Nu i januari fylls gymmen av människor som avgett nyårslöften att röra på sig mera. 99mac:s Ida Lindkvist tar hjälp av Polars träningsarmband A360 för att komma igång.
Efter all mat kring jul och nyår brukar det dåliga samvetet drabba många människor som börjar vallfärda till gym och andra träningsanläggningar. För den teknikintresserade finns det många tekniska hjälpmedel som vill hjälpa till.
Något som blivit väldigt populärt de senaste åren är #aktivitetsarmband som kan bäras dygnet runt. Det finska företaget #Polar har arbetat med pulsmätare sedan starten 1977 och gör numera en rad relaterade produkter inklusive träningsarmband.
En av de senaste modellerna heter A360 och är Polars första modell tänkt att bäras dygnet runt. Bandet har optisk pulsmätning och en färgpekskärm som bland annat kan visa notiser från en parkopplad smart mobil. 99mac har haft ett testexemplar sedan november och nu är det dags att utvärdera.
Polar A360 säljs i tre storlekar och finns i färgerna vit eller svart. Enligt företaget är ytterligare färger på gång och det kommer att gå att köpa det utbytbara armbandet separat med start i mars i år för den som vill ha flera färger att välja mellan.
Vårt testexemplar är svart och i storlek medium. Det kommer tillsammans med en sladd för laddning och en guide för att komma igång. Polar skickar också med en varningslapp som påminner om att du inte ska ladda enheten medan USB-kontakten är blöt av vatten eller svett.
Det första steget du kan behöva göra är att ladda enheten en stund för att starta upp den. För att komma vidare behöver du sedan Polar Flowsync till din dator eller appen till din mobil.
Det är några få steg att gå igenom för att ställa in enheten för att matcha dina personliga mål och när allt är klart stoppar du enheten i det tillhörande armbandet och sätt fast det runt handleden (du får ange i appen på vilken arm du kommer bära bandet). Det ska inte sitta för tight, men pulsmätningen fungerar heller inte om det sitter för löst.
Det har blivit dåligt med träning för min del nu en period och därför har jag valt nivå 1 för mitt dagliga aktivitetsmål med Polar A360. Nivån rekommenderas för personer vars dagar består av endast lite sport och en hel del sittande.
Med facit i hand kan vi konstatera att jag inte lyckades nå målet särskilt många dagar under december månad. Jag får ändå ett ganska gott betyg från Polar som skriver att månaden var "ganska aktiv och kommer att förbättra min hälsa".
Under den här testperioden har jag samtidigt haft på mig Apple Watch och utan att göra någon direkt jämförelse kan jag konstatera att det är betydligt enklare att fylla upp de tre cirklarna. Mitt dagliga kalorimål är dock lågt ställt, 370 kalorier på rekommendation från klockan.
Polar A360 räknar inte kalorier på det sättet, utan visar mig istället hur lång tid jag behöver göra olika aktiviteter för att nå upp till mitt dagliga mål. I skrivande stund har jag kommit 18 procent på vägen mot dagens mål och i tabellen nedan listar jag hur mycket tid jag måste lägga ned för att bli klar.
Aktivitetstyp | Tid till målet |
---|---|
Låg intensitet | 7h 20m |
Medelhögintensitet | 2h 12m |
Hög intensitet | 58m |
För att nå dagens mål kan jag välja aktiviteter med låg intensitet (stående arbete, lätt hushållsarbete och andra lättare aktiviteter) och då kommer det ta lite drygt sju timmar. Om jag istället ger mig ut på promenad räcker det med två timmar. Börjar jag jogga eller springa är jag istället klar på 58 minuter.
Jag har använt Polar-bandet under simträning (jo då, det fungerar bra, bandet är vattentätt ned till 30 meter) och vid promenader. Intressant nog fokuserar bandet bara på min puls under träningen och efter de första promenaderna konstaterade jag lite förvånat att jag inte får se hur långt jag gick.
Så här ser en promenad ut med Apple Watch respektive Polar A360. Båda visar liknande snittpuls, men Apple Watch ger mig lite annan information, som exempelvis hur långt jag gick – vilket för övrigt andra konkurrerande band från Jawbone och Fitbit också gör. Det konstiga är att Polar-bandet räknar om det totala antalet steg jag tog under dagen till en sträcka, jag får bara inte veta hur långt jag gick just under "träningspasset".
Med hjälp av Polars webbtjänst kan du ställa in dina personliga pulsdata om du känner till saker som din maxpuls. Det går också att sätta upp träningsmål som sedan kan synkroniseras till enheten. Exempelvis har jag nu sagt att jag idag ska gå en svettig promenad med en uppvärmningsfas, en arbetsfas och en nedvarvningsfas.
Polarbandet är bekvämt att bära och tack vare den långa batteritiden på upp till två veckor är det nästan så att jag glömmer att det finns där. Jag har därför inga problem med att bära det också under natten.
Medan jag sover mäter bandet hur många timmar som var rofylld sömn och hur många timmar jag sov mer oroligt.
Lite mer om batteritiden. Enligt Polar klarar bandet omkring två veckor dygnet runt-mätning med en timmes träning om dagen om smarta notiser är av. Jag har haft notiser på och har fått ut över en vecka hela tiden, men inte alltid två veckor.
Bandet visar i normalfall klockan och skärmen går i vila när den inte används för att spara batteri. Väck den genom att trycka på knappen eller lyfta och vrida handleden mot dig.
Det går att svepa på skärmen för att bläddra mellan alternativen "Min dag", "Träning" och "Min puls". Det första alternativet visar en sammanställning av läget så här långt under dagen, Träningsalternativet låter mig starta ett träningspass och det sista alternativet mäter min puls just nu. Värdet sparas dock ingenstans.
Precis i början när jag använda Polar-bandet störde jag mig på att skärmen började lysa i sängen på natten när jag vände och vred på mig, men det har Polar åtgärdat sedan dess. Nu finns ett Stör ej-läge som gäller mellan två klockslag som användaren får välja själv. Under den tiden lyser inte skärmen upp och notiser inaktiveras.
Vilka notiser som kommer till bandet speglar inställningarna i din telefon. Besök Inställningar > Notiser i din Iphone. De appar som får skicka notiser som banderoller eller notiser kommer också att synas på A360.
När jag tar av och på bandet exempelvis i samband med att jag tvättat av det (det behövs ibland) så hoppar enheten ibland nästan ur armbandet. Det har inte gått så långt att enheten faktiskt ramlat loss, men ena änden kan lossna och behöva tryckas fast igen.
Polar A360 är allt sammanräknat en trevlig bekantskap som ger en tydlig överblick över din dag. Räkna med att få en större dos dåligt samvete över antalet timmar du spenderar sittande om du som jag är en kontorsråtta. Bandet ger varningar om du är stillasittande för länge, vilket är tänkt att få dig att röra lite på dig då och då under dagen.
Jag gillar appen som tydligt visar hur mycket jag legat ned, suttit, stått, gått och sprungit under dagen. Även korta ruscher för att hinna med en buss kommer med. Det är lätt att komma igång med träningar, men än så länge lite trist att bandet bara fokuserar på pulsen. Personligen är jag ingen elitidrottare med full koll på pulsträning och hade föredragit att få lite mer information som kanske hastighet och sträcka också.
Bandet är ganska stort för att rymma färgskärmen, men A360 är ändå en ganska diskret "klocka" i vardagen, i alla fall med det svarta bandet som jag har. Vibrationerna är diskreta men ändå tydliga så jag känner dem när jag får notiser. Skärmen är tillräckligt stor för att rymma så pass mycket information att jag oftast direkt kan avgöra om jag behöver ta fram telefonen eller ej.
Ska jag summera så har Polar lite att slipa på om de på allvar vill konkurrera med andra band på marknaden. Som tur är kan de nog komma väldigt långt med nya mjukvaruuppdateringar framöver – som att ge användaren lite mer data kring träningspass.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Notiser från mobilen
+ Enkelt att komma igång med träningspass
+ Tydlig information i appen med bra webbtjänst
+ Vattentätt och klarar simning
Nackdelar
- Enheten kan ramla ur bandet
- Träningar fokuserar bara på pulsen, saknar info som sträcka