99mac testar Macbook (tidigt 2016)

Apples senaste generation av datorn Macbook har hittat in till 99mac:s testlabb och vi låter de nya komponenterna visa vad de går för.

Apple släppte nyligen en ny generation av datorn #Macbook med Intel Skylake-processorer, snabbare minne, bättre grafikprestanda och det nya färgalternativet rosa guld.

Under skalet finns nu den sjätte generationen Intel Core M-processorer på upp till 3,1 gigahertz med Turbo Boost. Tillsammans med processorn kommer också nya grafikkretsen Intel HD Graphics 515 som enligt Apple ger upp till 25 procents högre grafikprestanda jämfört med föregångaren. Dessutom har datorn fått snabbare primärminne och snabbare PCIe-baserad lagring.

Priserna är oförändrade från föregångaren. Instegsmodellen kostar 14 495 kronor inklusive moms och toppmodellen går loss på 17 995 kronor och inkluderar då en bättre processor och mer lagringsutrymme.

Redaktionens testexemplar är den billigaste av de två standardkonfigurationerna som går att köpa och kommer med 256 gigabyte lagringsutrymme. Se de fulla specifikationerna i tabellen nedan.

Macbook (tidigt 2016)

Egenskap

Värde

Skärm

12-tums LED-bakbelyst IPS-panel med
upplösningen 2 304 x 1 440 pixel

Processor

1,1 GHz dubbelkärnig Intel Core m3
(Turbo Boost upp till 2,2 GHz)

Minne

8 GB 1 866 MHz LPDDR3

Kapacitet

256 GB PCIe-baserad flashlagring

Grafik

Intel HD Graphics 515

Anslutningar

1 x USB Type-C, 1 x hörlursport

Trådlöst

Wifi 802.11ac, Bluetooth 4.0

Operativsystem

OS X 10.11.4

Mått

H: 0,35–1,31 cm B: 28,05 cm D: 19,65 cm

Vikt

0,92 kg

Pris

14 495 kronor inkl. moms

Konfigurationsval

Det finns inte många konfigurationsval att ta ställning till när det gäller Macbook. Det finns nämligen bara två. Förutom processoralternativen som listas i tabellen nedan, kan användare välja språk på det bakbelysta tangentbordet.

Processoralternativ

Pris

1,1 GHz dubbelkärnig Intel Core m3
(Turbo Boost upp till 2,2 GHz)

ingår

1,3 GHz dubbelkärnig Intel Core m7
(Turbo Boost upp till 3,1 GHz)

+2 750 kr

Köper du istället den dyrare standardmodellen får du förutom mer lagringsutrymme en dubbelkärning Intel Core m5-processor med på köpet och kan byta upp den till samma m7-processor i tabellen ovan men för det något lägre priset 1 650 kronor.

Enligt Apple är årets Macbook upp till 25 procent snabbare vad gäller grafikprestanda, tack vare nya kretsen Intel HD Graphics 515. Även de nya Skylake-processorerna Core m3 ska ge en prestandaskjuts jämfört med förra årets version. Dessutom väntar vi oss att se en tydlig skillnad på läs- och skrivhastigheten på grund av snabbare PCIe-baserat lagringsminne, samt att Apples löfte om en timmes längre batteritid håller.

Grafik och processor

När vi testar grafikprestandan i Unigine Valley samt GFX Bench speglar resultaten Apples påståenden. GFX Bench ger nya Macbook poäng som är hela 38 procent högre än 2015 års Macbook. Båda versionerna av Ipad Pro presterar dock ännu bättre. Grafiktestet Unigine Valley ger cirka 33 procent bättre resultat, och här har Macbook äntligen gått om 2013 års version av Macbook Air. Som väntat ligger maskinen dock långt under de två modellerna av 2015 års Macbook Pro.

Vad gäller processorn använder vi testet Cinebench och jämför med tidigare Mac-datorer vi testat. Vi använder oss också av testet Geekbench, där vi har data från Ipad Pro 12,9 tum och 9,7 tum att jämföra med. Användares egna resultat kan publiceras på Geekbench webbplats, och där visar siffrorna på en hastighetsökning på mellan 5 och 10 procent jämfört med 2015 års Macbook.

Våra egna resultat i Cinebench gör oss inte glada. Här presterar årets Macbook på ungefär samma nivå som förra årets – faktiskt något under, men inom felmarginalen. I ren processorkraft kan Intel Core m3 helt enkelt inte mäta sig med de mer värmealstrande processorer som sitter i Macbook Pro. Även tre år gamla Macbook Air 11 tum vinner över Macbook, men med ganska liten marginal. Det ska också sägas att skillnaderna mellan maskinerna blir betydligt mindre om vi bara mäter en kärna.

Lagring, läs- och skrivhastighet

Med snabbare primärminne och snabbare PCIe-baserad flashlagring ser vi en tydlig skillnad när vi mäter läs- och skrivhastigheter i testet Quickbench. Skillnaden mot förra årets Macbook är störst när det gäller skrivhastigheten.

Batteritid

Som vanligt testar vi batteriet genom vårt automatiska surftest, som simulerar tung surfning genom att låta datorn besöka ett antal webbplatser med Wifi och Bluetooth aktiverat tills batteriet tar slut. Webbsidorna använder inte Flash, men däremot Javascript. Vi testar också hur länge batteriet klarar av att spela upp video genom att loopa filmklippet Tears of Steel tills datorn dör.

Surftestet klarar 9 timmar och 57 minuter, ganska precis "upp till tio timmar" som Apple lovar alltså. Videotestet klarar tio timmar och 23 minuter, inte riktigt de elva timmar vi hoppats på, men klart godkänt och i linje med vad Apple lovar. Som vanligt när vi testar batteritid är bildskärmen inställd på 150cd/m2 och automatisk korrigering av ljusstyrkan är avstängd.

Vi hade inte förväntat oss att Macbook i 2016 års utgåva skulle vara en prestandamaskin, och det är den inte heller. Den presterar generellt bättre än förra årets modell, men utgör inget hot mot Apples kraftigare bärbara maskiner. Det är samtidigt tydligt att processorn A9X i Ipad Pro visar vägen när det gäller prestanda i mobila processorer. Apples A-processorer har fått bättre prestanda snabbare än Intels processorer blivit strömsnåla och det är inte svårt att föreställa sig en framtida Macbook-modell som istället använder en ARM-baserad arkitektur, vilket envisa rykten hävdar.

Styrkan i Macbook ligger alltså inte i prestanda, utan i att den är otroligt bärbar och har en bra batteritid. Det känns helt enkelt som en Ipad fast i ett Macbook-chassi och med OS X som operativsystem. Precis vad en del användare vill ha.

Den som planerar att göra krävande uppgifter som exempelvis ljud- och videoredigering eller vill spela spel på sin dator kan inte rekommenderas en Macbook. De som använder sin bärbara dator som en surf- och mejlmaskin kommer däremot troligtvis att finna prestandan adekvat. Där förra årets Macbook kändes i slöaste laget även för att göra enklare bildbehandling, har den nu gått över en tröskel och den upplevs inte slö i vardagligt användande.

Den som inte tyckte om att Macbook 2015 endast hade en USB Type-C-anslutning blir inte gladare i år, och det finns inget stöd för snabbare Thunderbolt-protokoll. Det är fortfarande samma dator, med samma tänkta användningsområden. Det är bara den rena prestandan som blivit marginellt bättre.

Vi kommer därför inte att dela ut någon särskild rekommendation gällande Macbook 2016. Den har i princip samma för- och nackdelar som förra årets modell, men snabbare. Vi kommer framöver att återkomma med våra reflektioner om hur datorn är att använda i vardagslivet.

Fördelar

+ Mycket smidig och portabel
+ Bättre prestanda och batteritid
+ Samma fantastiska Retinaskärm

Nackdelar

- Fortfarande begränsad prestanda
- En USB-anslutning kan vara begränsande