Deus Ex Go hackar framgångsrikt

Deus Ex Go fortsätter i samma stil som sina föregångare, men i en ny miljö av cyberpunk. Hacka datorer, överlista vakter och njut, allt på mobilen.

Deus Ex Go är den tredje av Square Enix populära mobilspel baserade på kända pc- och konsolspelserier. Tidigare har vi på mobilskärmarna tryckt fram en professionell lönnmördare i Hitman Go (2014) och utforskat skattfyllda grottor i Lara Croft Go (2015). Årets inlägg tar oss istället till en framtid fylld av cybernetik, datorterminaler och skrupelfria megaföretag. Välkommen till världen i Deus Ex.

Till Windows och Mac kom det första Deus Ex-äventyret år 2000, och hyllades för sin täta story och varierande spelmekanik. Som cyborgen JC Denton kunde du själv välja om du ville klara spelets uppdrag primärt med våld, smygande eller datorhacking. Med hjälp av nanoteknologi gick det också att uppgradera sina färdigheter på ett rollspelsliknande vis. Spelet blev en favorit bland många, och fick en uppföljare år 2003 till Windows och Xbox. Deus Ex: Invisible War kritiserades av många för att sakna mycket av det som gjorde första delen så omtyckt, och att spelet vart fullt av buggar vid lanseringen gjorde inte saken bättre.

Därefter dröjde det ända till 2011 innan serien fortsatte, denna gång med Deus Ex: Human Revolution som utspelar sig 25 år innan det första spelet. Här är nanotekniken ännu inte kommen och cyborger får sina krafter med hjälp av biomekaniska ingrepp. Denna nystart introducerade också en ny huvudkaraktär i form av Adam Jensen – säkerhetschef, cyborg och allmän tuffing. Deus Ex: Human Revolution fick fin kritik, och släpptes till många olika plattformar så som Windows och Mac.

Deus Ex i pocket-format

På dator och spelkonsoler fortsätter serien i år med Deus Ex: Mankind Divided som släpps 23 augusti. 99mac:s systersajt FZ var försiktigt positiva i en förhandstitt tidigare i sommar. Men vid sidan om det kommer alltså också Deus Ex Go till IOS och Android, och här är det fråga om en lite mer lättsmält upplevelse i pocket-format.

Precis som tidigare delar i Go-serien anammar Deus Ex de fysiska brädspelens begränsningar med ett rörelsemönster enligt förgjorda banor. Spelaren flyttar Adam Jensen en ruta, och sedan flyttar fienderna en ruta. Sådär pågår det tills något händer, vilket en bit in i spelet ofta är att Jensen blir upptäckt och nedslagen av en väktare, eller nedtrampad av en stånkande säkerhetsrobot. Adam Jensen är imponerande slagfärdig, men bara om han får attackera bakifrån. En stor del av utmaningen går därför ut på att navigera kring vakter och andra hinder, lära sig deras rörelsemönster och locka dem i smärtsamma fällor.

Det är inte bara människor och robotar som står i vägen för utfört uppdrag. Hindrar gör även fast intredning som kraftfällt och automatiska kanoner vilka snabbt förvandlar Adam Jensen till slarvsylta om han kommer i skottlinjen. Med hjälp av hans omfattande datorkunskaper går det dock att hacka datorterminaler för att ta kontrollen av dessa vapen och använda dem till sin egen fördel. Det är en sann lyckoupplevelse att skickligt ha navigerat runt en särskilt svår bana och till slut med några tryck på skärmen lura sista vakten precis framför ett kanontorn.

Korta men härliga doser

Varje bana är ganska kort, och det är enligt mig positivt. Spelande på mobiltelefoner och surfplattor görs bäst i korta doser när tillfälle ges, och i Deus Ex Go går det bra att klara av några banor, lämna spelet en stund och återvända senare. Varje enskild bana är aldrig mer avancerad än att ta sig fram till slutet, även om detta snabbt blir nog så svårt att genomföra. Till skillnad från förra årets Lara Croft Go finns det dock här också en berättelse som förmedlas i textdialog mellan och under banorna. De är tack och lov inte särskilt långa, men går inte att trycka bort och jag finner att jag otåligt är mer intresserad av själva spelandet än berättelsen om hur allting hänger ihop.

Precis som i det tidigare Go-spelet höjs svårigheten gradvis, och nya typer av fiender introduceras. Vissa står på vakt till de får syn på Adam Jensen, andra rör sig enligt ett fast mönster. Square Enix har verkligen fått till balansen så att banorna blir mer och mer kluriga, men aldrig för svåra. Den som kör fast helt kan också skaffa ledtrådar genom ett köp inuti appen, men det ska förhoppningsvis inte behövas. Allt som allt utlovar spelet över 50 banor, och ännu fler kommer att släppas regelbundet, vilket är ett trevligt sätt att förlänga spelet.

Sammanfattningsvis bör den som gillade Hitman Go och Lara Croft Go också uppskatta Deus Ex Go. Det är mer av samma, men i en ny miljö där cyberpunk-atmosfären verkligen ger lite krydda till upplevelsen. Fans av de "stora" Deus Ex-spelen kan också med fördel värma upp inför Mankind Divided med den här godbiten. 50 kronor kostar det, och det är det verkligen värt.

Namn
Deus Ex Go
Plattform
IOS och Android
Utvecklare
Square Enix Montreal
Version
1.0
Pris
50 kronor
Krav
Kräver IOS 7.1 eller senare, Android 4.2 eller senare
Språk
Engelska, kinesiska, franska, tyska, italienska, japanska, koeranska, portugisiska, ryska, spanska