Steelseries Nimbus lyfter spelen för Apple TV

Den trådlösa handkontrollen Nimbus från Steelseries vill göra det roligare att spela på din Apple TV eller IOS-enhet. 99mac testar.

Apples senaste modell av den lilla svarta mediaspelaren Apple TV har fått en appbutik och med det möjligheten att spela spel. Den tillhörande fjärrkontrollen fungerar förvånansvärt bra att spela med, men i en del spel blir upplevelsen lidande och vi saknar en handkontroll.

Därför är vi glada över att det nu finns en dedikerad Apple TV-handkontroll. Den heter Nimbus och tillverkas av #Steelseries. Handkontrollen har ett uppladdningsbart batteri som laddas via Lightning och fungerar till Apple TV och IOS-enheter som Iphone och Ipad. 99mac slog sig ned i tv-soffan för en spelkväll med Apples fjärr och Nimbus inom räckhåll.

Ofta roligare med Nimbus

Nimbus ligger bra i händerna och känns direkt bekant för den som spelat på någon spelkonsol som exempelvis Playstation. Apple kräver än så länge att alla spel för Apple TV ska gå att kontrollera med tillgång till endast deras fjärrkontroll. Det fungerar ofta bra eller åtminstone dugligt, men vad händer med spelupplevelsen när vi kopplar grepp om Nimbus?

Det är inga konstigheter att parkoppla Nimbus med Apple TV. Vi startade kontrollen och efter en kort stund listades den bland Bluetooth-enheter i Apple TV:s inställningar. Det går utmärkt att byta mellan Apples fjärr och Nimbus. Även om vi börjar med fjärren och sedan slår på Nimbus är det bara att byta och fortsätta spela. Vi behöver inte fippla med några inställningar.

Does not commute blir roligare med Nimbus.

Ett av de första spelen jag laddade ned till Apple TV är Rayman Adventures och det återvänder jag också till nu med Nimbus. Med Apples fjärr springer min karaktär av sig själv och jag har inte full kontroll. Med Nimbus får jag faktiskt styra helt själv och det känns mycket roligare att ta sig igenom banorna.

Jag gav mig ut i App Store i jakt på fler spel med stöd för handkontrollen, men tyvärr är det krångligt att hitta sådana. Steelseries har tagit fram en egen app där de gör ett försök att underlätta för den som vill upptäcka nya spel att testa med Nimbus.

Det som saknas i appen är någon lista med utvalda bra titlar. Nu finns tre listor, en över nya spel, en med titlar i alfabetisk ordning och en med spelen rankade efter betyg. Hittar få spel jag känner igen eller som ser lovande ut. Men det finns välkända saker om jag söker efter dem.

Tillbaka till Apple TV och appbutiken så laddar jag ned Asphalt 8, ett bilspel som ser riktigt bra ut för att vara ett mobilspel och som tillsammans med kontrollen blir det några underhållande gatrace.

Namn
Steelseries Nimbus Companion App
Plattform
IOS
Utvecklare
Steelseries
Version
1.1.0
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone 4S eller senare, Ipad, Ipad Air, Ipad Mini, Ipad Pro och Ipod Touch.
Språk
engelska

Fjärrkontrollen vs Nimbus

Det finns några riktiga spelpärlor för Apple TV som fungerar bäst (eller rentav bara) tillsammans med Apples egna fjärr (missa verkligen inte pusselspelet Lumino City eller enkla Mr Jump). Andra titlar fungerar med både fjärr och handkontroll så som Rayman Adventure och då föredrar jag oftast handkontrollen.

Få av spelen använder alla knappar och rattar på handkontrollen, men det kan nog bero på Apples krav på att spelen ska fungera med endast den medföljande fjärrkontrollen. Jag hoppas att de släpper på det här i framtiden. Borde inte vara något bekymmer att tydligt informera vid köpet i App Store att en handkontroll krävs.

Apple TV är annars en kompetent spelmaskin även om den inte ersätter en dedikerad spelkonsol. Det går dock inte att låta bli att bli lite imponerad över det här första försöket.

Omdöme

Nimbus är en välgjord kontroll som ligger bra i händerna och som fungerar bra tillsammans med både Apple TV och IOS-enheter (men med en Iphone känns det inte lika motiverat att sätta sig med en handkontroll som det gör i tv-soffan med Apple TV).

Steelseries erbjuder generös batteritid på upp till 40 timmar och smidig laddning via Lightning. Prislappen är dessutom rimligt satt på omkring 500 kronor vilket gör att jag kan rekommendera Nimbus till alla som tror sig vilja spela med sin Apple TV.

Fördelar
+ Bra känsla och knappar
+ Uppladdningsbart batteri med lång batteritid
+ Prisvärd

Nackdelar
- Krångligt att hitta spel
- Många av knapparna kommer sällan till användning

Fakta: Steelseries Nimbus

Vad är det?
Trådlös spelkontroll för Apple TV och IOS-enheter.
Funktioner
Parkopplas med Bluetooth 4.0. 40 timmars batteritid. Uppladdningsbart batteri via Lightning.
Vikt
Höjd: 6,32 cm, Bredd: 15 cm, Längd: 11 cm. Vikt: 242 gram