Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

snabbtest

99mac laddar med Litewire

Litewire är en smidig liten kabel för att ladda de flesta mobila enheter var du än är. Efter en framgångsrik Kickstarter-kampanj har kabeln hittat till 99mac:s testlabb.

I november skrev 99mac om kabeln Litewire som sökte gräsrotsfinansiering via sajten Kickstarter. Projektet fick in tillräckligt mycket pengar och nu har de första leveranserna skickats iväg. En av kablarna har hittat hela vägen in i redaktionens testlabb.

Vår kabel levererades inte i någon fin förpackning lämplig för butikshyllor, men det gula lilla postkuvertet innehöll som utlovat en lila Litewire med en smart förvaringsbox som kan hängas i exempelvis en nyckelring.

Det speciella med #Litewire är att det i enda änden finns ett Y som mynnar ut i en Lightning- respektive en Micro USB-kontakt. I andra änden finns en helt vanlig USB-kontakt och tanken är att du ska kunna ladda i stort sett alla dina enheter med samma kabel.

Bara laddning

Det går inte att synkronisera data via Litewire och det finns en tanke med det. Om en kompis behöver ladda sin mobil, kan du enkelt låna ut en av USB-portarna i din dator utan att behöva fundera på om enheten kommer att vilja synka massa grejer också. Du kan också själv låna en USB-port någonstans utan att behöva oroa dig för att drabbas av någon skadlig kod.

Med Litewire får du bara laddning och eftersom kabeln inte synkar data går det dessutom i många fall snabbare att ladda den anslutna enheten.

En viktig sak att notera är att kabeln inte är certifierad enligt Apples MFI-program, och att framtida enheter från Apple kanske inte kommer att vara kompatibla. De här enheterna är testade av tillverkaren:

  • Iphone 5 fram till 6/6 Plus

  • Ipad, från fjärde generationen

  • Ipad Mini, alla generationer

  • Ipod Touch, från femte generationen

Vi har testat den med Iphone 6S Plus utan att få upp några varningar om att det anslutna tillbehöret inte är kompatibelt.

Summering

Litewire är cirka 15 centimeter lång och känns flexibel och välbyggd. Kontakterna är små och gör att de flesta skal antagligen kan sitta kvar på medan en enhet laddas. Den lilla förvaringsboxen som följer med är praktisk och gör det lätt att alltid ha kabeln med sig.

Fördelar
+ flexibel smart kabel som laddar många olika enheter
+ Flera färgalternativ
+ Prisvärd

Nackdelar
- Bara 15 cm räcker inte alltid

Fakta: Litewire

Vad är det?
En laddningskabel med både Lightning och microUSB i ena änden.
Funktioner
Laddar anslutna enheter, men synkroniserar ingen data. Det ska göra det snabbare att ladda samt skydda din enhet om du behöver låna en USB-port någonstans.
I lådan
En Litewire-kabel och en liten praktisk förvarning som kan hängas i exempelvis nyckelringen.
Pris
17,90 dollar inklusive frakt vid förhandsbokning, motsvarande 146 kronor.
Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.