I en ny rapport slår FN fast att tillgången till internet bör ses som en mänsklig rättighet.
Tillgången till internet bör ses som en mänsklig rättighet slår FN fast i en färsk rapport, rapporterar SVT. Frank La Rue som är FN:s specialutredare i frågan menar att
"eftersom internet har blivit ett oumbärligt verktyg för att förverkliga en rad mänskliga rättigheter, för att motverka orättvisor och för att accelerera mänskliga framsteg är det av högsta prioritet för alla stater att garantera tillgången till internet"
.
Rapporten nämner det som hände i Egypten, övriga Nordafrika och i mellanöstern som exempel på när regimer strypt tillgången till internet för att försöka lugna ner aktiva uppror. Enligt FN-utredningen är internet så viktigt för kunskapsspridning och informationsutväxling att det kan vara en stor del av medborgarnas aktiva demokratibygge.
Länder som Estland, Finland, Grekland och Spanien har redan infört lagar som går i linje med resultaten i FN:s utredning. Det finns dock flertalet länder som kommer få svårt efterleva de nya direktiven, även i västvärlden där censur inte hör till vanligheten. Både Frankrike och Storbritannien har på senare tid infört lagar som tillåter att stänga av enskilda individer helt från nätet.
Frank Le Rue poängterar dock att vissa saker fortfarande kan vara lämpligt att censurera på nätet, däribland barnpornografi.