Miniguide: Bli inte störd av din Iphone

Vill du inte bli störd nattetid finns en användbar funktion i IOS i form av Stör ej-läget i IOS, och så här används det.

Under den tid när telefonerna var fast inkopplade i hemmet växte sociala koder fram om under vilka tider det var accepterat att ringa hem till någon. I dagens värld av mobiltelefoner och allt mer kommunikation över tidszonerna är det betydligt svårare att veta vad som gäller. Är det till exempel okej att skicka ett sms till någon vid midnatt?

I väntan på att samhället utvecklar nya etikettsregler att följa finns det en mycket användbar funktion i IOS som gör att du själv kan kontrollera vilka tider du inte vill bli störd, och detta utan att behöva stänga av telefonen helt eller försätta den i flygplansläge.

Funktionen kallas Stör ej, och dök upp med IOS 6 redan 2012. Ändå är det många användare som inte utnyttjar den till fullo – Stör ej kan göra betydligt mer än att bara tysta inkommande kommunikation, så som att schemalägga tider när tystnaden ska gälla, eller tillåta samtal från ett fåtal utvalda. Här är en kort guide om hur du får ut det mesta av Stör ej.

Översikt

Stör ej kontrolleras från Inställningar i din Iphone (eller Ipad) och hittas i toppmenyn. Funktionen kan också aktiveras snabbt från Kontrollcenter genom att svepa uppåt med fingret från hemskärmen. Tryck på knappen med en månskära som symbol för att slå på Stör ej.

När Stör ej är igång visas också en måne i telefonens menyrad, och det innebär att telefonsamtal, textmeddelanden och andra notiser döljs. Ljudet för dessa händelser stängs av, liksom vibration om enheten är i ljudlöst läge. Inte heller bildskärmen tänds, allt för att – som namnet antyder – användaren inte ska bli störd.

Detta innebär dock inte att meddelanden och annat hindras från att komma fram. När användaren aktiverar telefonen ligger notiser och meddelanden där precis som vanligt. Men telefonen signalerar inte detta när Stör ej är aktiverat. Om någon försöker ringa en telefon som befinner sig i Stör ej-läge kommer det att tuta upptaget.

Något som är bra att veta är dock att om användaren sitter och har telefonen igång, till exempel använder en app eller bläddrar bland bilder, så kommer samtalet att kopplas fram, och meddelanden dyka upp som vanligt. Stör ej gäller alltså bara när telefonen är undanlagd och bildskärmen släckt. I inställningarna går det däremot att istället välja så att samtal avvisas och ljudet stängs av även om telefonen är i bruk.

Schemalägg

I inställningarna går det att finjustera Stör ej så att den passar just ditt liv bättre. En användbar funktion är möjligheten att schemalägga Stör ej så att den automatiskt aktiveras mellan vissa klockslag, exempelvis från klockan tio på kvällen till åtta på morgonen. Då säkerställer du störningsfria nätter utan att du behöver komma ihåg att slå på funktionen när du går och lägger dig.

Schemaläggningen går också att använda i kombination med det manuella läget. Även om du har satt ett schema kan du när som helst slå på Stör ej, och funktionen kommer då automatiskt att slås av enligt schemat. Enligt det tidigare exemplet kan du alltså slå på Stör ej igen fem över åtta på morgonen, och den kommer då att vara i Stör ej fram till klockan åtta nästa morgon, om du inte manuellt slår av den givetvis.

Tillåt nödsamtal

En del människor tycker nog att det tvärtom upplevs stressande att inte kunna bli nådd vissa tider på dygnet. Tänk om det uppstår en nödsituation till exempel, och någon viktig person inte kan nå dig på grund av Stör ej-läget? Här har Apple byggt in två mycket användbara funktioner som ska lösa det problemet.

Den första är möjligheten att tillåta samtal från ett urval av dina kontakter, även när Stör ej är aktiverad. Förslagsvis gäller detta de som är favoritmärkta i kontaktlistan, eller en skapad grupp. Det går också att välja alla bland kontakterna, och då kommer just telefonsamtal att tas emot och visas – men fortfarande inte sms eller andra meddelanden med notiser.

Du kan alltså skapa en ny grupp i kontakter med bara din sambo eller dina föräldrar, och endast tillåta samtal från dessa under de störningsfria timmarna.

Den andra lösningen är något som kallas upprepade samtal. Det betyder att om en person ringer dig från samma nummer en andra gång inom tre minuter så kommer det samtalet att släppas igenom. Det kan vara väldigt användbart, och innebär förmodligen att om ett samtal når fram till dig under natten så är det verkligen något viktigt.