Snurra vinylen med laser

Vinylälskare behöver inte vara gammalmodiga, utan kan nu spela upp sina skivor med hjälp av laser. Men smakar det så kostar det.

Vinylskivan har fått ett kommersiellt uppsving de senaste åren, och många entusiaster gläds åt att det analoga ljudet åter hittat en plats på marknaden jämsides med digital nedladdning och strömmande musiktjänster.

En nackdel med vinylformatet är dock att skivorna slits med tiden på grund av att nålen som fångar upp ljudet måste ha kontakt med skivan. Japanska ELP löser problemet med sin serie laserspelare, som läser av vinylskivorna utan att fysiskt vidröra de känsliga spåren.

ELP använder patenterad teknik som uppges bibehålla hög kvalitet och reproducera en ljudbild så nära originalet som möjligt. Laserspelarna ska också kunna hantera skivor som blivit böjda eller skadade av tidigare användning.

Den här kombinationen av gammalmodig och banbrytande teknik har dock en rejäl prislapp. Den billigaste modellen kostar 9 000 dollar (ungefär 76 500 kronor exklusive moms) och för att få toppmodellen LT Ultimate krävs hela 19 000 dollar eller 161 557 kronor exklusive moms.