Ny studie visar att det går att upptäcka depression utifrån vad användare delar på sina instagram-konton.
Mental ohälsa är något som fortfarande många helst inte pratar om. Om du lever med depression är den ständigt närvarande i din vardag. Typiska tecken är nedstämdhet, att livet känns meningslöst och att det på längre sikt kan leda till självmordstankar eller rentav självmord. Psykologiguiden skriver:
”Det finns undersökningar som visar att nästan hälften av alla kvinnor och ungefär en fjärdedel av alla män någon gång i livet hamnar i en depression. Ofta kan man hitta en eller flera utlösande faktorer, men långt ifrån alltid.”
Ett av de största problemen med depression är att den ofta förblir oupptäckt och därför även obehandlad. Forskare har de senaste åren försökt hitta kreativa sätt att tidigt upptäcka depression. Till exempel har de på olika sätt utnyttjat det faktum att vi lever i en tid när vi nästan ständigt är uppkopplade och har mobilen nära oss.
Nyligen publicerades forskning från Cornell University i USA som visar att det går att utläsa om du är deprimerad utifrån vad du lägger upp på #Instagram. Genom att använda ett självlärande program som går igenom ditt flöde kan forskare nu med stor sannolikhet säga om du är deprimerad eller inte. Programmet har gått igenom 166 individuella konton på Instagram och närmare 44 000 olika bilder.
Genom att mata in olika parametrar såsom färganalys, metadata och ansiktsavläsning kunde forskarna i cirka 70 procent av fallen avgöra om användaren var deprimerad eller inte. I många av fallen kunde forskarna även se om testpersonerna var deprimerade baserat på vad de delat på Instagram innan de fick diagnosen.
Det som var gemensamt för de som var deprimerande var att de i större utsträckning använde blåa, gråa och mörka filter än användare som inte var deprimerande. Mänskliga attribut som ansiktsuttryck och hållning visade sig däremot inte vara en lika stark indikator som vilka färger på filter användarna valde.
Det här är inte första gången forskare har använt mobiltelefonen som ett hjälpmedel för att tidigt kunna upptäcka depression. I juli 2015 publicerade Northwestern University en studie om sambandet mellan internetvanor och depression. Genom att samla in data från testpersonernas mobiltelefoner kunde forskarna utläsa om de led av depression. Forskarna samlade dels in information om vad de gjorde på sina mobiler samt hur de rörde sig.
Studien konstaterade att deprimerade personer spenderar mer tid hemma än andra samt använder sin mobil mer frekvent. I 87 procent av fallen kunde forskarna upptäcka depression hos personerna i testgruppen baserat på den insamlade datan. De skriver i rapporten att:
”Mobiler är ständigt närvarande i de flesta människors liv. Folk har sina mobiler med sig nästan hela tiden och mobiler kan på ett enkelt sätt tillhandahålla nödvändig data utan att användaren behöver anstränga sig. Detta öppnar nya möjligheter för att snabbt upptäcka tecken på depression och mental ohälsa.”
Båda studierna kommer fram till att det behövs mer forskning på ämnet och att metoderna i dagsläget inte kan användas för att diagnostisera depression men på sikt kan det fungera som ett hjälpmedel för att tidigt upptäcka mental ohälsa i en digitaliserad tidsålder.
I framtiden kommer kanske din mobil kunna berätta för dig att du verkar deprimerad och be dig kolla upp detta.