Den stryk- och vattentåliga telefonen Cat S60 påstås tåla omild hantering och blöta omgivningar, något 99mac satte på prov under en fjällvandring.
Företaget Caterpillar är främst känt för att tillverka maskiner för byggarbete, exempelvis hjullastare, dumptruckar och mycket mer. Företagets varumärke finns dock även representerat bland andra former av maskiner, exempelvis telefoner. Mobiltillverkaren Bullitt Mobile licensierar rätten att bygga tåliga telefoner under varumärket Catphones, och deras senaste telefonmodell heter Cat S60. Detta är en Android-baserad telefon med en skärmstorlek på 4,7 tum med upplösningen 720p, eller 1280 x 720 pixlar.
Utöver låg upplösning jämfört med samtida konkurrenter är bildpanelens färgåtergivning inte särskilt imponerande, och försämras ytterligare vid små förändringar i betraktningsvinkeln. En relativt liten skärm till trots är detta inte en liten eller kompakt telefon, något som beror på att både utsida och insida förstärkts för att tåla hårda fysiska utmaningar. Enligt Catphones ska Cat S60 tåla fall från 1,8 meters höjd, vilket överstiger kraven för militär certifiering, och den ska även överleva en vistelse i vatten på upp till fem meters djup under en timme. Via ett reglage kan du ställa in telefonens tålighetsgrad mellan två och fem meters djup.
Telefonens andra stora säljargument är att den är utrustad med en värmeavläsande kamerafunktion. Denna använder teknik vid namn FLIR för att kunna läsa av olika nivåer i temperatur, något som kan användas för att exempelvis mäta värmeläckage vid fönster. Detta och stryktåligheten är båda funktioner som inte testas på det mest realistiska vis i en kontorsmiljö, men lyckligtvis hade undertecknad en fjällvandring inplanerad i samband med att testet av Cat S60 skulle inledas.
Fjällvandringen ägde rum i de jämtländska fjällen där Cat S60 användes som primär telefon, med en privat Samsung Galaxy S6 och en systemkamera som togs med för att täcka upp om Cat S60 inte skulle möta de fotografiska behoven. Detta skulle visa sig vara en klok strategi då telefonens kameradel inte levererar resultat värt att skriva hem om. Kameran, som skryter med 13 megapixels upplösning, är långsam på att fokusera och levererar bristfällig färgåtergivning och kontrastnivåer i allt utom de mest gynnsamma förutsättningar. Det går att ta hyggligt bra bilder om förutsättningarna är ideala, men detta är inte en telefon för den som sätter fotografi i första rummet.
Fotografi överlämnades alltså mestadels till övriga enheter, men som pålitlig arbetshäst under tuffa förutsättningar gjorde Cat S60 inte oss besvikna. Den användes till allt från telefon till kartläsare och kompass. Den släpades med under regniga dagar och fick överleva att kastas ner på en snötäckt bergssida på fjällmassivet Sylarna. Det rejält tilltagna batteriet på 3,800 milliamperetimmar hade konsekvent gott om laddning kvar när vi anlände till nästa fjällstation. En annan funktion som kom väl till pass är telefonens stöd för dubbla SIM-kort. Det primära SIM-kortet använder mobiloperatören Tre vars tillgänglighet i fjälltrakter är tämligen begränsat. Med stödet för dubbla SIM-kort var det möjligt att använda kontantkort från Telia eller Tele 2 som båda erbjuder betydligt bättre täckning i fjällen.
Den värmeavläsande kamerafunktionen fungerar bra så länge som du inte ställer höga krav på respons. Värmekameran behöver ofta göra nya avläsningar av omgivningarna vid förflyttningar och omläsningen är ganska långsam. Upplösningen i bilden är dessutom ganska låg och ibland kan det vara svårt att urskilja vad det är kameran läser av värmen från. När avläsningen fungerar bra är den dock användbar, och för den som vill samla flera praktiska funktioner i telefonen är detta en trevlig möjlighet. Cat S60 är även utrustad med funktioner för att hjälpa dig i nödsituationer. Under en av luckorna på telefonens vänstra sida finns en SOS-knapp som kan användas till att skicka förinställda SOS-meddelanden till förinställda nödkontakter. Via appar från Catphones kan du bestämma vilken information som ska ingå i dessa meddelanden. Du kan välja mellan ett antal mallar, där exakt position via GPS-funktionen är ett av alternativen för vilken information som ska ingå.
Telefoner fokuserade på tålighet har tidigare haft en tendens att kompromissa både vad det gäller hårdvaran och mjukvaran, men trevligt nog gör Cat S60 inte sig skyldig till detta. Här används Android 6.0 som operativssystem och telefonen håller därmed jämna steg med samtida konkurrenter. Det är en standardinstallation av Android som används utan modifikationer i gränssnittet. Tilläggen från Catphones är de tidigare nämnda apparna för att hantera säkerhet, vandringsappen med kompassfunktion, värmeavläsning med MyFLIR-appen med mera. På telefonens vänstra sida finns även en gul knapp som du kan konfigurera som genväg till valfri funktion i systemet. Där kan du koppla en funktion till en kort tryckning på specialknappen och en annan funktion till en lång tryckning.
Som helhet blev vi positivt överraskade av Cat S60. Den är gediget byggd, erbjuder god batteritid och kompromissar inte på alla de områden där den här typen av specialiserade telefoner tenderar att kompromissa. Med det sagt är detta inte en telefon för den typiska konsumenten. Kameran imponerar inte, skärmens bildåtergivning är i det svagaste laget och den värmeavläsande kameran har en ytterst begränsad målgrupp. Den rejäla vattentåligheten är förvisso trevlig, men mer konsumentorienterade telefoner som Sony Xperia X5 och kommande Samsung Note 7 erbjuder också detta med övriga egenskaper som bättre passar de flesta konsumenter. Om du behöver en telefon som kan tåla en hel del stryk och omilda väderförhållanden är Cat S60 i slutändan en utmärkt telefon som inte tvingar dig att offra allt för många av den moderna smartphone-användarens bekvämligheter.
Plus
+ Gediget byggd och tålig
+ Vettiga funktioner för säkerhet
+ Aktuell mjukvara
+ Bra batteritid
Minus
- Undermålig kameraprestanda
- Lågupplösta värmeavläsningar
- Bildskärmen lämnar en del att önska