Brädspel och Ipad passar ihop som hand i handske, och detta är de bästa IOS-versionerna av de roligaste brädspelen.
Brädspel är mer populärt än på länge, och det är lätt att förstå varför. Att samlas några stycken runt en spelplan är ofta en mer social upplevelse än att starta igång ett datorspel, och det finns dessutom så många spel att välja mellan att det går att hitta roliga alternativ oavsett hur mycket (eller lite) tid som finns. En del har möjlighet att lägga sju eller åtta timmar på att ställa iordning och sedan spela ett riktigt avancerat brädspel, och andra har det inte.
För de som har begränsat med tid, eller alternativt utrymme hemma, är Ipad en lämplig plattform för att spela digitala versioner av brädspel. Skärmstorleken är större än en smart mobiltelefon så både spelplan, kort och annan information får plats utan problem. Dessutom passar den tryckbaserade inmatningsmetoden som hand i handske för den här typen av spel.
Redaktionen på 99mac vill här tipsa om de sju roligaste, mest välgjorda och bästa IOS-versionerna av kända brädspel. I vissa fall är de digitala versionerna faktiskt bättre än de fysiska föregångarna, och dessutom behöver spelarna inte lägga tid på att öppna kartongen och sortera alla spelkort och figurer.
Vilka roliga brädspel har vi missat? Ge oss dina bästa tips i kommentarerna!
Det här tågbaserade strategispelet har 99mac recenserat tidigare. Det skapades av Alan R. Moon 2004, och har tagit världen med storm. Spelet går ut på att muta in olika järnvägssträckor för att skapa en sammanhängande linje mellan städer.
Att spela Ticket to Ride på Ipad är en fartfylld och snabb upplevelse som passar allra bäst tillsammans med en eller flera mänskliga motspelare. Grundkartan i spelet förestället USA, men genom köp i appen kan expansioner som Europa, Indien och Asien låsas upp. En personlig favorit är Schweiz-kartan som passar bäst för två eller tre spelare och garanterar en skoningslös kamp om att muta in livsfarliga järnvägssträckor mellan alptopparna.
Tråkigt nog finns ännu inte roliga kartor som Norden eller Afrika tillgängliga i IOS-versionen, men de kanske kommer i framtiden.
Fyra fruktansvärda sjukdomar sprids över världen, och det är upp till ditt team av forskare, sjukvårdare och andra specialister att förhindra smittospridning och hitta ett botmedel innan världen går under av snoriga hostattacker. Det är utgångspunkten i Pandemic, ett spel som är lika roligt runt bordet som på Ipad-skärmen. En rolig grej är att alla spelarna samarbetar för att stoppa smittan, och en viktig del av att vinna spelet går ut på att maximera varje karaktärs specifika egenskaper. En sjukvårdare kan till exempel behandla smittade mer effektivt än andra, och en operatör kan flytta andra spelare utöver sin egen.
På ett fysiskt bräde är Pandemic därför optimalt med flera spelare, även om det går att spela själv. IOS-versionen däremot går nästan bättre att spela själv, och då styra alla karaktärerna. Att hantera och planera de olika rollerna blir nämligen något krånglig runt en Ipad-skärm, eftersom alla måste samsas om samma enhet. Men det är en rolig (och svår) utmaning att snabbt försöka rädda världen från nästa digerdöd under en bussresa eller i väntrummet.
För många är Carcassonne inkörsporten till brädspel i vuxen ålder, och IOS-versionen är minst lika vanebildande och rolig som den fysiska versionen. Spelet är namngivet efter den franska staden Carcassonne, som under medeltiden var ett av Europas mest utvecklade områden.
I Carcassonne gäller det att samla poäng genom att uppföra städer, dra vägar och muta in fält genom att lägga ut kort och placera sina figurer, som finns i ett begränsat antal. Det jag mestadels saknar på Ipad är de små träfigurerna som följer med spelet - det blir inte riktigt samma känsla att placera ut de i digitalt format. De tjusiga illustrationerna på spelets brickor bevaras dock intakta på plattan, och genom ett köp i appen går det att välja vinterdekoration.
Många av spelets expansioner finns också tillgängliga att låsa upp på IOS genom extra köp, så den som drabbats av beroendet har få skäl att sluta.
Agricola är ett av mina senaste gift, och det har upptagit många hemmakvällar på sistone. Även här är handlingen förlagd till medeltiden, men i Agricola handlar det istället om att utveckla en bondgård och se till att familjen som bord där har nog med mat.
Varje familjemedlem kan bara utföra en handling per spelrunda, så ett viktigt moment är att utöka familjen för att få fler handlingar. Men fler människor betyder också att mer mat behövs, vilket kräver investering i fler djur, vilket kräver inhägnader och stall. Alternativt går det att satsa på jordbruk genom att plöja fält, så grödor och sedan skörda. Oavsett så är det klokt att investera i en spis eller åtminstone en kokhäll för att öka produktionen av mat genom att baka bröd och koka soppa.
Om allt går snett kan du alltid sätta en familjemedlem att fiska, och om ingen annan spelare nyss varit där kan det finnas riktigt gott om fisk. En sista utväg är att tigga, men det ger minuspoäng. Ju längre spelet går låses fler och fler aktiviteter upp, vilket ökar möjligheterna till att uppgradera gården med flera rum i bättre material, och kanske köpa en plog eller anställa en dräng. Men spelet varar bara ett begränsat antal rundor, så det gäller att planera varje drag noga redan från början.
En omgång Agricola blir nästan alltid en bitter strid på kniven om att samla flest poäng, och eftersom alla spelarna konkurrerar om samma resurser handlar en stor del av taktiken om att vara först på plats att samla in till exempel det viktiga träet, eller köpa en andra gris. Det går också att spela solo, men den här typen av spel gör sig absolut bäst med åtminstone en motspelare på en egen Ipad.
Är du inte lockad av gullig grafik och småtrevlig resurshantering? I Elder Signs Omens står hela världens öde på spel, och ofattbara mörkerväsen från andra dimensioner hotar att bryta sig in, baserat på H P Lovecrafts skräckberättelser. Elder Signs Omens bygger på spelet med samma namn från Fantasy Flight Games, och spelas tvärtemot många andra av våra tips ensam.
Utifrån en skara på 16 olika äventyrare ska du sätta ihop ett gäng på upp till fyra stycken. Varje karaktär har unika egenskaper som kan visa sig livsviktiga i kampen mot monstren i det gamla museet där handlingen utspelas. Spelet går ut på att lösa en rad utmaningar, och om saker går snett kan dina karaktärer bli skadade, dö eller förlora förståndet. Mycket avgörs av tärningsslag, och det är rejält utmanande även på de lättaste svårighetsgraderna. Räkna med att förlora ett antal gånger innan du lyckas med ditt uppdrag.
I Lords of Waterdeep är handlingen förlagd till fantasyvärlden i Dungeons & Dragons. Genom att utföra uppdrag samt listigt blåsa dina motspelare på konfekten, går det ut på att skaffa sig kontrollen över staden Waterdeep.
Detta görs genom att skicka ut agenter till stadens olika byggnader, och samla ihop äventyrare av olika klasser (tjuv, krigare, magiker) som behövs för att lyckas med de olika uppdrag stadens befolkning räknar med att få utförda. Upplägget påminner på det sättet ganska mycket om Agricola, men känslan och mijön är helt annorlunda. Varje spelare har sina egna uppdrag, och de riktigt svåra ger såklart mest poäng. Det är en ordentlig bedrift att samla ihop åtta magiker för att uföra ett särskilt svårt uppdrag, och sedan ta ledningen och få möjlighet att spela ut otrevliga händelsekort på sina motspelare. I brädspel och kärlek är nämligen allt tillåtet.
Brädspelet Small World är ett enkelt och fartfyllt spel med en unik spelmekanik. IOS-versionen var tidigare ganska fattig i jämförelse, men med Small World 2 erbjuds nu en riktigt bra digital variant av detta strategispel.
Small World kan beskrivas som en roligare form av Risk, där det går ut på att behärska så många landområden som möjligt för att på så vis få in pengar, vilket behövs för att vinna. Du väljer din ras, vilket kan vara allt från dvärgar, jättar, troll eller orcher. Varje ras finns dock i ett mycket begränsat antal, och inga områden får lämnas obemannade. Men närsomhelst kan en spelare välja en ny ras att spela med, som kan komma in på spelbrädet och röja runt. Den gamla spelrasen ligger kvar, men kan inte längre kontrolleras. En skicklig spelare kan på så vis skydda sina äldre landområden genom att etablera starka fästen runtomkring med sin nya ras.
Nyckeln till framgång går ut på att med fingertoppskänsla avgöra precis när det är dags att lämna sin nuvarande ras för att ta en ny. Det kostar nämligen en runda att byta, och spelet pågår bara i åtta rundor. Har du nog med brickor för att göra en sista offensiv, eller är det bättre att ta uppehåll och samla nya styrkor?
Utöver detta har varje ras självklart sina unika egenskaper, och dessa kan dessutom modifieras med ytterligare en egenskap som kan variera. Beroende på slumpen kan du alltså få spela som stenrika dvärgar, sjöfarande orcher, underjordiska människor eller fredsälskande skelettkrigare. Kombinationen av olika egenskaper gör spelet varierande och roligt många gånger om.