Google vill ta egen kontroll över Nexus-konceptet

Google sneglar på Iphone och överväger att ta egen kontroll över programmet Nexus för att utveckla Android och säkra sina mobilintäkter.

Nexus-konceptet är tänkt att vara den optimala miljön för Googles operativsystem Android. I dagsläget samarbetar Google med valda partners för att utveckla och designa hårdvaran, nu senast LG för Nexus 5X och Huawei för Nexus 6P.

I framtiden kan #Google dock komma att ta en större egen kontroll över #Nexus. Enligt The Information (kräver inloggning) är Google inspirerade av Apples totala kontroll över Iphone, och vill att hårdvarutillverkningen ska bli mer som ett beställningsjobb. Detta kan liknas vid hur Apple står för designen av Iphone, inklusive operativsystemet och processorn och tillverkare som Foxconn producerar själva enheterna under hårda kvalitetskrav.

Google har i dagsläget ett liknande arbetssätt vad gäller märkningen Pixel, som dykt upp på en bärbar Chromebook och surfplattan Pixel C. Dessa enheter är designade av Google och tillverkade av tredje part. En möjlighet som lagts fram är att Google lanserar en smart mobiltelefon under märket Pixel.

En faktor som kan tala emot detta är att tidigare Pixel-produkter primärt utvecklats av Googles Chrome-grupp medan Nexus-konceptet vårdas av Android-gruppen. Enligt en tidigare rapport av Wall Street Journal (kräver inloggning) från oktober planerar dock Google att infoga operativsystemet Chrome i Android för att få ett enda system.

Apples framgångar oroar

Apples dominans över det dyrare segmentet av smarta mobiltelefoner beskrivs som en källa till oro för Google. Nexus-produkter har hittills inte blivit stora försäljningssucéer, men samtidigt har Google inte lyckats påverka hårdvaran hos andra Android-tillverkare för att möjliggöra nya konkurrenskraftiga funktioner i operativsystemet.

Android är visserligen det dominerande operativsystemet sett till antalet användare, men största delen av Googles mobila intäkter kommer från tjänster på Apple-enheter. En oro är att Apple själva skulle ta över en större del av annonsintäkter, sökning och andra tjänster på IOS. Under Apples senaste kvartalsrapport presenterade företaget intäkter på 5,5 miljarder dollar för tjänster så som Itunes, Apple Pay och Icloud. Tim Cook gav då uttryck för en satsning på att öka intäkterna från tjänster:

"Jag tror att de tillgångar vi har inom det här området är enorma, och jag tror att det är något som våra investerare vill och bör fokusera mer på."

Google tveksam

Google är alltså angelägna att säkra kontrollen över sitt eget ekosystem för att inte riskera att tappa intäkter. Sökjätten och dess vd Sundar Pichai uppges samtidigt vara kluven till att förändra alltför mycket i Nexus-programmet för att bibehålla en god relation med sina samarbetspartners. Redan idag rapporteras många tillverkare vara missnöjda med Nexus-tillverkningen, där Google behåller runt 15 procent av intäkterna från telefoner som säljs på nätet. Google ställer dessutom många krav på hårdvaran och uppges detaljstyra utvecklingen.

För många tillverkare är det därför mer lockande att bygga helt egen hårdvara med full kontroll och behålla vinsten. Den största Android-tillverkaren Samsung har exempelvis inte deltagit i Nexus-programmet sedan 2011. Samsung vill också röra sig ännu längre bort från Google genom att satsa på sitt eget operativsystem Tizen i smarta klockor.

Enligt rapporten skulle Google gärna se HTC som tillverkare av nästa Nexus-telefon, men alltså med design och utformning helt styrd av Google. Både den allra första Android-telefonen 2008 och den första Nexus-telefonen 2010 byggdes av HTC, men företaget är av förklarliga skäl tveksam till att reduceras till i princip en licenstillverkare åt Google. HTC har fått positiv uppmärksamhet för sina senaste telefoner, exempelvis One A9, men ändå inte lyckats få några större framgångar på marknaden eller utmana Iphone kommersiellt.

Hotet från Apple skulle alltså kunna få Google att ta över mer kontroll över Nexus, med HTC eller en annan hårdvarutillverkare som bundsförvant. Problematiskt nog skulle stora framgångar för Nexus ytterligare kunna distansera andra Android-tillverkare från Google, som kan komma att uppfatta dem mer som en konkurrent än en partner.