Istället för barn – så mycket hade du tjänat på Apple-aktier

UPPDATERAD. Att skaffa barn är som de flesta kan tänka sig inte billigt och med hjälp av en ny sajt känns det troligen ännu dyrare.

Att skaffa barn och uppfostra dem i 18 år kostar en hel del pengar, någonstans kring en miljon brukar det sägas. Men beroende på hur man ser på saken kan det vara väldigt mycket dyrare än så. Med hjälp av sajten whatifiboughtappleinstead.com får du som förälder veta vad dina Apple-aktier varit värda idag om du skaffat sådana istället för barn. Besök på egen risk.

På sajten får du ange månad och år som ditt barn föddes och några andra detaljer. Den räknar sedan ut hur mycket pengar du lagt ut på att uppfostra barnet och använder den summan för att visa dig vad som hänt om du istället investerat i Apples aktier vid samma tidpunkt.

Mina föräldrar skulle exempelvis ha kunnat ha Apple-aktier värda drygt 140 miljoner kronor idag istället för att ha lagt ut cirka 1,2 miljoner kronor på mig. Uträkningen baseras på att föräldrarna varje månad köper aktier för ett visst belopp som på 18 år blir samma som de uppskattar att det kostar att ha ett barn.

Artikeln rättad gällande hur sajten räknar fram Apple-aktiernas värde. Tidigare uppgav vi felaktigt att uträkningen baseras på att föräldrarna investerar ett engångsbelopp, men så är inte fallet.