"Stort grattis Ustwo – en av många stjärnor från mobilåret 2015 "

Under torsdagskvällen gick Mobilgalan 2015 av stapeln. 99mac vimlade runt och såg många värdiga vinnare – bland andra Monument Valley-utvecklarna Ustwo.

Jag besökte under torsdagen Mobilgalan 2015 och kan konstatera att flera värdiga vinnare fick ta emot priser under galan. Lite extra roligt känns det att vi på 99mac haft ögonen på flera av dem under året.

Mobilgalan anordnades för femtonde året i rad och delade ut priser i 23 kategorier varav majoriteten av vinnarna utsetts av en namnkunnig jury, men några utmärkelser har valts ut genom omröstningar via tidningen Mobil.

99mac-redaktionen gläds med Ustwo som tog hem årets utvecklare. Vid det här laget kan väl ingen ha missat deras succéspel Monument Valley. Måns Adler från designstudion var på plats och tog emot priset.

Årets startup är också bekanta för oss på redaktionen. Vinnarna heter Shortcut Labs och står bakom den trådlösa knappen Flic som vi testade i oktober.

I vimlet under kvällen hittade vi också ett par riktigt intressanta hörlurar från det svenska företaget Pugz som är på gång efter en minst sagt framgångsrik Kickstarter-kampanj.

Enligt egen utsago är det världens minsta trådlösa lurar som laddas via mobilen. Det var riktigt intressant att höra att de valt att flytta hem produktionen från Kina till Linköping eftersom de får bättre kvalitet på produkten samtidigt som arbetarna har bättre villkor. Räkna med att se mer av dem här på 99mac.

Redaktionen för tidningen Mobil nominerade till kategorierna Årets smarta mobil, Årets smarta klocka och Årets prisvärda mobil och sedan fick läsarna rösta fram vinnarna.

Microsoft vann Årets prisvärda mobil för sin Lumia 640 XL som lanserades i Barcelona på Mobile World Congress förra året. Personen som tog emot priset på scen inledde med:

"Tack till alla 40 personer som köpte mobilen. Det är en bra telefon trots att det inte är en Iphone."

Apple förlorade två kategorier till Samsung när Mobils läsare får bestämma. Årets smarta mobil blev Samsung Galaxy S6 Edge som lanserades i Barcelona förra året. Iphone 6S, LG G4 och Sony Xperia Z5 Compact var också nominerade. Samsungs representant som tog emot priset på scenen frågade publiken vilka som har en Samsung-mobil och jag såg två modiga personer sträcka upp händerna.

När det gäller smarta klockor gick priset inte till nominerade Apple Watch, utan till Samsung Gear S2 som intressant nog kommer att få stöd för IOS under året. LG Watch Urbane som vi testat och Motorola Moto 360 var också nominerade.

Jag vet inte hur ni känner, men nu känns det rätt att lägga 2015 till handlingarna och blicka fram emot 2016 som lovar att bli minst lika spännande på teknikfronten.