EU ska vänta ett år med att utvärdera det nya sekretessavtalet "Privacy Shield" som ersätter det tidigare "Safe Harbour".
Tidigare den här månaden beslutade #EU-kommissionen att införa "Privacy Shield", ett avtal som bestämmer hur data från Europa får flyttas till servrar i USA. Avtalet tillåter företag som Facebook och Twitter att flytta europeiskt data till amerikanska servrar, samtidigt som företagen måste kunna garantera att datan hålls lika skyddad i USA som den skulle gjorts i Europa.
Avtalet har skapats eftersom regelverken för integritet på internet skiljer sig åt mellan Europa och USA. Nu kommer företagen lättare kunna flytta data mellan Europa och USA utan att äventyra de europeiska lagarna och utan att bryta mot några rättigheter.
Det nya avtalet ersätter det tidigare avtalet #Safe Harbour, ett liknande juridiskt ramverk som ogiltighetsförklarades av Europadomstolen förra året. "Safe Harbour" skilde sig så till vida att företagen bara behövde hävda att de följde europeiska lagar. Problemet var dock att amerikanska företag inte kunde hindra exempelvis NSA från att få tillgång till datan.
Den stora skillnaden mellan det gamla och nya avtalet är att amerikanska handelsdepartementet nu är skyldig att kunna garantera att de amerikanska företagen möter den europeiska standarden när det gäller integritet på internet. Alla privatpersoner som kommer från Europa (inte bara EU) har nu också möjlighet att skicka in en anmälan om de känner att deras rättigheter inte har upprätthållits.
Båda avtalen har fått utstå mycket kritik och nu rapporterar Engadget att EU har beslutat att de ska vänta ett år innan de utvärderar det nya avtalet #Privacy Shield.