leka både med fysiska saker som bokstavsbrickor eller Tangram-pusselbitar och den digitala världen i Ipad i form av appar.
I skrivande stund är en del av Osmo-apparna på engelska, men enligt deras vanliga frågor ska alla spel stöda svenska, vilket tyder på att det kommer i framtida uppdateringar. När det gäller Ord-spelet finns det paket att ladda ned med bland annat tyska ord, men vi testade med engelska. Mer om Ord-delen längre ned.
99mac testar ett startkit från Osmo som innehåller en Ipad-hållare och en reflektor till den främre kameran. Den senare används för att apparna i Ipaden ska kunna "se" vad du gör på bordet framför.
Lådan till vårt kit utlovar kompatibilitet med Ipad 2 och nyare. Vi testade med Ipad Air 2 utan några bekymmer. Hållaren går lätt att anpassa på genom att vända på två plastbitar. Det står för tydlighetens skull tryckt på bitarna vilken sida som ska vara upp för vilken Ipad-modell.
För att kunna använda Osmo ställer vi Ipaden i hållaren och placerar reflektorn över kameran. Efter det är det bara att starta någon av Osmo-apparna och följa instruktionerna.
Vårt startkit innehåller en ord-del med tillhörande app, ett tangram-pussel med app och en app som utforskar fysikens lagar med hjälp av valfria objekt du har tillgång till. Osmo erbjuder också en fjärde app som heter Masterpiece som låter användaren kalkera av antingen ett foto från Ipaden eller färdiga mallar.
En av delarna i vårt startkit är ett Tangram-pussel med ett gäng färgglada geometriska figurer. I appen går det att välja olika svårighetsgrader, vi valde så klart de svårare eftersom vi är vuxna – och dessutom inbillar vi oss att vi är bra på den här typen av pussel.
En svart figur dyker upp på skärmen och vårt jobb är att lägga ut våra pusselbitar framför Ipaden inom synhåll för den främre kameran så att det blir samma figur. Riktigt roligt! Avklarade figurer låser upp nya Tangram-pussel.
I det här "spelet" använder vi ett gäng bokstavsbrickor och ska lista ut vilket ord som appen efterfrågar.
Appen visar en bild som innehåller det efterfrågade ordet och färgade rutor visar hur många bokstäver det är i ordet. Genom att lägga fram en bokstav inom synhåll för kameran gissar jag och får veta om den är med i ordet eller inte.
Den här övningen påminner om klassiska "hänga gubbe". Det är roligare att ha bokstavsbrickorna att pyssla med än att bara trycka på Ipadens inbyggda tangentbord tycker vi. Trots att det finns en bildledtråd är det inte alltid självklart vilket ord som efterfrågas.
Just nu är appen på engelska, men det går att ladda ned album med bland annat tyska ord och det går att göra egna album. Själva bokstavsbrickorna som används tillsammans med den här appen är dock utan våra svenska åäö.
Den här appen utforskar fysikens lagar. En liten manick skjuter ut prickar på skärmen och ditt jobb är ett få dem till en eller flera måltavlor. Det går att lägga ett papper framför skärmen och rita ut streck som prickarna kan studsa på, eller varför inte lägga dit pennan, använda handen eller närmaste leksaksbil.
Det här är lite klurigare, men väldigt roligt med tanke på att det kan varieras nästan i det oändliga. Föremålen som läggs framför Ipaden blir till hinder på skärmen som prickarna kan studsa mot. Måltavlorna ska träffas av ett visst antal prickar innan "banan" är avklarad och du får gå vidare till nästa.
Det här hade lätt varit min favoritapp när jag var mindre om den funnits då. Jag ägnade mycket tid åt att sitta och kalkera av saker och ting med hjälp av smörpapper. Med Masterpiece kan man kalkera med hjälp av Ipaden. Antingen använder du en färdig mall, eller så tar du ett foto av något med Ipaden som sedan kan målas av.
För att komma igång behöver du papper och pennor, kritor eller något annat att måla med. När du valt ett motiv filmar den främre kameran pappret framför sig och du ser vad du ska kalkera genom att titta på Ipad-skärmen och rita på pappret. Det kräver lite övning, men går snabbt som en dans. När du känner dig färdig kan du spara din bild och får också se en så kallad time lapse-video över hur konstverket växte fram.
Osmo är både kul och pedagogiskt och kan användas av barnen på egen hand eller tillsammans med en vuxen. Det går att köpa till en del som handlar om siffror för att komplettera det här startkitet vi testat om man också vill få in lite matematiklekar i barnens vardag.
Det är plättlätt att komma igång med Osmo och tillbehöret får längre livslängd tack vare apparna som kan uppdateras via App Store.
Fördelar
+ Blandar fysisk och digital lek
+ Pedagogiskt
+ Kul för både stora och små
Nackdelar
- Inte alla appar har stöd för svenska än