99mac tipsar återigen om de bästa spelen, och den här gången handlar det om vad den nätbaserade butiken Steam har att erbjuda. Här är sju spel som garanterat rensar julen på tid och tristess.
December är kanske inte den lugnaste månaden med gott om tid att sjunka ned framför datorn med ett bra spel. Men bredvid julföredelserna finns förhoppningsvis också lite tillfälle att spela, eller åtminstone spara en hög klassiker till mellandagarna. Här tipsar 99mac om några av de bästa både gamla och nya spelen, allt som en del i vår serie #99mac räddar julen.
En gång i tiden köptes datorspel i kartong och låg på en hög disketter eller en cd-skiva. Numera är det digital leverans som gäller, och det kan vi till stor del tacka Valve för med sin tjänst Steam. Trots att det finns andra aktörer är Steam för många det självklara sättet att köpa spel. Ett extra plus är att om spelet finns för flera plattformar så ingår alla versioner i köpet.
Vill du bli galaxens mest fruktade stridspilot, eller den listigaste smugglaren på den här sidan Orion? Varsågod, i Elite: Dangerous ligger alla rymdstigar öppna. Spelet är en modern uppföljare till det klassiska Elite från 1984 och finansierades delvis genom Kickstarter där spelet drog in närmare 20 miljoner kronor.
Elite: Dangerous är enormt och tidskrävande, men spelare som gett sig in i det rapporterar om en fin upplevelse i en galax som består av cirka 400 miljarder olika solsystem – många av de skapade utifrån befintlig astronomisk data. Resten genereras automatiskt av spelet utifrån vetenskapliga modeller.
I de första Elite-spelen mötte spelaren bara datorgenererade konkurrenter, men i Elite: Dangerous är rymden full av andra spelare, som det står dig fritt att behandla med respekt eller attackera och plundra som en början på en lukrativ karriär som rymdpirat. Kom dock ihåg att en attack på en annan spelare omedelbart kommer att sätta ett pris på ditt huvud, något som säkert kommer att locka prisjägare åt ditt håll.
Elite: Dangerous kräver en ganska kraftig Mac för att vara njutbart, men för den som har hårdvaran och tiden är det väl värt att kryssa runt från stjärna till stjärna och upptäcka de många olika rymdskeppen och spelets många upplevelser.
På tal om spel som kräver massor av tid, svenskutvecklade strategikolossen Europa Universalis är i sin fjärde version mer polerat och snyggare, men lika djupgående och fängslande som tidigare delar.
Europa Universalis är ett omfattande historiskt strategispel som får Civilization att framstå simpelt som fia med knuff. Spelaren guidar en nation från slutet av medeltiden fram till tidig modern tid, det vill säga ungefär från 1444 till 1821. Genom handel, diplomati, kolonisering och krigsföring gäller det att få sin rättmätiga plats i historien.
Det finns inga särskilda mål, men för historieintresserade finns det gott om möjligheter att ägna sig åt kontrafaktisk historieskrivning. Prova till exempel att styra Sverige under stormaktstiden och se om du kan hålla dansken, ryssen och polackerna borta. Den som ändå behöver mer kan komplettera med någon av de sju expansioner som finns, eller någon av den stora mängd ytterligare extramaterial som finns, så som extra musikspår, kosmetiska miniexpansioner och scenarion. Julen är räddad, för du hade väl inte planerat att umgås med din familj?
Mästarna på interaktiva berättelser är tilllbaka, och den här gången handlar det om en hårdkokt deckare med Snövit och andra sagokaraktärer i rollerna. Telltale har skapat en prequel i fem delar till den prisbelönade och hyllade tecknade serien Fables, och det här är verkligen sagor för vuxna barn.
Som sheriffen Bigby, mer känd under namnet Stora Stygga Vargen, gäller det att hitta en seriemördare som väljer ut sina offer bland fabelrikets invånare. Allt i ett regnigt New York City dit sagofigurerna flytt för hundratals år sedan och nu lever i hemlighet.
Bigby har lämnat sina skurkdagar bakom sig och blåser inte längre omkull grisars hus eller jagar rödluvor. Det förflutna försvinner dock inte så lätt, och Bigbys rykte är ibland ett lika stort hinder för utredningen som byråkratisk toppstyrning och otäcka maffialigor.
The Wolf Among Us är ett riktigt tjusigt och fängslande äventyr med oförglömliga karaktärer och ett fantastiskt manus. Vid sidan av succén The Walking Dead är det ett av Telltales bästa spel! Tack vare uppdelningen i fem episoder går det också utmärkt att spela en del varje dag, även om varje del ofta slutar med en riktig cliffhanger som gör det lockande att genast börja på nästa del.
Insanely Twisted Shadow Planet är ett fantasifullt och supersnyggt sidoskrollande plattformsspel utvecklat av animatören Michael Gagné som arbetat med tecknade filmer som Landet för Längesedan, Järnjätten och Star Wars: Clone Wars. Spelet gavs först ut exklusivt på Xbox Live Arcade 2011, men har sedan kommit även till Windows och Mac.
I Insanely Twisted Shadow Planet gäller det att utforska och överleva titelns planet som är fullkomligt översvämmad av galna monster och varelser. Du styr ditt lilla rymdskepp med hjälpa av tangentbordet, och siktar med hjälp av musen. Spelet bör framförallt hyllas för sin mycket vackra och originella grafik och silkeslena animationer.
Den senaste versionen av Sim City har av många kritiserats för att inte vara lika komplex som sina föregångare, och inte minst för att ytan att bygga sin stad på är så begränsad att det är omöjligt att åstadkomma enorma vidsträckta storstäder. Stadsbyggare som föredrar en mer ambitiös stadssimulator gör klokt i att titta på Cities: Skyline.
Cities: Skyline är utvecklat av den finska studion Colossal Order och utgivet av Paradox. Precis som i Sim City-spelen handlar det om att zonbestämma landområden, dra vägar och locka invånare genom att erbjuda kollektivtrafik, brandstationer, poliser och annat samt hålla skatter, utsläpp och trafik på en rimlig nivå.
Spelet erbjuder alla möjligheter för spelaren att skapa sina drömmars stad, och bjuder dessutom på tjusig grafik som använder effekter som tilt shift för att förmedla staden och ge den en känsla av modelljärnväg.
Dear Esther är på många sätt inte alls ett spel, utan snarare en alldeles särskild narrativ upplevelse. Det är en grafisk novell, där "spelaren" har minimala möjligheter att påverka, förutom att gå omkring i den mycket vackra världen.
Det är alltså inget för de som letar efter en ordentlig utmaning, men rekomenderas däremot för alla som vill uppleva en experimentell historia i form av fragmentariska brevutkast förstärkta av miljöerna på den icke namngivna ön utanför Skottlands kust.
Dear Esther utvecklades från början av studion The Chinese Room som en gratis mod för spelmotorn Source. Spelet gjordes därefter om från grunden och släpptes kommersiellt 2012. Avsaknaden av pussel och traditonella spelmoment till trots är det här en upplevelse som starkt kan rekommenderas i jul under en dryg timme tillsammans med en varm glögg eller rentav en whisky.
I kategorin "mest pang för pengarna" är detta enorma paket med populära titlar svårslaget. Den som inte hitills spelat de olika spelen i serien Half-Life, eller fantastiska Portal 1 & 2 bör absolut fundera på att slå till. Då ingår också populära multiplayer-spelet Counter-Strike i olika versioner samt Team Fortress 1 & 2 och dessutom zombie-spelen Left 4 Dead 1 & 2 och därtill Day of Defeat.
Vad gäller Half-Life ingår första delen både i originalversion och en lätt uppdaterad Source-version och den första multiplayer-versionen (Half-Life Deathmatch). Du får också expansionerna Opposing Force och Blue Shift och lite annat. Slutligen ingår Half-Life 2 och expansionerna Episode One och Episode Two, liksom multiplayer-delen Half-Life 2 Deathmatch.
Sammanlagt är det hela 24 olika titlar av varierande längd som ingår i paketet. Det kostar 92,99 euro eller motsvarande 863 kronor men spelen flyter på fint på de flesta Mac-datorer och ger såpass mycket innehåll att det lär räcka långt in i nästa år.