Guide: Kom igång med Mac OS Sierra

Årets upplaga av Apples operativsystem för Mac är här, och 99mac går igenom både hur du uppdaterar och guidar igenom de största och bästa nyheterna.

Sedan 2012 och lanseringen av OS X 10.8 Mountain Lion uppdaterar Apple sitt Mac-operativsystem på årlig basis, precis som det mobila operativsystemet IOS. Årets utgåva har versionsnummer 10.12, kodnamn #Sierra. Med den här versionen passar också Apple på att byta namn på systemet från OS X till helt enkelt #Mac OS (Apple skriver detta som macOS).

Nu är alltså Mac OS Sierra här, och 99mac lotsar er igenom alla nyheter, och visar hur du uppdaterar till det nya systemet.

Installera

Liksom de senaste åren distribueras Mac OS Sierra helt digitalt via Mac App Store. Det är dessutom en kostnadsfri uppdatering, och det enda som behövs är ett Apple ID-konto och en Mac som klarar av att köra det nya systemet. Mac OS Sierra är det första Mac-systemet sedan Mountain Lion som inte går att köra på alla maskiner som klarade den tidigare versionen. Det betyder att en del Mac-datorer som kan köra förra årets 10.11 El Capitan inte har stöd för Sierra.

Mac OS Sierra går att köra på följande Mac-datorer:

  • Imac (sent 2009 eller nyare)

  • Macbook (sent 2009 eller nyare)

  • Macbook Air (2010 eller nyare)

  • Macbook pro (2010 eller nyare)

  • Mac Mini (2010 eller nyare)

  • Mac Pro (2010 eller nyare)

Mac OS Sierra kräver dessutom 8 gigabyte ledigt utrymme på lagringsminnet, minst 2 gigabyte primärminne och att OS X 10.7.5 Lion eller senare är installerat sedan tidigare. Internetanslutning är också ett måste.

Vissa av systemets funktioner är dock begränsade till mer moderna maskiner. Till exempel kräver funktionen autoupplåsning från en Apple Watch en Mac från 2013 eller senare, och betalning med Apple Pay kräver en Mac från 2012 eller senare (Macbook från 2015 eller senare, Mac Pro från 2013 eller senare). Till detta kan också läggas de funktioner från tidigare versioner av systemet som kräver en modern Mac för att fungera – se information på Apples webbplats för en komplett lista.

För att installera det nya systemet är det i korthet bara att öppna Mac App Store, söka rätt på Mac OS Sierra och klicka på knappen Hämta. Därefter laddas systemet ned och uppdateringen sätter igång efter några knapptryckningar för att bekräfta. Datorn startar om för att slutföra installationen, och när allt är klart är det bara att logga in som vanligt. Alla användarfiler och inställningar finns kvar.

I praktiken finns det dock alltid en liten risk att något går snett vid en systemuppdatering. I värsta fall kan datorn stöta på ett oväntat problem, eller ett olägligt strömavbrott kan avbryta installationen och lämna datorn helt utan förmåga att fungera. På grund av detta är det en bra rekommendation att alltid se till att din dator är säkerhetskopierad med en aktuell backup innan installationen påbörjas. Det är ingen rolig upplevelse att för alltid bli av med viktiga dokument, och detta går att undvika genom ett pålitligt backupsystem.

Med datorn säkerhetskopierad och klar kan du med frid i själen vänta på att installationen av Mac OS Sierra slutförs. Denna process tar olika lång tid beroende på dator, men räkna med upp till 40 minuter.

När installationen är klar är du redo att dyka in i Mac OS Sierra för att upptäcka alla nyheter. I den här artikeln listar vi och går igenom de största och många fler!

Bilder

I början av förra året pensionerade Apple Mac-appen Iphoto, och istället blev det appen Bilder som fick ansvaret för fotobiblioteket i både Mac OS och IOS. Med Sierra får appen Bilder en ordentlig uppdatering, och flera funktioner som tidigare fanns i Iphoto har hittat tillbaka.

De nya funktionerna speglar de som kom till Bilder i IOS 10 förra veckan, och handlar till största delen om en betydligt bättre sökfunktion bland bilderna. Fotografierna söks igenom och sorteras med hjälp av maskinintelligens in i över 4 000 olika söktermer och över 150 olika kategorier. Det här ska göra det enklare att hitta precis de bilder du vill ha, och appen använder också detta tillsammans med annan metadata för att skapa automatiska bildsamlingar som kallas Minnen.

Gamla användare av Iphoto kommer att känna igen sorteringsfunktionerna Ansikten och Platser, som hittat tillbaka till Mac. Till skillnad från mycket annan data synkroniseras dock inte information om ansikten mellan enheter, så även om du indexerat dina kompisars ansikten på Iphone förra veckan måste du göra det igen i Bilder på Mac. Enligt Apple sker processen lokalt på enheten för att skydda användares integritet. Det innebär också att Bilder scannar fotografier efter ansikten endast när appen inte används och (om det är en bärbar dator) ansluten till en strömkälla.

Bilder får också ett nytt justeringsverktyg som kallas Klarhet och ligger under Ljus. Klarhet kan användas för att ljusa upp mörka områden i bilden och öka kontrasten. Även den automatiska bildförbättraren använder numera detta verktyg när den magiskt försöker snygga till bilderna.

Meddelanden

Även Mac-versionen av Meddelanden har fått de flesta nya funktioner som kom till IOS 10 tidigare. Det betyder att du nu från din Mac kan ta emot dekaler och animerade symboler, och se emojier i större storlek än tidigare. Länkar från webbsidor och annat som Youtube-filmer förhandsvisas nu också. Däremot saknas stöd för de animerade textbubblorna, helskärmseffekter och handskrivna meddelanden som finns i både IOS 10 och Watch OS 3. Om ett meddelande skickas med exempelvis ballonger från en Iphone kommer det bara stå en kort textrad om detta i Mac OS Sierra.

Anteckningar

Anteckningar får samma stöd för samarbeten mellan flera personer som motsvarigheten i IOS 10. Precis som där går det att bjuda in samarbetspartners via Twitter, Facebook, Meddelanden, Mail och mycket annat, eller bara genom att kopiera en länk. Två personer kan redigera ett dokument samtidigt, och ändringar synkroniseras på några sekunder. När ändringar i ett dokument dyker upp på din enhet markeras dessa också med gult under några sekunder för att visa vad som är nytt.

Itunes

En fristående uppdatering av Itunes dök upp redan förra veckan, med motsvarande grafiska uppdateringar och finjusteringar som Musik-appen på Iphone och Ipad fick med IOS 10. Mest krut har lagts på musiktjänsten Apple Music, som på Mac är helt integrerad i Itunes. Funktionen Connect som fick mycket utrymme vid lanseringen av Apple Music förra året har nu flyttats bort från huvudmenyn, och finns nu som en undermeny under fliken För Dig.

Grafiskt sett har texten blivit större, bakgrunderna vitare och renare och överlag är det hela mer lättnavigerat. Spellistor och andra samlingar har fått rundade hörn och skuggeffekter som gör att de sticker ut lite mer från den annars ganska platta designen. Ett album som spelas upp får också en snygg skugga för att utmärka den bland lista över album. Apple Music verkar nu också mer aktivit använda ens lokala musikbibliotek för att skapa tips och spellistor. Överlag har gränsen mellan ens egna musik och den som finns i Apple Music suddats ut ytterligare, vilket vi får anta är precis som Apple vill ha det.

Det ska dock sägas att detta inte är en helt ny version av Itunes, utan en punktuppdatering av Itunes 12. Bortsett från Apple Music är det fråga om samma app, om än med små putsade detaljer. Därtill rapporterar många användare att anslutningen till Icloud och Apple Music har fungerat dåligt efter uppdateringen. Under våra egna tester har det flera gånger hänt att det inte går att komma åt Apple Music, eller att låtar och album av någon oförklarlig anledning inte vill spela upp. Liknande problem fanns förra året vid lanseringen av musiktjänsten, och vi hyser ett (måhända naivt) hopp att dessa snarast ska åtgärdas.

Safari

Betaltjänsten Apple Pay har ännu inte lanserats i Sverige, men när den gör det kommer Mac OS Sierra att vara redo för att utföra Apple Pay-betalningar på webbsidor genom Safari. Betalningen måste godkännas från en Apple Watch eller Iphone med Touch ID, och Mac OS Sierra känner av om en sådan enhet är i närheten. Webbplatser kan rentav välja att bara visa en Apple Pay-knapp för användern om det finns en enhet i närheten som kan utnyttja funktionen.

Safari håller numera också koll på nyligen stängda flikar, och det går att öppna dem igen genom att trycka och hålla ner muspekaren över plus-tecknet för att skapa en ny flik. Därtill har gränssnittet för att redigera sparade bokmärken snyggats till något, och det går nu även att lägga till en kort beskrivning av ett bokmärke när det sparas.

Ett av de stora paradnumren för Mac OS Sierra är stöd för röstkommandon via Siri, en av flera funktioner som lånats över från IOS-plattformen. Siri på Mac OS skiljer sig från dess IOS-motsvarighet på det sätt att det här mer handlar om en röstbaserad utökning av de tidigare Spotlight-sökningarna än den personliga assistent som Siri agerar på IOS-plattformen.

Du kan aktivera Siri på tre olika sätt. Efter att Mac OS Sierra installerats på din dator hittar du Siri-ikonen i Dockan, och det finns även en ikon för för aktivering av Siri bredvid Spotlight-ikonen uppe till höger i systemlisten. Siri kan även aktiveras via ett snabbkommando, som standard är denna satt till funktionsknapp+mellanslag men du kan välja mellan några olika alternativ för detta i systeminställningarna. När Siri väl aktiverats presenteras en meny där ditt röstkommando analyseras varpå resultatet listas i menyn. Det finns ett antal olika kommandon som Siri förstår, bland annat kan hon öppna appar eller skapa påminnelser och möten i kalendern, och du kan även ställa generella frågor som Siri sedan söker efter på webben.

Precis som med IOS stöds svenska som språk, men i Mac OS Sierra fungerar detta inte lika bra som på de mobila plattformarna. Mycket av detta beror på att behoven är annorlunda på skrivbordet än i telefonen. Funktioner som är gemensamma, såsom att skapa kalenderhändelser och söka efter information, fungerar bra på båda plattformarna. Siri är dessvärre inte särskilt bra på att förstå när ord från olika språk blandas i samma mening.

I vardagligt användande är engelska begrepp och låneord tämligen vanligt förekommande, vilket ställer till det när Siri ska tolka detta. Detta gäller även saker som namn, när vi ställde frågan ”Vilka böcker har Oscar Wilde skrivit” förstod Siri inte att Wilde var ett efternamn och försökte istället söka efter en Oskar wild som logiskt nog inte gav önskat resultat. En sökning på Björn Ranelid presenterade ett Wikipedia-inlägg om vanliga björnar. Siri blir mer effektiv med engelska som språk, men då blir å andra sidan sökningar på svenska ord och begrepp problematiskt.

En användbar funktion är att du kan fästa Siri-sökningar som en widget i Notiscenter. Om du exempelvis ber Siri att söka upp alla dina PDF-filer om ett visst ämne och placerar denna i Notiscenter får du en ständigt uppdaterad sökning på detta ämne, nära till hands bland notiserna. Du kan även dra filer direkt från en Siri-sökning till ett dokument på samma sätt som du kunnat tidigare med Spotlight-sökningar. På det stora hela verkar Siri på skrivbordet tyvärr inte fungerar riktigt så bra som vi skulle önska, förhoppningsvis blir detta bättre med tiden.

Universella urklipp
Med Mac OS Sierra fortsätter Apple att sammanfoga systemet med dess mobila syskon IOS, en pågående trend som inleddes med OS X Lion och IOS 7. Där introducerades Airdrop-funktionen som låter dig trådlöst dela filer mellan datorn och mobilen. I OS X Yosemite introducerades Handoff som gjorde det möjligt att spara tillståndet för en fil på datorn och fortsätta jobba med filen på telefonen, och vice versa. I Mac OS Sierra introduceras möjligheten att klippa och klistra innehåll mellan dina olika Apple-enheter.

Det innebär att du exempelvis kan kopiera en text i webbläsaren på din IOS 10-telefon eller Ipad och klistra in den i ett dokument på din Mac OS Sierra-bestyckade dator. Informationen lagras i Icloud och synkroniseras till alla dina registrerade enheter. Överlag fungerar det bra, under våra tester har det ibland krävts några sekunders synkronisering innan möjligheten dyker upp men det har aldrig tagit så lång tid att det blivit irriterande.

Skrivbordet i molnet
I Apples strävan efter att harmonisera företagets olika operativsystem brukar det numera oftast vara Mac OS som får låna in funktioner från sitt mobila syskon. Men med de nya operativsystemen är det faktiskt IOS som får möjligheten att ta del av innehållet i Mac OS Sierra, nämligen skrivbordet. I IOS 10 är det nämligen möjligt att via Icloud Drive-appen få åtkomst till skrivbordet på din Mac OS Sierra-utrustade dator. Du kan öppna och spara filer på skrivbordet från alla kompatibla enheter, en trevlig nyhet för den som fortfarande samlar innehåll på skrivbordet. Utöver skrivbordet blir även Dokument-mappen och andra kompatibla Icloud-mappar tillgängliga på detta sätt. Ett exempel på tredjepartsappar vars mappar stöder Icloud-spegling är grafikprogrammet Pixelmator.

Logga in på din Mac med Apple Watch

För de som har en Apple Watch runt armen finns nu möjligheten att logga in i datorn utan att behöva knappa in lösenordet. I en tid där IOS-enheter har Touch ID, och klockan själv kan låsas upp genom att vara i närheten av ens Iphone är det såklart smidigt att nu också kunna logga in automatiskt på sin Mac.

Tyvärr är funktionen inte riktigt lika snabb som vi kunde önska. Det tar knappt tre sekunder för datorn att logga in, vilket förmodligen är snabbare än att slå in ett långt och komplicerat lösenord även om det inte känns så. Efter inloggningen skickas också en bekräftande notis till Apple Watch, vilket såvitt vi kan se inte går att stänga av någonstans.

Att ställa in inloggning genom Apple Watch gör i datorns Systeminställningar, under Säkerhet och integritet. Det är egentligen inte svårare än att bocka i rutan som finns där, men det kan i praktiken vara en smula komplicerat. För det första visas bara inställningen om det faktiskt finns en parkopplad klocka till Icloud-kontot. För det andra måste tvåfaktorsverifiering vara aktiverat hos kontot för att det ska fungera. Notera att tvåfaktorsverifiering inte är samma sak som tvåstegsverifiering, utan en nyare variant som kom med förra årets IOS 9 och El Capitan.

Har du sedan tidigare tvåstegsverifiering aktiverat, men inte hittills ändrat till tvåfaktorsverifiering kan du göra detta via Apples hanteringssida för Apple ID. Du kan behöva stänga av tvåstegsverifiering först, för att alternativet ska dyka upp.

Spara värdefullt lagringsutrymme

Under sin presentation av Mac OS Sierra under WWDC i somras utlovade Craig Federighi att systemet skulle vara bättre på att frigöra lagringsutrymme, något som nog de flesta användare blev glada åt att höra. En av metoderna är att Sierra kan synka både Dokument-mappen och skrivbordet med Icloud, och då även ta bort de lokala kopiorna från datorn. Kvar finns bara små förhandsversioner av filern, och genom att klicka på dem laddas de ned från molnet. Men detta är bara en metod som Mac OS Sierra erbjuder för att spara utrymme.

I appen Systeminformation finns nu ett helt eget fönster med olika alternativ för att spara på det värdefulla lagringsutrymmet. Här hittas de tidigare nämnda inställningarna för att lagra skrivbord och mappen Dokument på Icloud, samt bilder och videor genom Icloud-bildbiblioteket. Men här finns också alternativet Optimera Lagring, som gör att systemet automatiskt tar bort tv-program och filmer från Itunes som du redan tittat på, och dessutom tar bort epost-bilagor förutom de allra nyaste.

Videomaterial i Itunes är nog inget som de flesta svenska användare fyller sin dator med, men bilagor från epost kan med tiden äta upp en stor del av en dators lagring. Det går också att välja att helt hantera bilagor manuellt, så att de inte laddas hem automatiskt.

Ett annat alternativ som finns här är att systemet automatiskt tömmer papperskorgen på objekt som legat där i 30 dagar. Det har säkert hänt många att de storstädat i datorn och slängt åtskilliga filer i papperskorgen, men därefter inte kommit ihåg att tömma den.

Det sista alternativet här kallas Minska Plotter, och påminner om tidigare appar från tredje part som går igenom datorns filer och erbjuder sig att städa upp. Du presenteras med en lista av de största filerna, och kan enkelt välja att radera sådant du inte längre använder. Filerna filtreras utifrån typ, så det är enkelt att välja bara program eller filer som sparas i användarens egna mappar.

Mac OS Sierra använder också en del automatiska trix för att hantera utrymmet bättre än tidigare. Ett sådant exempel är att webbläsaren Safari spanar efter identiska kopior av nedladdade filer. Om en fil laddas ned en andra gång kommer Safari automatist att ta bort den äldre kopian för att undvika dubletter i nedladdningsmappen. Överlag är Mac OS Sierra också duktigare på att hålla systemet rent, och städar bort gamla loggfiler och annat som användaren inte behöver eller någonsin har sett.

Flikar nästan överallt

Möjligheten att samla flera fönster till ett enda med hjälp av flikar fanns först bara i webbläsaren Safari. Med 2014 års operativsystem Yosemite kom flikar också till Finder, något som gjorde det enklare att bläddra bland dokument och flytta filer mellan mappar. Med Mac OS Sierra släpper Apple loss flikar till i stort sett vilken app som helst. Det går nu att skapa flikar i program som Kartor, Mail, Keynote, Pages och Numbers men också i många appar från tredje part. Tumregeln är att appar som stöder flera fönster nu kan samla dem i flikar, men vissa appar måste uppdateras av utvecklaren för att kunna utnyttja funktionen. Ordbehandlaren Byword uppdateras exempelvis i dagarna med stöd för flikar.

I Systeminställningar går det att ställa in hur systemet ska ställa sig till flikar. I inställningen Dock finns ett alternativ för att alltid föredra flikar när ett nytt fönster öppnas, att bara göra det när appen är i helskärmsläge, eller aldrig för den som avskyr flikar.

Bild-i-bild

Den här funktionen dök upp i IOS förra året, och har nu hittat även till Mac OS. Bild-i-bild gör att du kan ta en video från till exempel Safari eller Itunes och lägga den i ett litet fönster i hörnet av skärmen. På så vis kan du arbeta med andra appar och samtidigt ha videon på, vilket är bra för de som föredrar att göra många saker samtidigt.

Tyvärr fungerar funktionen inte riktigt på alla webbplatser. Apple erbjuder ett ramverk men det är upp till webbplatsen själv att lägga in stöd för det. I skrivande stund fungerar det bra med till exempel Vimeo och SVT Play, men dessvärre inte med Netflix, Youtue eller Facebook.

Där stöd för bild-i-bild finns är det däremot inte svårare än att klicka på en särskilt ikon i videon för att frigöra den. På webbplatsen kommer videorutan att finnas kvar, men grå och med ett meddelande där det står att video spelas upp i ett fönster. Det fungerar precis som när videor spelas upp i ett helskärmsläge.

Det fritt flytande videofönstret går att flytta runt mellan skärmens olika hörn, och det går att ändra storlek på videon. Fönstret kommer att hålla sig överst, även om du öppnar andra program och fönster. Det går tyvärr inte att hoppa eller snabbspola i videon, utan då måste du trycka tillbaka den till sitt moderfönster. En knapp för detta finns i videon, liksom en för att stänga av den helt och hållet samt för att pausa.

Tips: Som standard läggs det flytande videofönstret i något av hörnen, men genom att hålla nere Command-knappen när du flyttar runt det kan det läggas vart som helst på skärmen.

Arrangera menyraden

En liten men trevlig nyhet i Mac OS Sierra är att det nu går att arrangera de små ikonerna till höger i menyraden efter eget huvud. Detta gick faktiskt att göra redan i El Capitan, men bara för systemets inbyggda funtioner som Wifi, Ljud och Time Machine. I Sierra kan även ikonen för Spotlight flyttas runt, liksom ikoner från tredjepartsappar så som Dropbox och 1Password.

Genom att dra bort en ikon från menyraden tas de bort, men detta gäller fortfarande bara systemfunktioner som går att få tillbaka genom att gå in i Systeminställningar och bocka för att funktionen ska synas i menyn.

Fönster klistras mot skärmkanten

Det är numera enklare att lägga fönster mot skärmkanten, utan att de försvinner "ur bild". Det här betyder inte att det är omöjligt att lägga fönster under exempelvis dockan eller menyraden, men du måste knuffa lite extra med muspekaren.

Finder

En liten önskefunktion som tillkommit i Finder är möjligheten att sortera dokument efter namn, men ändå behålla mappar överst. Detta kan bockas för i Finders inställningar, under Avancerat.

Städar efter installation

När du installerar en app från en paketfil ger Mac OS Sierra som förslag att paketet skickas direkt till papperskorgen efter fullbordad installation. Det underlättar för dig att hålla datorn fri från installationsfiler som du inte behöver.

Systemmeddelanden

Verktygsappen Systemmeddelanden (eng: Console) har fått en helt ny design som samlar System- och Användarraporter. Appen kan även spara loggar från IOS-enheter.

Har du installerat Mac OS Sierra, och vad tycker du om Apples nya operativsystem? Har du hittat några funktioner som vi inte tagit med här?