Apples utvecklarkonferens går av stapeln nästa vecka och inleds som vanligt med en keynote på måndag kväll svensk tid. Vad kan vi förvänta oss?
På måndag inleder Apple som vanligt årets utvecklarkonferens #WWDC med en keynote, där Tim Cook kan väntas presentera en lång rad nyheter från Cupertino.
Som vanligt surrar internet av olika rykten och förhandsuppgifter, och det talas om allt från ett namnbyte av OS X till en ny förbättrad version av Apples röststyrda assistent Siri. Först på måndag kväll får vi veta säkert, men här är 99mac:s egna prognoser inför presentationen, baserade på de uppgifter vi publicerat det senaste året.
För några veckor sedan avtäckte Google en förbättrad version av röstassistenten Google Nu i form av Google Assistant, som senare i år utlovar en bättre förståelse för mänskligt tal och bättre möjligheter att hjälpa till. Tekniken finns också inbyggd i produkter som chattklienten Allo och hemprodukten Google Home. Rykten gör nu gällande att även Apple planerar att ta sin egen assistent Siri till nästa nivå.
Siri lanserades i betaversion redan 2011 i samband med lanseringen av Iphone 4S. Då låg Apple i täten, men sedan dess har konkurrenter som Google och Amazon dragit förbi – inte minst tack vare stöd för tredjepartsutvecklare, som Amazon redan erbjuder i sin Echo och Google har utlovat. I maj rapporterade vi uppgifter om att Siri kan komma att öppnas upp för utvecklare, och ett givet tillfälle att presentera detta vore under WWDC.
I oktober förra året köpte Apple upp företaget Vocaliq, vars teknik nu ryktas driva nästa version av Siri. Apple ska ha blivit så imponerade av Vocaliq att de köpte upp företaget mer eller mindre omedelbart, och jämfört med sina konkurrenter ska Vocaliqs AI-assistent vara betydligt bättre på att förstå mänskligt tal och mer komplicerade meningar.
Vi tror att Siri och röststyrning kommer att ha en central plats under måndagens keynote. Apple ligger för närvarande långt efter flera av sina konkurrenter, och skulle verkligen behöva lyfta Siri till nästa nivå för att återta ledningen. Google verkar för tillfället ligga i täten när det gäller maskininlärning och AI, men Apple har flera gånger tidigare visat sig vara svårslagna när det gäller att lansera teknologi som framförallt är betydligt bättre implementerad än konkurrenterna. Kanske blir 2016 året när vi på allvar börjar prata med våra enheter?
Apropå Siri ryktas det också om att den digitala assistenten äntligen är redo att göra entré på Mac-plattformen och OS X. I februari rapporterades detta av källor till 9to5mac, som ofta visat sig ha goda insikter i Apples planer. Siri ska dock ha testats internt på Mac ända sedan 2012, men inte fungerat tillräckligt bra förrän nu. Konceptbilder som visar hur implementeringen av Siri i OS X skulle kunna se ut har också publicerats.
Ett annat intressant rykte är att denna tolfte version av OS X också kommer att innebära ett namnbyte till det nygamla Mac OS. Så kallades operativsystemet på Macintosh innan den första versionen av OS X lanserades 2001, men Apple verkar dock framöver skriva ordet Mac med gemener, och utan mellanslag till ordet OS. Därmed liknar det hur Apple skriver sina andra system som Watch OS, TV OS och IOS. Apple har redan två gånger beskrivit systemet under sitt nya namn i olika material, innan de korrigerat tillbaka namnet till OS X. Detta gör att det verkar väldigt sannolikt att OS X nu får ett nytt namn i linje med sina syskonsystem.
Ett nytt namn och Siri verkar dock inte vara de enda nyheterna som kommer, även om det är de största. Enligt ett annat rykte arbetar Apple på möjligheten att låta användare låsa upp sin Mac genom att använda Touch ID på en Iphone. Detta skulle troligtvis baseras på samma teknologi som Handoff och Continuity.
Apple har uttalat bestämt sig för en årlig uppdateringscykel för OS X, och det kan vi förvänta oss även i år. Lansering lär som vanligt bli i höst, men det är under WWDC vi får se en första presentation, följt av seminarier för utvecklare under veckan.
Vi kan absolut förvänta oss en ny version av IOS – alltsedan 2007 har Apple släppt en ny upplaga varje år. Däremot har det kommit relativt få uppgifter om just vad IOS 10 kan komma att innehålla.
Störst är kanske de rykten om att ramverket Homekit till slut kommer att få en fristående app i IOS. Homekit lanserades under WWDC 2014, och de första kompatibla produkterna nådde marknaden under förra året. Det ryktades om en dedikerade app redan till IOS 9, men detta infriades inte. I maj kom nya uppgifter om att appen dyker upp i IOS 10.
I februari publicerade också Macotakara uppgifter om att flera förbättringar i Apples fotoapp Bilder kommer till både IOS 10 och OS X 10.12. Det finns dock få uppgifter om vilka förbättringar det rör sig om.
Slutligen har det också spekulerats i att nästa version av IOS kan komma att få ett mörkt läge, i samma stil som Apples WWDC-app och webbplatsen för konferensen. Det finns få konkreta fakta som stöder detta, men gissningsvis skulle ett mörkt läge gå att aktivera manuellt, eller schemaläggas på ett sätt liknande hur funktioner som Stör ej och Night Shift fungerar. Macrumors har satt ihop en serie konceptbilder som visar hur det kan komma att se ut.
Förra året lanserade Apple sin strömmande musiktjänst Apple Music, som också fått en framträdande plats i både appen Musik i IOS 9 och Itunes i OS X. Inför årets konferens ryktas det att Apple kommer att genomföra relativt stora förändringar i tjänstens gränssnitt. Bland annat rapporterade vi i maj uppgifter om att den sociala funktionen Connect kommer att degraderas till en mer diskret tillvaro. Rykten om att nedladdningar från Itunes Store ska försvinna har dock tillbakavisats av Apple.
Enligt en ny rapport från 9to5mac kommer planerna också att innebära en omfattande nydesign av både Itunes och appen Musik. Itunes ska göra de olika funktionerna i appen tydligare, och programmet mer lättanvänt. Mindre åtgärder genomfördes redan med lanseringen av Itunes 12.4 förra månaden. Målet med IOS-appen Musik ska vara att lägga mer fokus på albumens bildmaterial, och erbjuda ett tydligare gränssnitt i svart och vitt.
Vi bedömer det som sannolikt att satsningen Apple Music kommer att få plats under WWDC, men förhoppningsvis inte samma utdragna och dåligt genomförda presentation som vid förra årets lansering. Vi behöver inte få besök på scenen av någon hiphop-stjärna, men däremot ser vi fram emot ett förbättrat gränssnitt i både Itunes och IOS Musik.
Förutom jätten IOS och trotjänaren OS X har Apple också två andra operativsystem, nämligen Watch OS för Apple Watch och TV OS för Apple TV. Det vore väldigt märkligt om inte nya versioner av dessa skulle presenteras, men det har inte dykt upp några särskilda detaljer kring vad för nya funktioner vi kan förvänta oss.
När det gäller Watch OS hoppas vi på att Apple lärt sig en hel del efter ett år av Apple Watch på marknaden och kan presentera en tredje version av Watch OS där det som inte funkar tagits bort, och det vi vill göra fungerar bättre.
Även för TV OS finns en rad förbättringar vi hoppas på, men överst på önskelistan står Siri på svenska. Helt utöver vad Apple presenterar vore det också jätteroligt om Spotifys app kunde dyka upp i App Store på Apple TV.
Betaltjänsten Apple Pay lanserades tillsammans med Iphone 6 och 6 Plus i oktober 2014, och finns fortfarande bara i USA och ett fåtal andra länder – nu senast Hongkong och Spanien.
Givetvis väntar vi på nyheter om en Sverige-lansering, men har inga särskilda uppgifter som talar för att det är dags annat än en önskan och Apple Pay-chefen Jennifer Baileys tidigare påståenden om att Apple snabbt vill få ut tjänsten i fler länder i både Europa och Asien.
Bailey har dock också sagt att marknades storlek påverkar vilken prioritet den har hos Apple, så även om Sverige är ett teknikvänligt land står vi förmodligen inte överst på listan.
WWDC är en konferens för utvecklare, och därmed är det mjukvaran som spelar huvudrollen. Det är därmed inte varje år som Apple överhuvudtaget visar upp ny hårdvara under konferensen. Några viktiga undantag finns dock, och det är inte alls omöjligt att Tim Cook använder en bit av tiden åt att visa upp nya Mac-modeller eller annat.
Under tidigare WWDC-konferenser har Apple bland annat lanserat den första Macbook Pro med Retina-skärm 2012, och bjudit på en förhandstitt av nya Mac Pro samt nya versioner av Airport Extreme och Time Capsule 2013. Flera källor anger dock att årets WWDC kommer att handla helt och hållet om mjukvara och tjänster.
Det här betyder givetvis inte att ny spännande hårdvara inte är på gång, utan bara att de inte lär dyka upp på måndag. Det har under våren gått ett flertal rykten om både nya modeller av bärbara datorer, en efterlängtad ny version av Apples externa bildskärm och en ny Siri-enhet för hemmet som ska ta upp konkurrensen med Amazon Echo och kommande Google Home. 99mac bedömer dock sannolikheten att vi får se dessa produkter nästa vecka som låg.
En brasklapp är möjligtvis en Siri-enhet, som av taktiska skäl för visas upp tillsammans med nyheter om en förbättrad version av röstassistenten som öppnas upp för utvecklare. En sådan enhet lär till stor del bygga på att utvecklare bygger in stöd för sina egna appar, och då passar det bra att hålla sessioner om detta under just WWDC.
Detta hindrade dock inte Apple från att förra året lansera en ny version av Apple TV i september, en produkt som också till stor del bygger på appar från utvecklare. Enligt rykten förra året var Apple TV först planerad att dyka upp under WWDC i juni, men produktens lansering senarelades på grund av att den inte bedömdes vara redo. Om vi får se en Siri-enhet på måndag eller inte lär alltså bero på om produkten är färdig att visas upp.
Apples nuvarande Thunderbolt Display kom redan 2011, och erbjöd förutom anslutningen samma utseende, aspekt och upplösning som den tidigare LED Cinema Display från 2010. Det är alltså hög tid att uppdatera skärmen med Retina-upplösning och en mer modern design. Rykten om att en ny version är på gång dök upp i början av juni, och kompletterades sedan med uppgifter att den nya skärmen får ett eget integrerat grafikkort. Detta skulle kunna göra att även klenare bärbara datorer kan dra nytta av skärmens 5K-upplösning.
Enligt Rene Ritchie på Imore, som brukar ha bra källor, kommer det dock inte att dyka upp någon extern skärm just under WWDC.
I mars 2015 släppte Apple en ny dator med namnet Macbook efter en längre tids rykten. Datorn uppdaterades i april i år, och tros vara vägledande för hur designen på Apples datorer kommer att se ut den närmaste framtiden. Meningarna går nu isär om Apple kommer att behålla namnet Macbook Air, eller om det istället kommer en 13-tumsversion av Macbook. Oavsett vad namnet kommer att bli finns det gott om rykten om att Apple har en ny tunn 13-tumsdator under utveckling, som förmodligen kommer att likna Macbook.
Redan i november ryktades det om att datorn skulle dyka upp just under WWDC, och i december kom uppgifter att den nya datorn kan utrustas med fingeravtrycksläsaren Touch ID, liksom USB Type-C-portar med stöd för Thunderbolt 3. Enligt uppgifter i april planeras dessutom en större modell med 15-tumsskärm.
Dagens 11- och 13-tumsmodeller av Macbook Air är onekligen i stort behov av en uppdatering, men vi tror att namnet Air har gjort sitt hos Apple, och kommer att fasas ut. Precis som för Ipad Air är det mycket möjligt att Apple fortsätter att sälja åtminstone 13-tumsmodellen av Macbook Air ett tag till för att erbjuda ett billigt alternativ. Den nya modellen lär dock kallas något annat – förmodligen kort och gott Macbook, precis som tolvtummaren.
En Macbook med 13.3-tumsskärm skulle knappast förtjäna tid och uppmärksamhet under en keynote, och kan mycket väl komma att bara dyka upp i Apples butik utan större fanfarer tillsammans med ett kort pressmeddelande. Enligt nya uppgifter från Macotakara är detta också precis vad som kommer att hända. Sajten spår en lansering i juni månad, med säljstart i augusti.
När det gäller en 15-tumsmodell och funktioner som Touch ID börjar det dock låta som att det istället handlar om en ny Macbook Pro. Apple har fram till nu endast erbjudit en skärmstorlek på 15-tum under Pro-namnet, och brukar lansera nya funktioner i de dyrare modellerna först. Det finns dessutom gott om uppgifter som pekar mot att nya Macbook Pro är på väg.
Apple uppdaterade sina 13- och 15-tumsmodeller av Macbook Pro med Retina-skärm senast i mars respektive maj 2015. Det är alltså dags för en uppdatering, och dessutom en ny design då det nuvarande utseendet i princip hängt med sedan 2012.
En viktig faktor när det gäller Apples Mac-datorer, men särskilt Macbook Pro är hur det ser ut med tillgången på lämpliga processorer och grafikkort. Intels nuvarande processorfamilj heter Skylake, och här finns det sedan januari processorer som skulle passa bra i en ny Macbook Pro. I mars rapporterade vi uppgifter om att nya modeller planeras för årets andra kvartal, vilket skulle betyda senast juni.
I maj kom också både uppgifter och påstådda läckta produktbilder som pekar mot att Apples nya Macbook Pro kommer att utrustas med en liten OLED-skärm vid tangentbordet som ska fungera som virtuella funktionstangenter. De nya datorerna ska också få fingeravtrycksläsaren Touch ID.
Enligt den välrenommerade analytikern Ming-Chi Kuo kommer de ny Macbook Pro-modellerna dock inte att dyka upp förrän under årets fjärde kvartal, vilket skulle innebära en ovanligt lång väntan mellan uppdateringarna. En lansering senare under året verkar dock sannolikt om Apple planerar att använda AMD:s nya grafikkrets Polaris i datorerna, något som skulle innebära både ett rejält prestandalyft och ett mer strömsnålt grafikkort. Årets fjärde kvartal verkar vid en första anblick innebära oktober, november eller december – men kan också betyda juli, augusti eller september som är fjärde kvartalet i Apples räkenskapsår. Oavsett så tror vi, tyvärr, inte att Apple kommer att visa de nya proffs-datorerna under WWDC – hur roligt det än skulle vara.
Vi ska heller inte glömma bort Apples senaste produktkategori, nämligen den smarta klockan Apple Watch. Rykten om en ny version har cirkulerat i princip sedan den första modellen lanserades i april förra året. Uppgifter från april i år gör gällande att Apple Watch 2 får ett snarlikt utseende som sin föregångare, men med bättre prestanda och eventuellt nya funktioner.
I april ryktades det också att Apple Watch 2 skulle göra debut just under WWDC. Dessa uppgifter kommer från Apple-analytikern Brian White, som tidigare gjort framgångsrika förutsägelser om Apples produkter. Enligt White blir den nya modellen också tunnare än dagens Apple Watch.
Vi förväntar oss definitivt nyheter om Apple Watch på måndag, men främst gällande operativsystemet Watch OS. Det är inte alls omöjligt att en ny version av hårdvaran gör debut, men förutom Whites uttalanden finns det inte mycket som ger stöd för det. Vi håller därför förväntningarna låga, och tror på en Apple Watch 2 i september istället tillsammans med nya Iphone-modeller.
Vad tror du själv dyker upp under måndagens keynote? Dela med dig av dina teorier och diskutera i kommentarstråden!