Forskare utvecklar ett nytt system där bilar ska kunna förutse händelser genom att filma chaufförens ansiktsuttryck, något som kan bli värdefullt i framtidens självkörande fordon.
Självkörande bilar bygger till största delen på att fordonet förses med kameror och sensorer för att få en så bra bild av omgivningen som möjligt. Men med ett nytt system som utvecklas av forskare på Cornell University blir människan inuti bilen också viktig.
Systemet bygger på att en kamera placeras i bilen och läser av förarens ansiktsuttryck. Genom att kombinera data såsom hastighet, GPS-position och åt vilket håll föraren tittar ska kameran kunna göra en bedömning av situationen, exempelvis huruvida bilen är på väg att byta vägfil. Genom att samla in data från 10 olika förare under två månader granskade systemet över 700 händelser, varav 130 svängar och 300 filbyten.
Därefter sattes systemet på att gissa liknande händelser i andra trafiksituationer, och enligt forskarna som publicerat resultaten kunde det förutse en manöver i snitt 3,5 sekunder innan den inträffade. Det är tillräckligt med tid för att exempelvis varna föraren för ett hinder i vägen, exempelvis en cyklist.
I ett första skede är systemet tänkt att användas som ett komplement till redan befintliga automatiska processer. I framtiden kan dock systemet komma att bli värdefullt för självkörande bilar tack vare den stora mängd data som kan samlas in.