"Välvda kanter inte så häftigt som det verkar"

Samsungs Edge-modeller må se häftiga ut, men du betalar mycket för en egentligen sämre upplevelse.

Efter att att ha sett ett antal personer använda Edge-modellen i Samsungs nya Galaxy S7-familj och läst om försäljningsframgångarna som den genererat för Samsung kände jag mig nödgad att skriva av mig om marknadsföringsfenomenet som är välvda skärmar.

Samsungs Galaxy S7 är en mycket bra telefon, en av de absolut bästa smarta telefonerna du kan köpa just nu faktiskt. Med föregående produktfamilj Galaxy S6 introducerade Samsung en Edge-modell där skärmens kanter sluttar ner på sidorna, en sluttande del där snabbgenvägar till vissa appar och funktioner kan visas.

Med Galaxy S6-familjen var just de sluttande kanterna det enda som skiljde standardmodellen från dess Edge-dito, men med Galaxy S7-familjen infördes större skillnader mellan de två. Galaxy S7 använder likt föregångaren en skärm på 5,1 tum, medan Edge-varianten ökar på storleken till 5,5 tum. I praktiken innebär detta att ytan på de sluttande kanterna faktiskt blir mer användbar jämfört med den mindre ytan på Galaxy S6 Edge. Men den större skärmen innebär också ett problem i och med att telefonen upptar mer plats i handflatan, något som kan leda till att skärmen registrerar handflatan som en tryck på skärmen.

När undertecknad har utfört diverse tester med Galaxy S7 Edge har det vid ett flertalet tillfällen hänt att tecknen ä och ö oavsiktligt registrerats på det virtuella tangentbordet. Om du har stora handflator blir detta ett mindre problem, men det är ett problem oavsett. Även om de sluttande kanterna är mer användbara här än i Galaxy S6 Edge så är nyttan i genvägarna och funktionerna som håller till där ytterst begränsade.

Till största del får de sluttande kanterna anses vara en rent estetisk funktion, och detta kostar kunderna en tusenlapp extra jämför med standardmodellen av Galaxy S7.

Tanken med denna krönika är inte att kritisera den som köper telefoner av rent estetiska skäl, snarare att klargöra att det som Samsungs pr-maskineri så snyggt får att framstå som smidiga och användbara funktioner faktiskt är ett designgrepp som kostar dig en slant extra. Så om priset är viktigt för dig och estetik inte är prioritet nummer ett gör du faktiskt bäst i att investera i den vanliga Galaxy S7-modellen.