Bahnhof tvingas lämna ut uppgifter till polisen

Internetoperatören Bahnhof fälls i kammarrätten, och tvingas lämna ut abonnentuppgifter till polisen.

Den svenska internetoperatören Bahnhof har under lång tid tagit en tydlig ställning för sina användares integritet och vägrat lämna ut abonnentuppgifter till polisen när det handlar om ringa brott som upphovsrättsbrott. Detta trots krav från Post- och Telestyrelsen, vilket har lett till en utdragen rättslig tvist.

Nu går kammarrätten på Post- och Telestyrelsens linje, och gör det förbjudet för Bahnhof att neka polisen uppgifter från och med 23 juni, även om det misstänkta brottet har en straffpåföljd på under sex månaders fängelse. Om Bahnhof fortsätter vägra att lämna ut uppgifter till polisen vid misstanke om exempelvis fildelning ålägs operatören vite på fem miljoner kronor.

"På gränsen till småsaker"

Bahnhofs vd Jon Karlung skriver i ett pressmeddelande att beslutet innebär att snaran dras åt kring svenska operatörer och internetanvändare, och menar att de flesta av polisens förfrågningar rör just upphovsrättsbrott:

– Vi lämnar alltid ut om det handlar om allvarlig brottslighet som terrorism, mord, barnpornogfrafi, men det här handlar om brottslighet på gränsen till småsaker.

Enligt Bahnhof står nu hoppet till ett avgörande i EU-domstolen. Men bolaget erbjuder också andra alternativ för att skydda användares integritet, så som VPN-tjänsten Lex Integrity som är gratis för Bahnhofs kunder. Jon Karlung skriver:

– Just nu hoppas vi på ett avgörande i EU-domstolen. Men rätten till ett privatliv är för viktig för att helt överlåtas till juridiken. Därför jobbar vi med att ta fram tekniska system som skyddar sekretessen för vanliga användare. Det är ju personlig integritet som är vår ledstjärna, inte vad som sägs i en formell domstol. Ofta går det att hitta lösningar.