Skylake-processorer pekar mot ny Macbook Pro 15 tum

Skylake-processorer lämpliga för 15-tums Macbook Pro finns nu tillgängliga, men frågan är om Apple även vill vänta in nästa generations grafikkort.

Intel har uppdaterat sin lista över processorfamiljen #Skylake, och där ingår bland annat kretsar som skulle vara lämpliga för Apple att använda i nästa version av Macbook Pro 15 tum, rapporterar Anandtech. Det rör sig om tre varianter av fyrkärniga processorer som är direkta uppföljare till de som används i dagens Macbook Pro-modeller:

  • 2,6 GHz Core i7-6770HQ

  • 2,7 GHz Core i7-6870HQ

  • 2,8 GHz Core i7-6970HQ

Processorerna i nuvarande varianter av Macbook Pro 15 tum har klockfrekvenser på 2,2 eller 2,5 GHz, och en möjlighet att specialkonfigurera med 2,8 GHz.

Redan i höstas förra året kom Skylake-processorer lämpliga för Macbook Pro 13 tum, Macbook Air och Macbook. Apple skulle därmed kunna uppdatera sina bärbara datorer när det passar dem. Närmaste lämpliga tillfälle skulle vara i mars, när Apple ryktas hålla ett mediaevent. Förra året presenterade Apple både den fläktlösa datorn Macbook och 13-tums Macbook Pro i mars, medan 15-tumsmodellen släppte först i maj.

En anledning till att de större varianterna av Macbook Pro skulle kunna dröja även i år vore att Apple vill invänta nästa generation grafikkort från AMD och Nvidia. Dessa kretsar utlovar en rejäl förbättring i energieffektivitet, med i det närmaste dubblerad prestanda vid samma strömförbrukning, rapporterar Sweclockers.

Om Apple vill ge Macbook Pro 15 tum en rejäl prestandaskjuts finns det alltså starka skäl att invänta tillgången på dessa grafikkort, även om lämpliga Skylake-processorer med integrerade grafikkretsar nu finns tillgängliga.