Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

test

Livet med Nexus 5X

99mac:s redaktör återvänder till den andra sidan, och testar på livet som Android-användare med Nexus 5X och nya operativsystemet Android Marshmallow.

Hårdvaran

Designmässigt är Nexus 5X ovanligt vanlig. Få kosmetiska val sticker ut, och filosofin verkar ha varit att skapa en telefon som så långt det är möjligt liknar "en typisk smart mobiltelefon". Framsidan domineras av bildskärmen på 5,2 tum, med en svart haka ovanför och nedanför. Baksidan är täckt av plast, i mitt fall vit men det finns också andra färger, nämligen kolsvart och "is", det vill säga ljusblått. De enda detaljer som sticker ut är kameran som är placerad i mitten på ovandelen, blixten som sitter alldeles bredvid och så en rund ring under som är telefonens fingeravtrycksläsare. Kanterna är tunna men skarpa, och det ser ut som att en ingenjör tagit fram- och baksidan och tryckt ihop dem med några knappar emellan, och sedan tätat med lim.

Jag menar inte att telefonen är ful. Det finns knappt någon detalj alls att uppröras över, men heller inte några minnesvärda designbeslut. Nexus 5X är en mobiltelefon att använda, inte att beskåda. Däremot ligger den riktigt bra i handen. Den sträva plasten på baksidan och de skarpa kanterna gör den greppvänlig och inte alls så hal som vissa andra mobiltelefoner jag använder till vardags.

Det anspråkslösa utseendet ger också lätt känslan av att Nexus 5X är lite mer tålig och kraftigt byggt, vilket dock inte riktigt stämmer med verkligheten. Precis som alla andra smarta mobiltelefoner är det glas och plast och telefonen bör varken kastas eller tappas i marken. Vid en närmare granskning framkommer tydligt att Nexus 5X är konstruerad som en telefon i mellansegmentet, och den känns plastig och inte lika kompakt som dyrare modeller.

Fingeravtryck

Fingeravtrycksläsaren fungerar mycket bra. Den är pålitlig och snabb. Faktiskt upplever jag den som något snabbare än Touch ID på min Iphone 6S vid en direkt jämförelse, det vill säga när fingret placeras rakt på sensorn. Vid en mer slarvig öppning, exempelvis där fingret glider snabbt över sensorn upplever jag Iphone som något bättre på att hinna registrera fingeravtrycket.

En praktisk skillnad är att på Nexus 5X räcker det med att lägga fingret mot sensorn för att den ska tända skärmen och aktivera telefonen, men på Iphone måste av/på-knappen eller hemknappen först tryckas ned för att väcka telefonen. Standardmanövern här är för mig att trycka ner hemknappen, och då läser Touch ID av fingret samtidigt så att telefonen låses upp i en enda rörelse.

På Nexus 5X blir rutinen lite annorlunda, inte minst för att avläsaren sitter på baksidan, och därmed är tänkt att användas med pekfingret när telefonen hålls i handen. Detta gör det naturligt och supersmidigt att låsa upp luren när den plockas fram ur fickan, men inte lika smidigt när den ligger på en yta som ett skrivbord. Primärt är naturligtvis en telefon avsedd att användas handhållen, men under min tid med Nexus 5X har jag upptäckt att jag tydligen har för vana att gå in i telefonen när den ligger på skrivbordet bredvid mig, och navigera tryckskärmen med pekfingret.

Beroende på användarens vanor är detta ett minimalt problem eller inget problem alls, men i det läget är Apples placering av sensorn på framsidan smidigare enligt mig. I det andra scenariot när enheten plockas upp med handen tycker jag inte det ena är smidigare än det andra. Det går lika bra och lika snabbt att låsa upp med pekfingret mot baksidan som med tummen mot framsidan.

Kamera

Nexus 5X har utrustats med en kamera på 12,3 megapixel, ungefär motsvarande vad Apple har monterat i Iphone 6S och 6S Plus. Kameran i Nexus 5X har en aning större pixelstorlek än Apples (1,55μm mot 1,22μm) och ett större bländarvärde på ƒ/2,0 jämfört med ƒ/2,2. Utan att vara en särskilt driven fotograf kan jag konstatera att kameran är mycket bra och levererar bilder i klass med vad jag är van vid från min vardag som Iphone-användare. I dåliga ljusförhållanden blir det mer problematiskt att ta bra bilder, och här har möjligtvis min Iphone 6S en fördel. I praktiken är dock skillnaden mycket liten, men när det gäller fotografering har Nexus 5X tyvärr andra problem.

En bra kamera hjälper nämligen inte det minsta om den tillhörande kameraappen är dålig, och det är den dessvärre här. Den medföljande appen Kamera är instabil och saknar för mig självklara funktioner så som att kunna ta en snabb serie bilder genom "burst mode" eller att ta en stillbild under tiden det filmas.

Det största problemet är att appen är långsam. Särskilt vid HDR-fotografering hänger appen helt enkelt inte med och är så slö att det är lätt att missa det där gyllende fototillfället. Det finns en bra funktion för att skapa oskärpa runt motivet som är bra att använda vid till exempel porträttfotografering, men här tar bildbehandlingen så lång tid att jag i praktiken inte kommer att använda funktionen särskilt ofta.

En fin genväg som jag däremot gärna skulle se även på andra mobiler är däremot att det går att trycka två gånger snabbt på av/på-knappen för att komma direkt till kameran. IOS har en liknande funktion att svepa från hemskärmen, men det här är snabbare och väldigt praktiskt.

Prestanda

Nexus 5X är inget prestandamonster vilket märks särskilt när jag låter telefonen passera våra standardiserade grafiktest som vi brukar utsätta de IOS-enheter vi testar för. I båda de syntetiska testen GFX Bench och 3D Mark placerar sig Nexus 5X tydligt under Iphone 6S och 6S Plus, vilket var väntat. Telefonen är jämförbar med senaste versionen av Ipod Touch, och presterar lite bättre i det ena testet men lite sämre i det andra.

Också i webbtester hamnar Nexus 5X i underkanten. Som vanligt kör 99mac enheten genom tre olika tester som alla mäter hantering av Javascript: Jetstream, Google Octane och Mozilla Kraken. Vi använder den inbyggda webbläsaren Google Chrome. Föga förvånande presterar mobilen bäst i Googles egna Octane-test, där den placerar sig något bättre än Apples Ipod Touch (med webbläsaren Safari). I de två övriga testen hamnar Ipod Touch bättre.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
11 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.