Apple backar – appar med Bank ID tillåts

Efter att Bank ID-frågan uppmärksammats på flera håll backar Apple, och ger svenska appar tillåtelse att använda legitimeringen.

Under gårdagen skrev 99mac om hur Apples regler för appar i App Store hotade den svenska legitimeringsappen #Bank ID, då en app inte får vara beroende av en annan app för att fungera. Nyheten rapporterades av Breakit, och plockades snabbt upp av massmedia där det hette att Sverige hotades av "Swish-kaos".

Nu bekräftar dock flera svenska utvecklare att uppdateringar till deras appar godkänts i App Store, och att Apple backar kring regeln just gällande svenska Bank ID. Detta skriver Breakit, som bland annat hänvisar till svenska vårdappen Kry som fick bekräftelse direkt från Apples ansvarige chef för App Store, Phil Schiller. Han skrev:

– Efter att ha granskat er app och den unika situationen i Sverige har vårt team redan bestämt oss för att ge er app ett undantag från regeln, bara för användning i Sverige.

En av Krys grundare, Joachim Hedenius, fick dessutom bekräftat att undantaget gäller alla svenska apputvecklare som använder Bank ID. Hedenius säger till Breakit:

– Jag frågade om detta var ett generellt undantag för Bank ID, och de sa ja.