Grattis på födelsedagen, OS X

Idag fyller operativsystemet OS X 15 år, och 99mac passar på att gratulera på födelsedagen.

Den 24 mars år 2001 lanserade Apple den första konsumentversionen av operativsystemet #OS X , eller Mac OS X som det då kallades. Den hade då föregåtts av en publik betaversion året innan under kodnamnet Kodiak, vilket bjudit på en tidig skymt av gränssnittet Aqua.

Version 10.0 kallades "Cheetah" och var långsam, ofärdig och möttes av blandade känslor från Mac-användare som länge sett fram emot ett modernt operativsystem. Kritiker såg dock en potential i Unix-kärnan, och att ett nytt operativsystem alls kommit ansågs vara en mindre bedrift.

Apple hade nämligen försökt skapa en efterföljare till sitt äldre system Mac OS under lång tid men stött på ett flertal motgångar. Ett av de mest spektakulära misslyckandena var Copland, som skulle ersätta System 7.

Till slut blev det köpet av företaget Next och Steve Jobs återkomst till Apple som skulle krävas innan grunden till OS X hittades i form av operativsystemet Nextstep.

Idag är OS X inne på sin elfte större version, och namngivningen har ändrats från större kattdjur till "inspirerande platser i Kalifornien". Under årets upplaga av Apples utvecklarkonferens WWDC lär vi få se den första skymten av vad som ska ersätta OS X El Capitan. Vad tror du det kommer heta?

Grattis på födelsedagen OS X, må du leva länge än!