Surface Pro 4 – mycket under ytan

Microsoft tycker att en Surface Pro räcker gott som enda bärbara enhet, men är det en surfplatta eller en dator, eller både och? 99mac låter Surface Pro 4 ta en tur genom testlabbet.

I oktober lanserade #Microsoft uppföljaren till förra årets Surface Pro 3 med bättre prestanda samt en något större bildskärm på 12,3 tum. Surface Pro 4 har nu hälsat på hos 99mac och tagit en vända genom testlabbet.

Tack vare tillbehör som en penna och ett skyddsfodral med inbyggt tangentbord ligger det nära till hands att jämföra Surface Pro 4 med Apples nya Ipad Pro. Storleksmässigt är de båda produkterna också jämförbara, men funktionsmässigt har Surface mer gemensamt med en vanlig bärbar dator än en surfplatta. Microsoft försöker sedan tidigare lansera Surface-plattorna som en bra ersättning för en laptop, och det spåret fortsätter de på här. Operativsystemet är det vanliga Windows 10 med stöd för tryckskärmen, och Intel-processorerna låter helt vanliga Windows-appar köras på Surface Pro 4. Den är alltså tänkt att användas till samma saker som Ipad Pro, men också samma saker som en Macbook eller Macbook Air.

Vid första anblicken är det svårt att peka ut direkta skillnader jämfört med Surface Pro 3. Fyran har samma magnesium-färg och grovhuggna industriosande design. Utseendet hos Surface Pro 4 förhåller sig till en Ipad ungefär som de snyggare Windows-datorerna förhåller sig till en Macbook Pro. Formspråket är utilitaristiskt snarare än elegant. Konstruktionen är ett pussel av grå rektanglar i metall. Anslutningsportarna syns tydligt, och då processorn kräver en fläkt löper luftintaget i en rand längs kanten på ovansidan.

Jämfört med sin föregångare är Surface Pro 4 lättare och något tunnare, men det är svårt att se utan en närmare granskning. Den mest utmärkande funktionen är det ställbara stödet som fungerar mycket bra för att montera Surface på en plan yta som ett skrivbord, men inte alls är lika praktiskt för placering i knät eller i en säng.

Type Cover

Microsofts tangentbordsfodral Type Cover lanserades långt innan Apples motsvarighet Smart Cover och har här förbättrats ytterligare. Främst har styrplattan blivit 40 procent större vilket verkligen behövdes. Plattan känns bra att använda med fingret, även om den är betydligt plastigare än styrplattorna av glas vi hittar hos Macbook. Precisionen är det dock inget fel på.

Tangenterna har bra anslag, och jag kan skriva text utan några problem. Tyvärr lossnade tangenter från fodralet vid två tillfällen under testperioden och behövde tryckas fast igen. Tangenterna känns överlag lite sladdriga och utsätts för mer slitage än ett vanligt laptop-tangentbord eftersom skyddet tas av och på så ofta.

Surface Pen

Tråkigt nog medföljer inte Type Cover utan måste köpas till separat. Medföljer gör däremot pennan Surface Pen, som är en trevlig bekantskap tack vare tryckkänsligheten med 1 024 nivåer. Det går riktigt bra att skriva text på skärmen, och även försöka sig på att skapa vacker konst. Hade jag inte provat Apple Pencil nyligen hade jag utsett Surface Pen till den bästa anteckningslösningen på en platta.

Vid en direkt jämförelse mellan de båda pennorna hamnar Microsoft tvåa, men ligger inte långt efter Apple. Jag upplever att Surface Pen laggar en smula mer än Apple Pencil gör, men ännu viktigare för upplevelsen är att avståndet mellan själva bildskärmen och pennspetsen är större på Surface. På skärmen ritas det upp en liten markör som visar var pennspeten kommer att träffa, och det är en liten men märkbar förskjutning. Det här bör snarast vara en komplimang till Apple för hur väl de lyckats med pennan till Ipad Pro snarare än en kritik mot Microsoft och Surface. Det är verkligen imponerande hur snabbt och smidigt det går att anteckna.

Surface Pen får dock pluspoäng över Apple Pencil genom att ha ett digitalt suddgummi på andra änden vilket gör det väldigt lätt och snabbt att sudda. Det går också att fästa pennan på kanten av Surface Pro 4 vilket är smidigt för att hålla rätt på den, men så fort plattan stoppas ned i en väska eller likande lossnar pennan.

En annan funktion som förtjänar beröm är ansiktsigenkänningen vid inloggning. Surface Pro 4 har ingen fingeravtrycksläsare, men den som tycker det är tröttsamt att knappa in en PIN-kod varje gång enheten väcks kan registrera sitt ansikte som kameran kan känna igen, och släppa in användaren vid inloggning. Det fungerar väldigt bra, och kameran känner igen mig både i mörker och ljus, och är dessutom duktig på att hänga med när jag grimascherar så mycket jag kan. Att skriva ut en bild av mig själv på ett papper fungerar inte heller – Surface Pro låter sig inte luras, och att låta en kollega ha utskriften av mig framför sitt eget ansikte går inte heller. En funktion som fungerar väldigt smidigt i praktikten!

Prestanda

När 99mac kör sitt vanliga batteritest som simulerar webbsurfning på en serie webbsidor räcker batteriet i 6 timmar och 24 minuter med bildskärmens ljusstyrka på cirka hälften (150 cd/m2). Det är betydligt kortare än Ipad Pro (9h, 43min) och Macbook (enligt Apple upp till 9 timmar).

Vad gäller grafisk prestanda presterar Surface Pro 4 bra. Under användning upplever jag plattan som snabb. Appar öppnar snabbt, fönster flyttar sig lydigt, text skrollar och ingenting känns direkt långsamt. Ett undantag är dock uppstarten, som om enheten gått i djupvila tar nästan två minuter innan inloggningsfönstret kommer upp. Det är frustrerande länge, och förvånande för mig som är van vid att enheter startar snabbare.

I ett av grafiktesten i GFX Bench placerar sig Surface Pro 4 bättre än både Iphone 6S, 6S Plus och Ipad Air 2. Dessutom levererar den betydligt bättre resultat än enklare Apple-datorer som Macbook och Macbook Pro 13-tum, som båda har integrerade grafikretsar. Surface Pro 4 blir dock slagen på fingrarna av 2015 års modell av Macbook Pro 15 tum 99mac testade i juni, och dessutom av Ipad Pro.

Att direkt jämföra enheter med olika processorer och operativsystem har sina begränsningar, men vi kan ändå konstatera att Surface Pro 4 är jämförbar med eller snabbare än Apples enklare bärbara datorer. Det är imponerande för en apparat som visserligen är tjockare än Ipad, men ändå såpass tunn och smidigt som den är. Vårt testexemplar har i5-processor och 8 gigabyte primärminne, men det går också att köpa modeller med en snabbare i7-processor, eller en enklare m3-processor.

Microsoft Surface Pro 4 – tekniska specifikationer

Egenskap

Värde

Mått

H: 292,10 mm
B: 201,42 mm
D: 8,45 mm

Vikt

786 gram

Färger

Magnesium

Operativsystem

Windows 10 Pro

Skärm

12,3 tum 2 736 x 1 824 pixel
267 ppi

Processor

6:e generationens Intel Core m3, i5 eller i7

Grafikprocessor

m3 Intel HD-grafik 515 / i5 Intel HD-grafik 520 / i7 Intel Iris-grafik

Kapacitet

128 / 256 / 512 GB

Primärminne

4 / 8 / 16 GB

Kamera

Bak: 8 megapixel, 1 080p video
Fram: 5 megapixel

Anslutningar

Hörlursport, USB 3, microSD, MiniDisplay, Cover port, Surface Connect

Sensorer

Omgivningsljussensor, Accelerometer, Gyroskop, Magnetometer

Trådlöst

Wifi 802.11ac
Bluetooth 4.0

Pris

9 995–23 995 kronor

Den svenska översättningen av tablet är surfplatta, vilket jag kan tycka är lite missvisande och otillräckligt. Även om surfning på nätet är en av de primära användningsområdena för Ipad och andra plattor är det inte den enda. Datorplatta kanske är en mer träffande beskrivning av produkten.

Tidigare var det enkelt att i praktiken skilja mellan bärbara datorer och surfplattor. Prestandan hos plattorna var lägre, och placerade dem snarare i samma liga som smarta mobiltelefoner. De använde också primärt mobila operativsystem som IOS och Android. Surfplattorna var alltså som smarta mobiler, fast större.

Idag är gränsen betydligt suddigare. Den senaste generationens smarta mobiltelefoner och plattor kan utmana bärbara datorer vad gäller både prestanda och batteritid. När plattorna även får allt större skärmar och fysiska tangentbord blir det ännu svårare att avgöra.

För mig blir distinktionen främst en fråga om hur operativsystemet är konstruerat. En laptop styrs primärt med en muspekare, kan ha flera appar igång i separata fönster, och har stöd för filhantering i mappar. Surfplattor är baserade på inmatning med tryckskärm, och en app som körs tar som regel upp allt skärmutrymme. Hela plattan blir den app som körs, trots att nya funktioner som Split View och bättre multitasking börjar utmana den modellen.

Microsoft verkar inte dela min definition, utan anser att en surfplatta ska vara en laptop i så stor utsträckning som möjligt, fast med tryckskärm. I slutändan blir det ointressant att kalla Surface Pro 4 för en bärbar dator eller en surfplatta – det är helt enkelt en Windows-maskin. De som gillar Windows kommer att gilla den, för de hittar en kraftfull men liten och smidig bärbar enhet som kör Windows fullt ut.

Den som däremot uppskattar surfplattor för att de är supersmidiga och försöker fullända upplevelsen av "en sak i taget" kommer förmodligen tycka att Surface Pro 4 är en helt vanlig laptop som klätt ut sig till surfplatta. Många av plattans traditionella användningsområden är Surface direkt olämplig för, så som att läsa text i sängen eller på resa. Den är för tjock och tung. Den är bättre anpassad till typiska Windows-göromål som att köra Office-paketet och skicka e-post.

En stor del av begränsningen är att #Windows 10 inte känns särskilt anpassat för tryckskärm. Visst går det att trycka på knappar och menyer, men känslan är allt som oftast att jag med fingret styr en muspekare än trycker direkt på ett objekt. Att använda tryckskärmen blir omständigt, särskilt när enheten står upprätt med Type Cover anslutet.

Windows 10 har ett särskilt surfplatteläge som går att aktivera genom att svepa med fingret in från högerkanten av skärmen. Då blir framförallt fönsterhanteringen mer likt system som IOS och Android, där en app tar upp hela skärmen. Det går att fästa två appar sida vid sida, och stänga en app genom att dra den till nederkanten. Det blir bättre, men känslan är fortfarande att det är ett vanligt datoroperativsystem som har ett skal av stora tryckbara objekt över sig. Många svepgester som jag är van vid från IOS saknas, som att kunna backa i webbläsaren genom att dra med fingret, och att snabbt komma tillbaka till hemskärmen genom att nypa med fingrarna.

Vissa användare tycker säkerligen att Windows på en platta låter utmärkt. Jag personligen vill styra en dator som en dator (med styrplatta och mappar) och en surfplatta som en surfplatta (med tryck och svepgester). Det här mellantinget innebär enligt mig alltför många kompromisser i båda rollerna. Surface Pro 4 har de flesta av fördelarna hos en bärbar dator och några av fördelarna hos en surfplatta.

Sammanfattning och omdöme

För den som gillar Windows finns det mycket att tycka om hos Surface Pro 4. Den som däremot ser Ipad och andra surfplattor som en räddning från den gamla klassiska "pc-datorn" lider dock risk att känna sig på nytt fångad av Windows med förvirrande inställningspaneler, installationsassistenter och en ständig ström av kritiska säkerhetsuppdateringar.

Surface Pro 4 kommer därför knappast vara den produkt som får miljontals kunder att överge sin Ipad eller Macbook, trots att det är den mest finslipade och bästa Surface-versionen jag provat hittills. Microsoft måste fortsätta arbeta på att göra själva surfplatte-upplevelsen bättre. Som laptop betraktat fungerar den dugligt, rentav bra. Som surfplatta lämnar den en del i övrigt att önska. Det är en bra och användbar apparat – det är bara inte apparaten för mig.

Fördelar

  • Bra prestanda

  • Tunn och smidig för att vara en bärbar dator

  • Bra penna

Nackdelar

  • Tjock, tung och lite klumpig för att vara en surfplatta

  • Windows 10 inte optimerat för pekskärm