Googles nya operativsystem Fuchsia är under utveckling, och ska gå att köra på alla slags enheter från datorer till uppkopplade hushållsprylar.
Sökjätten #Google jobbar internt på ett helt nytt operativsystem, som ska kunna köras på i stort sett alla slags enheter. Projektet går under namnet Fuchsia, enligt information som hittats på webbsajten Github.
Googles tidigare operativsystem Android och Chrome OS bygger båda på Linux, men enligt Android Police är så inte fallet med #Fuchsia. Istället består systemet av en kärna som kallas Magenta, som i sin tur baseras på projektet LK (LittleKernel). LK är tänkt att vara ett alternativ till kommersiella inbäddade OS så som Free RTOS och Threadx.
Dessa system är dock avsedda att köras i små apparater med mycket lite primärminne och endast en begränsad rad uppgifter, så som hushållsprylar uppkopplade genom det så kallade sakernas internet (Internet of things, IoT). Magenta däremot lägger till flera nya funktioner, vilket möjliggör ett operativsystem som är lämpligt också för betydligt mer avancerade enheter så som mobiltelefoner och stationära datorer.
Utöver Magenta verkar det som att en hel rad av Google-utvecklade tekniker kommer att användas i Fuchsia. Ramverket Flutter används för att skapa det grafiska gränssnittet och Escher för rendering, samt Googles egna programmeringsspråk Dart.
Den stora frågan är hur Fuchsia passar in i Googles framtidsplaner. Är det den planerade ersättaren till både Android och Chrome OS, ett tredje OS för en ny kategori produkter eller bara ett av Googles många sidoprojekt? Att bygga upp ett operativsystem från grunden är dock ett omfattande arbete, så vi kan anta att Google har konkreta planer för Fuchsia.