Huawei och Xiaomi satsar på datorer

Huawei och Xiaomi är kinesiska tillverkare kända för sina telefoner. Nu planerar båda att göra intåg på datormarknaden med hybridmodeller under 13 tum.

Det råder tuff konkurrens när det gäller persondatorer och Apple är undantaget som visar på någon tillväxt bland de stora tillverkarna. Det här tycks inte oroa de kinesiska telefontillverkarna Huawei och Xiaomi som planerar att släppa bärbara hybrider.

Enligt Sweclockers har rykten om de båda företagets planer cirkulerat länge, och de senaste uppgifterna gör gällande att Huawei planerar att släppa en 12,9-tums enhet i april i år under namnet Matebook. Det är samma skärmstorlek som på Apples Ipad Pro. Xiaomi satsar på en modell "under 13 tum".

Båda tillverkarna satsar på hybrider, eller enheter med så kallad två-i-ett-design. Medan Huawei satsar på Windows 10, förväntas Xiaomi använda Microsofts operativsystem men också erbjuda Android i samma enhet.

Huawei kan visa upp sin datorsatsning på Mobile World Congress, som går av stapeln den 22 februari i Barcelona, Spanien. När Xiaomi är redo att visa upp sin modell är inte känt än.