ZTE Axon Mini – försvarlig mängd funktioner

Mellanprisluren ZTE Axon Mini kan jämföras med betydligt dyrare mobiler ifråga om utbud av funktioner, om än inte vad gäller design och prestanda.

Den kinesiska mobiltillverkaren #ZTE har gjort sig kända genom lågpristelefoner som ändå kan konkurrera vad gäller funktioner. Med nya tillskottet ZTE Axon Mini satsar företaget dock på en mobil i den lite högre prisklassen – om än inte premiumsegmentet. Cirka 3 900 kronor kostar den, vilket är en bra bit lägre än Apples eller Samsungs flaggskeppsmobiler.

Redan från början ska det sägas att namnet Mini kan ge felaktiga associationer. Med en bildskärm på 5,2 tum finns det knappast något som är direkt litet med telefonen, utan namnet är enbart logiskt i jämförelse med förra årets ZTE Axon, vars bildskärm var 5,5 tum.

Förutom det attraktiva priset och det något märkliga namnet finns det på papperet inte särskilt mycket som skiljer Axon Mini från mängden. Telefonen har en AMOLED-bildskärm, en baksideskamera på 13 megapixel, internt lagringsutrymme på 32 gigabyte och plats för ytterligare lagring genom ett micro SD-kort. Funktioner som vanligtvis inte hittas i mobiler i denna prisklass, men som här finns är fingeravtrycksläsare, ögonscanner, force touch-funktionalitet på bildskärmen och stöd för dubbla simkort.

Utseende och design

Vad gäller utseende är ZTE Axon Mini minst sagt en blandad kompott. Den är tunn, lätt och ligger bra i handen trots att bildskärmen är relativt stor. Till största delen är konstruktionen gjord i metall som känns tålig. En del av detaljerna lämnar mig dock frågande.

Delvis har ZTE hållit sig till en ganska stram och återhållen design med raka linjer och tydliga konturer. Men på andra punker bryts detta designmönster med en del detaljer som kan uppfattas som antingen läckert eller direkt fult. Mest framträdande är de ytor på baksidan som täcker antennerna. Här har metallen ersatts av plast, som dessutom fått ett mönster i sytt läder. I mitt tycke är det inte attraktivt, men det särskiljer åtminstone telefonen från mängden, där en metallrektangel med bildskärm oftast är ganska lik en annan.

Men byggkvalitén känns överlag hög, och telefonen lyckas träffa rätt i balansen mellan att vara lätt viktmässigt utan att för den skull kännas plastig och billig.

ZTE följer också designspråket i operativsystemet, som är en något justerad variant av Android 5.1 där de största skillnaderna är en egen färgsättning och att alla ikoner samlas på hemskärmen, istället för att hamna i en så kallad "app drawer". Det här gör hanteringen av appar lite mer likt Apples IOS.

De inbyggda ikonerna har fått en kromad framtoning i guldfärg, vilket matchar med hårdvaran. Det ser helt okej ut, men det homogena intrycket försvinner snabbt när de första tredjepartsapparna tas hem från Play Store. Snart är hemskärmens guldikoner uppblandade med gröna, gula och randiga appikoner från Spotify, Apple Music, Chrome och Slack. Med tanke på detta hade jag gärna sett mer färg och form i systemapparna redan från början, men detta är också en fråga om personlig smak.

Bildskärm

Bildskärmen är den enskilda komponent som imponerar mest på mig, tack vare sin skarpa bild med föredömlig betraktningsvinkel. Jag upplever färgåtergivningen som bra, och överlag är skärmen i klass med de bästa lurarna. Däremot reflekterar skärmen en hel del solljus under användning utomhus.

Som en av de första Android-mobilerna har ZTE Axon Mini också stöd för Force Touch eller 3D Touch, som Apple introducerade förra året på Iphone 6S och 6S Plus. Precis som på Apples telefoner finns här också en inbyggd vibrator som ger en haptisk återkoppling när funktionen används. I praktisk användning är dock Apples 3D Touch överlägsen ifråga om känsla. Vibratorn på ZTE Axon Mini känns mer som att hela telefonen skakar när Force Touch-funktionen används – på Apples mobiler känns det som att vibrationen uppstår vid själva trycker på skärmen.

Dessutom verkar implementeringen av Force Touch i systemet vara tämligen bristfällig. Oftast är funktionen begränsad till att ge några menyalternativ för en app direkt på hemskärmen, och sedan inte så mycket mer. En av få tredjepartsappar jag hittade som använder funktionen är Instagram, där den fungerar snarlikt som i IOS. En skillnad är dock att i Instagram på ZTE sker inte någon återkoppling alls i form av vibrationer, vilket dels gör att funktionen känns mindre interaktiv, och dels att upplevelsen inte är konstant mellan operativsystemet och appar.

En intressant användning av Force Touch-funktionaliteten är dock att den kan nyttjas för att sätta en lösenkod på telefonen. Vissa av siffrorna kan behöva tryckas in hårt eller mjukt för att registreras korrekt, vilket gör det svårare för en potentiell inkräktare att gissa koden.

Funktionalitet

Efter en dryg vecka med ZTE Axon Mini är det svårt att hitta någonting som fungerar direkt dåligt, men också att hitta något som får mig att imponerat höja på ögonbrynen. Att surfa på telefonen fungerar bra, att låsa upp den med fingeravtrycksläsaren fungerar bra (oftast) och att fotografera med kameran fungerar bra. Det är godkänt över hela linjen helt enkelt, men jag ser få spår av ordentlig innovation och detaljer som lyfter upplevelsen till något extra.

För mig är det ett ganska ovanligt användningsområde att prata telefon med hjälp av min smarta telefon, men jag provar även detta under min tid med ZTE Axon Mini. Med headset fungerar telefonfunktionen som förväntat, nämligen utan anmärkning. Att prata direkt med telefonen mot örat är däremot en egendomlig upplevelse där jag först undrar om telefonen råkar vara inställd på ljudlöst läge när det ringer. Först när jag flyttar luren lite och håller den mot örat i en annan vinkel låter det tydligt. Kanske inte ett stort klagomål då de flest lär använda hörlurar med mikrofon, men likväl irriterande att uppleva.

Den inbyggda högtalaren är ganska klen, och inget jag kan rekommendera någon att lyssna på musik igenom. Vad gäller anslutningar finns den helt normala hörlurskontakten där för att koppla högtalare eller hörlurar, och så en Micro-USB för att ladda. Här är det synd att ZTE inte valt att använda den mer moderna och lättanvända anslutningen USB Type-C. Den som vant sig vid kontakter som går att koppla åt båda hållen, som Lightning eller USB Type-C ser inget roligt i att behöva trixa med en kontakt som behöver lirkas två till tre gånger som regel. Pensionera den här porten!

Prestanda och batteri

Prestandamässigt är ZTE Axon Mini verkligen ingen superstjärna. Telefonen placerar sig mot botten av de olika enheter vi jämför med i grafiktestet GFX Bench, där scenen T-Rex renderas "utanför skärmen" och uppdateringsfrekvensen mäts.

Lite bättre går det i Geekbench, ett test för flera plattformar som mäter processorns kapacitet. Det körs dels med bara en processorkärna och dels med alla tillgängliga och ger poäng där högre är bättre. Enligt Primate Labs som står bakom testet simulerar det verkliga användningsscenarier.

Slutsatsen är att ZTE Axon Mini verkligen inte är den mobila enhet du ska använda om du vill spela de senaste 3D-spelen eller de mest krävande mobilapparna. Candy Crush fungerar dock bra, och begränsningen i prestanda är i praktiken inte något som märks särskilt mycket i vardaglig användning. Telefonen är snabb nog för att surfa, bläddra bland bilder och skicka meddelanden utan att upplevelsen blir lidande.

En begränsning som däremot märks är batteritiden. Det inbyggda batteriet är på 2 800 mAh, jämförbart med vad som sitter i en Iphone 6S Plus. Ändå upplever jag att batteritiden i praktiken är bara knappt godkänd – under en dags blandad användning sjunker batterinivån oroväckande snabbt och ska jag ut någonstans på kvällen måste jag komma ihåg att ladda telefonen under dagen för att den ska orka med. Detta kan jämföras med den imponerande batteritid som Iphone 6S Plus uppnådde under 99mac:s test i oktober.

Omdöme

Den som är ute efter en mångsidig och prisvärd Android-telefon får detta med ZTE Axon Mini. Det bästa är priset, som ligger en bra bit under den billigaste varianten av Iphone SE, som då dessutom bara har 16 gigabyte lagringsutrymme.

På det hela taget är ZTE Axon Mini intressant, och ett bra alternativ för den som letar efter en brukslur och inte använder sin telefon för tyngre applikationer. Den svaga punkten är den begränsade prestandan, vilket är en av de få aspekter som får ZTE Axon Mini att kännas billig.

Fördelar
+ Bra skärm
+ Gott om funktioner till ett bra pris

Nackdelar
- Klen prestanda
- Ful design, beroende på smak

Fakta: ZTE Axon Mini

Vad är det?
Smart mobiltelefon
Processor och grafik
Snapdragon 616, Adreno 405.
OS
Android 5.1.
Minne
3 GB primärminne, 32 GB lagring, plats för minneskort.
Bildskärm
5,2 tum amoled-skärm med upplösningen 1080 x 1920 pixel.
Kamera
13 megapixel bak, 8 megapixel fram.
Färger
Jonguld, Rosa guld, Chromium silver.
Mått, vikt
143,5 x 70 x 7,9 mm, 140 gram
Anslutningar:
Mikro-USB, hörlursport.
Batteritid
Upp till 6h blandad användning.
Övriga funktioner
Fingeravtrycksläsare, röstlås, ögonscanner, force touch, dubbla simkort.
Pris