Oracles tvist med Google om sökjättens bruk av Java-teknik i Android-plattformen har avslutats, och Oracle förlorar på samtliga punkter.
Oracle och Google har utkämpat en bitter rättslig process sedan 2010. Grunden i tvisten bygger på att Google använde Java-teknik när de skapade Android-plattformen. Java skapades av Sun Microsystems, och när företaget köptes upp av Oracle år 2010 inleddes omedelbart en rättslig process mot Google.
I tvisten hävdar Oracle att Google har kopierat kärnkomponenter i Java rakt av, och har därför under många år tjänat pengar genom Android-plattformen på ett otillbörligt vis. De båda företagen har redan gjort upp i rätten under 2012, där den centrala frågan var om ett företag får rättighetsskydda utvecklargränssnitt (API:er).
Oracle förlorade inledningsvis detta mål, men en överklagan gav sedan Oracle rätt vilket tvingade Google att ändra strategi. Den nya strategin blev att hävda att användning av dessa utvecklargränssnitt anses vara skäligt bruk (fair use) då Java som plattform är öppen.
Den nya strategin visade sig vara en vinnande sådan, och Oracle förlorade på samtliga punkter. Hade Oracle vunnit tvisten hade Google tvingats betala ett massivt skadestånd, spekulationer anger 9 miljarder USD som potentiell siffra. De externa företag som använder Android i sina produkter skulle dessutom riskera att hamna i egna rättsliga tvister, med egna skadestånd eller dyra förlikningar som följd.
Oracle har meddelat att företaget tänker lämna in en överklagan, så än är tvisten inte över, men domslutet är trots detta en betydande vinst för Google och hela Android-ekosystemet.