Guide: Kom igång med IOS 10

Årets upplaga av Apples operativsystem för Iphone och Ipad är här, och 99mac går igenom både hur du uppdaterar och allt som är nytt.

Den tionde upplagan av Apples mobila operativsystem IOS är här, och 99mac går igenom systemets alla nyheter. Här visar vi både hur du uppdaterar till det nya systemet, och vilka nya funktioner du kommer att hitta.

IOS 10 är en stor uppdatering som ger både nytt utseende på flera gamla välkända funktioner, massor av finjusteringar och några helt nya appar. Alla dessa förändringar är inte dokumenterade, så titta gärna igenom det nya systemet själv och undersök vilka förändringar du kan hitta. Här går vi igenom de största nyheterna, men vi kommer givetvis att rapportera vidare när nya dolda funktioner hittas.

Installera

Nya versioner av IOS laddas hem och installeras via den inbyggda programuppdateraren i IOS inställningar. Precis som tidigare versioner är IOS 10 en kostnadsfri uppdatering för alla användare av Iphone, Ipad eller Ipod Touch. Det du behöver är en tillräckligt ny enhet som klarar att köra det nya systemet, och en Wifi-anslutning för att ladda hem.

Du bör också säkerställa att det finns en aktuell backup av innehållet i din telefon innan du uppdaterar, om något skulle gå fel under installationen. Så ta det säkra före det osäkra, och gör en extra backup antingen mot Icloud eller mot en dator innan du sätter igång.

IOS 10 går att köra på följande IOS-enheter:

Iphone

  • Iphone 7

  • Iphone 7 Plus

  • Iphone SE

  • Iphone 6S

  • Iphone 6S Plus

  • Iphone 6

  • Iphone 6 Plus

  • Iphone 5S

  • Iphone 5C

  • Iphone 5

Ipad

  • Ipad Pro 12,9 tum

  • Ipad Pro 9,7 tum

  • Ipad Air 2

  • Ipad Air

  • Ipad fjärde generationen

  • Ipad Mini 4

  • Ipad Mini 3

  • Ipad Mini 2

Ipod

  • Ipod Touch sjätte generationen

Precis som för tidigare system är dock vissa funktioner begränsade till nyare enheter. Ett exempel är Lyft för att väcka, som automatiskt tänder hemskärmen när enheten lyfts upp. Detta finns bara tillgängligt på Iphone SE, Iphone 6S, 6S Plus samt Iphone 7 och 7 Plus. Utökade notiser fungerar inte på Iphone 5C, Iphone 5 och Ipad fjärde generationen.

Från Inställningar, tryck på Allmänt och därefter på Programuppdatering. Din enhet bör då hitta IOS 10, och det är bara att trycka på Hämta och godkänna med lösenkod för att sätta igång nedladdningen. Beroende på uppkopplingens hastighet och trafiken på Apples servrar kan nedladdningen ta en bra stund, men när den är nere trycker du på Installera och därefter väntar du ett tag till. Enheten kommer att starta om och installera det nya systemet, och därefter loggar du bara in med din lösenkod (Touch ID räcker inte efter en omstart). Du kan också behöva logga in med ditt Apple ID igen, men därefter är du redo att upptäcka alla nyheter i #IOS 10.

Nya Homekit-appen Hem

För den som har en eller flera Homekit-kompatibla produkter i sitt hem är IOS 10 en rolig uppdatering. Homekit har nu fått en helt egen app som kort och gott heter Hem, och fungerar som en samlingsplats för det smarta hemmet. Från Hem går det att samla smarta lampor, lås, termostater och mycket annat. För den som inte har några Homekit-prylar finns det dock inte så mycket roligt att göra med Hem.

Det går att sätta samman tillbehör för att skapa olika scenarier, så att biobelysning och rätt temperatur för en mastodontfilm bara är en knapptryckning bort. Det går också att ställa in automatiska åtgärder beroende på plats och tidpunkt, till exempel så att belysningen tänds när du kommer hem eller släcks när klockan slår midnatt.

Det går också att konfigurera appen genom att lägga till lämpliga bakgrundsbilder för hemmets olika rum eller scenarier. Med hjälp av en Apple TV eller en Ipad i hemmet går det också att aktivera dessa som hubb vilket gör att du kan styra tillbehör och kontrollera ditt smarta hem även från en annan plats.

Hem har också fått en framträdande plats i Kontrollcenter i form av en helt egen panel som det går att svepa till för att snabbt komma åt Hem-funktionaliteten utan att öppna själva appen. Röstassistenten Siri är också med, och har full koll på appen Hem.

Musik

Den inbyggda appen Musik har i IOS 10 fått ett nytt utseende, och musiktjänsten Apple Music har en ännu mer framträdande plats. Jämfört med den ganska röriga designen i IOS 9 är Musik nu betydligt mer lättnavigerad. Texten är större och tydligare och bilder som albumomslag mer framträdande.

Den halvt transparenta bakgrunden när musik spelas har ersatts av en mer heltäckande vit bakgrund som gör att albumomslaget i mitten ser bättre ut, och dessutom fått lätt rundade hörn. Själva spelkontrollerna har blivit större, liksom reglage för volym och annat. Det är helt enkelt en tydligare och betydligt trevligare upplevelse att lyssna på musik.

En ny funktion som tillkommit är inbyggt stöd för låttexter. Den lilla menyknappen till höger om en låt har utvidgats, och ett av de nya valen är just texter. Det är inte all musik som erbjuder texter, men de allra flesta som 99mac undersökt.

En annan fiffig funktion är att olika Apple-enheter nu verkar prata med varandra för att avgöra var musiken spelas. Under ett test spelades musik upp från Itunes på en Imac, men så fort musiken slogs igång på en Iphone som låg bredvid pausades musiken på datorn och ett meddelande dök upp.

Hälsa

Appen Hälsa introducerades för två år sedan med IOS 8, men används kanske inte jättemycket av de som inte har en Apple Watch på armen som kan samla in rörelsedata, puls och annan information. Appen har i IOS 10 fått en ordentlig ansiktslyftning som säkert gör den mer lockande att använda. Fliken Hälsodata har nu delats upp i fyra olika kategorier, med tillhörande färglada illustrationer. Dessa är aktivitet, näring, sömn och mindfulness. Det finns också en rad mindre kategorier som kroppsmått, medicinska journaler, reproduktiv hälsa, resultat och vitalparametrar.

Relevant data från alla dessa kategorier samlas och visas under en ny flik som kallas Idag. Namnet till trots går det också här att överblicka tidigare dagars resultat, och genom att trycka på varje specifik datapunkt går det att få upp en veckovy, eller rentav år och månad.

Kartor

Kartor har fått en uppdaterad design, och blivit betydligt mer gatsmart. Kartor använder nu de proaktiva funktioner som infördes i IOS 9 för att föreslå en lista av olika platser du kanske är på väg till. Här finns självklara val som hemmet eller arbetet, men också välbesökta kaféer och restauranger, eller bara platser av intresser i närheten av där du är. Kartor tar sig också friheten att kika i din kalender efter platser dit du förmodligen vill ta dig.

Grafiskt har också Kartor-appen finputsats för att göra navigation och reseplanering enklare än tidigare. Det finns också en liten integrering med Väder-appen som visar aktuella väderförhållanden på platsen som visas. För den som har en bil med Carplay har också integrationen förbättrats så att steg-för-steg-navigering kan visas direkt i bilen. Kartor kan också hålla reda på vart du parkerat din bil.

I Sverige finns tyvärr ännu inget stöd för kollektivtrafik vilket är synd. Tack vare nya API:er kan däremot andra appar integrera med Kartor, till exempel bokningstjänster för restauranger och taxitjänster som Uber.

Meddelanden är enligt Apple den mest använda appen i IOS, och de flesta av oss skickar säkert både SMS och Imessage-meddelanden flera gånger om dagen. Det är därför inte så konstigt att Apple med IOS 10 lagt rejält krut på att lägga till nya funktioner till Meddelanden. Det har tillkommit en hel rad med grafiska effekter och animationer som kan användas för att krydda inläggen. Genom den nyöppnade Imessage App Store har också regelrätta appar flyttat in i Meddelanden, och kan användas för att spela spel, utföra transaktioner, översätta text och mycket annat.

Animerade pratbubblor

Istället för den tidigare knappen för Skicka finns nu istället en blå pil till höger in textrutan. Genom att hålla nere den dyker det upp en meny där det går att lägga till grafiska effekter på den blå bubblan med text som skickas. Det går att leverera textbubblorna med fyra olika effekter: diskret, högljutt, med en smäll eller med osynligt bläck. Det sistnämnda måste skrapas fram av mottagaren för att bli läsligt.

Effekter i helskärm

Ibland räcker det inte att bara dekorera själva textbubblan. För att verkligen sätta stämning på ett meddelande finns i IOS 10 också fem olika helskärmseffekter, som tar över hela chattskärmen när de levereras. Precis som de animerade bubblorna väljs dessa genom att hålla nere den blå Skicka-pilen, men därefter välja Skärm och svepa mellan de olika effekterna.

De olika effekterna har de informativa namnen Ballonger, Konfetti, Laserstrålar, Fyrverkerier och Fallande stjärna. Vi kan nog känna oss ganska säkra på att Apple kommer att utöka antalet effekter i kommande uppdateringar.

Handskrivna meddelanden

IOS 10 har också tagit inspiration från Apple Watch och ger möjligheten att rita eller skriva meddelanden med fingret, som sedan skickas som en animerad bild. På en Ipad finns en särskild knapp för detta på det inbyggda tangentbordet, men på en Iphone krävs att den läggs i landskapsläge för att få fram rutan att rita eller skriva i. Tidigare handskrivna meddelanden sparas i en lista, och synkroniseras dessutom mellan dina enheter. Apple har också hjälpsamt nog skickat med en uppsättning färdiga fraser och uttryck för den som inte vill skriva själv.

Genom att trycka på den lilla Hjärt-symbolen bredvid textrutan finns lite andra verktyg för handgjorda meddelanden. Här går det att skicka filmklipp, och rita i olika färger över videon. Det går också att skicka hjärtslag, som dock inte verkar vara kopplade till ens egen puls även om en har Apple Watch på sig. Genom några andra fingergester går det att knacka rytmer som på Apple Watch, och skicka ett animerat brustet hjärta, ett eldklot eller en puss, samt rita fritt mot en svart bakgrund.

Tapback

De som använt chattklienten Slack känner säkert till att det går att lägga på små emojier i efterhand på ett meddelande som skickats eller mottagits. Det är ett snabbt sätt att reagera på ett inlägg, utan att för den skull behöva skriva ett eget inlägg som svar. Den här funktionen har nu också hittat till IOS 10, och på Apples vokabulär kallas den Tapback.

Genom att dubbeltrycka snabbt på en textbubbla, dekal eller animerad bild dyker det upp en lista på sex olika animerade symboler som kan fästas på inlägget. Detta visas i en egen liten separat bubbla i den övre vänsterkanten. Symbolerna som går att välja mellan är ett hjärta, tumme upp och tumme ned, skratt samt utropstecken och frågetecken.

Dekaler

Dekaler (eller Stickers) är helt enkelt små bilder som kan skickas antingen som egna meddelanden, eller fästas ovanpå eller bredvid ett befintligt meddelande som ett klistermärke.

Det finns också Apple Music-dekaler som i själva verket är interaktiva länkar till en låt. Om mottagaren också har IOS 10 (och en Apple Music-prenumeration) kan låten spelas upp direkt i chatten, annars visas bara en tråkig länk till Itunes där låten kan köpas. Flitiga användare av animerade GIF-bilder kan också glädjas åt att både Giphy och GIF Keyboard redan finns att ladda hem, och kan användas för att skapa animerade dekaler.

Imessage App Store

En potentiell kassako för ägare av populära varumärken är att släppa egna dekalsamlingar som fans kan dekorera sina meddelanden med. Dessa distribueras genom en egen App Store som redan öppnat, och som nås genom en knapp bredvid textfältet i Meddelanden. Nintendo har redan släppt en serie dekaler för att marknadsföra det kommande IOS-spelet Super Mario Run, och även Apple själva har släppt en dekalsamling med gamla fina Macintosh-ikoner.

Men det är inte bara nya dekaler som går att ta hem via Imessage App Store. Även IOS-utvecklare kan erbjuda versioner av sina appar som går att använda direkt i Meddelanden. Ett användbart exempel är Itranslate som kan översätta text, eller Scanbot för att läsa in dokument. Även appar för att skicka pengar till varandra, och flera olika spel att utmana sin samtalspartner med finns. Vågar vi hoppas att svenska fenomenet Swish dyker upp snart?

Emojier

Emojisymboler har fått en betydligt mer framträdande roll i nya Meddelanden. Som nämnts ovan finns grafiska symboler strösslade lite varstans i form av dekaler och animationer, men för den som föredrar de klassiska emojierna så finns de givetvis kvar som ett eget tangentbord. Nu visas symbolerna dessutom tre gånger större än tidigare, och många emojier har dessutom fått mindre designjusteringar.

Som 99mac tidigare skrivit har dessutom emojifigurerna fått en ännu större variation av män och kvinnor. Flera av symbolerna som föreställer yrken och aktiviteter finns nu utförda av både män och kvinnor. Roller som tidigare bara representerats av män har nu fått en kvinnlig kollega, så som polis, cyklist och byggarbetare. Samtidigt har aktiviteter som frisörbesök och massage nu fått en tillhörande symbol med en man jämte den tidigare kvinnan. De nya emojierna kan också modifieras med olika hudfärg.

Sammanlagt har enligt Apple över hundra symboler tillkommit eller omdesignats, men helt nya som inte är en variant av en tidigare är det ont om. En sådan är dock en ny regnbågsfärgad flagga.

En ny funktion i IOS 10 är också att systemet kan föreslå text i Meddelanden som kan bytas ut mot en emoji istället. Dessa markeras i ett meddelande innan det skickas, och det är bara att trycka på frasen för att byta ut det till en piktografisk symbol istället.

Förhandsvisning

Om du skickar videor eller webblänkar kommer nu dessa att visar mer grafiskt med dynamiska förhandsvisningar istället för en vanlig textlänk. Videor kan spelas upp direkt i chatten.

OBS: Endast för Apple-bubblan

De animerade bubblorna och andra funktionerna fungerar dock bara från IOS till IOS, och inte med vanliga SMS. Att skicka en reaktion till en kompis med Android får inte samma effekt, då det bara kommer fram ett stelt textmeddelande där det står att du exempelvis: "skrattade åt" eller "betonade" ett meddelande. Inte riktigt samma känsla helt enkelt. Detsamma gäller också om du skickar meddelanden till en person med IOS 9 eller äldre.

Dekaler skickas däremot, och levereras till en Android-mobil i form av ett MMS, alltså ett meddelande som innehåller en bild. Detsamma gäller animerade GIF-bilder, som även Android-telefoner har stöd för.

Appen Bilder har vuxit ordentligt från den första versionen av IOS, och med IOS 10 får appen flera nya funktioner. Numera har Bilder också ersatt det tidigare Iphoto på Mac, och några nyheter har plockats från det tidigare programmet.

Till att börja med samlar Bilder nu ihop fotografierna bättre, och skapar smarta album för bilder som tillhör Instagram, Dropbox, Snapchat, Snapseed och andra appar som finns installerade på enheten. Sedan tidigare skapar Bilder också särskilda album för Skärmavbilder, Videor, Självporträtt, videor som gjorts med tidsförskjutning, panoramabilder och annat. För den som fortfarande använder funktionen Live Photos går det nu att redigera dessa precis som vanliga bilder

Nytt är nu också att Bilder samlar bilder sorterade efter Personer och Platser. Det här är faktiskt en funktion som fanns i det nu nedlagda Iphoto för Mac, men det är trevligt att den återvänt. Att få upp alla bilder på en världskarta sorterade efter GPS-information är ett överskådligt sätt att hitta fram till precis rätt bild. Vad gäller personer har förfarandet för ansiktsigenkänning gjorts smidigare, och det går snabbt att välja vissa personer som favoriter eller dölja främlingars ansikten som IOS råkar känna igen på flera bilder. Det går att döpa personer med namn, och som kan kopplas till Kontakter om det är önskvärt.

Smart sökning

Apple har också genomfört en ordentlig förbättring av den inbyggda sökmotorn i Bilder. Ditt bildbibliotek söks nu igenom med hjälp av maskinintelligens, och sorteras utifrån ett antal förvalda kategorier. Den här funktionen kan vi anta kommer att fortsätta utvecklas, och snabbt bli bättre när fler börjare använda den. I dagsläget fungerar den hyfsat, men blandar gärna in några extra bilder som inte alls föreställer det sökta. Exempelvis sökte vi på Handeldvapen, och fick helt korrekt upp bilder från skjutbanan förra sommaren och några illustrationer av James Bond med sin Walter PPK i högsta hugg. Däremot tyckte Bilder också att en bild av en blockflöjt var att klassa som handeldvapen, och en bild på redaktörens Apple Watch. Större framgång nåddes med andra kategorier så som Rökning och Stövlar. I många fall var det dock så att sökningen hittar alla relevanta resultat, men också några andra som inte borde höra hemma där.

Sammanlagt ska det finnas 4 432 olika förvalda söktermer sorterade under 153 olika kategorier enligt ett inlägg på Medium. Detta omfattar inte bara objekt och kända landmarken, utan exempelvis även olika ansiktsuttryck.

Minnen

Den smartare sökfunktionen används också för att generera automatiska samlingar baserade på platser, datum, personer som syns i bilderna och annan information. Dessa samlingar kallas Minnen, och presenteras snyggt som ett eget album. Det går också att skapa små filmer av dessa, som ersätter den tidigare funktionen Bildspel. Det betyder att det nu inte går att spela upp ett vanligt album som bildspel, utan först måste det göras till ett Minne (vilket går att göra med en knapptryckning inuti ett album). Filmen går att ställa in enligt olika förval, till exempel drömskt, sentimentalt eller glatt. Det går också att konfigurera en egen inställning genom att välja vilken musik som ska spelas, hur texten ska se ut och hur länge visningen ska pågå. Givetvis går det att exportera ut det hela till en film att läggas på Icloud Drive, Dropbox eller skickas via Meddelanden, epost eller annat.

IOS 10 är enligt Apple den största IOS-uppdateringen hittills, och systemet är sprängfullt av mindre justeringar och ändrade detaljer. Här samlar vi förändringar som inte hör ihop med någon specifik app, men ändå kan påverka användarupplevelsen ordentligt – förhoppningsvis till det bättre.

En stor förändring som kanske inte kommer att märkas första dagen, men som på sikt kommer att få stora konsekvenser är att utvecklare fått betydligt större möjligheter att komma åt funktionalitet som tidigare varit reserverad för Apples egna appar. Att appar kan integrera med Meddelanden och Kartor har vi redan nämnt, men utvecklare har nu också tillgång till röstassistenten Siri vilket gör att många appar nu kan använda röststyrningen för att utföra kommandon så som att utföra betalningar, söka bland bilder och boka en taxi.

Även själva telefondelen av Iphone har nu öppnats upp för utvecklare, vilket betyder att appar som Skype kan utnyttja den inbyggda telefon-appen, och utnyttja funktioner som samtalshistorik och samtal väntar. Det går också att lista en särskild app för en kontakt på sidan med Favoriter, så att du till exempel alltid ringer upp mormor via Skype eller Facebook Messenger.

Notiscenter och låsskärm

Notiscenter har i IOS 10 blivit betydligt mer levande och färgstark. Informationen visas större och tydligare än tidigare, och Notiscenter aktiveras nu genom att svepa från vänster på hemskärmen istället för ovanifrån. Det tidigare sökfältet finns också kvar.

Notiserna går också att komma åt från låsskärmen, och både bilder och videor kan förhandsvisas direkt därifrån. Det går också att svara på inkommande meddelanden från låsskärmen, och en större mängd appar än tidigare kan visa information där.

Det gamla problemet med att fingeravtrycksläsaren Touch ID är för snabb, och låser upp telefonen för den som bara vill väcka skärmen för att se notiserna har lösts. Detta genom en funktion gör att bildskärmen tänds automatiskt när telefonen lyfts upp. Detta fungerar dock bara på nyare Iphone-enheter, alltså Iphone SE, Iphone 6S, 6S Plus samt helt nya Iphone 7 och 7 Plus.

Mer 3D Touch

Förra årets Iphone-modeller införde funktionen 3D Touch, där det går att trycka hårdare på bildskärmen för att ge andra kommandon. Detta kanske inte har revolutionerat hur vi använder IOS-enheterna, men här och där är det riktigt användbart. Med IOS 10 utökar Apple 3D Touch-funktionaliteten och inför den i appar som Kalender, Väder och Aktier.

Det går också att använda 3D Touch på Kontrollcenter, för att till exempel snabbt sätta en timer med klockan eller reglera hur ljusstark den inbyggda ficklampan ska vara.

Samarbeta kring Anteckningar

Appen Anteckningar fick en ordentlig uppdatering förra året med IOS 9, men får en ny väldigt användbar funktion i IOS 10. Det handlar om möjligheten att arbeta gemensamt med familj och vänner i ett anteckningsblad. Detta är perfekt för att sätta ihop en inköpslista tillsammans eller liknande. Det hela styrs (naturligtvis) via Icloud, och för att bjuda in en person är det bara att trycka på den nya ikonen bredvid Dela-knappen i Anteckningar. Det går att bjuda in via Meddelanden, epost, Twitter och i stort sett alla andra kommunikationsverktyg.

Läggdags

I appen Klocka, som 99mac tidigare skrivit om, har en ny funktion tillkommit som ska underlätta att få nödvändiga sömntimmar. Funktionen kallas Läggdags, och är helt enkelt ett smart alarm som påminner när det är dags att gå och lägga sig, baserat på vilken tid du vill vakna och hur mycket sömn som behövs. Det går också att ställa in vilka dagar funktionen ska vara aktiv.

Ta bort oönskade systemappar

Något som länge varit efterfrågat är möjligheten att ta bort inbyggda appar som inte används särskilt ofta. Exempelvis Aktier och Tips brukar ligga högt på sådana listor. Med IOS 10 finns nu äntligen den möjligheten, och det är bara att hålla nere fingret på och radera sådana appar precis som tredjepartsappar.

Det är inte riktigt alla systemappar som går att tas bort, till exempel måste App Store finnas kvar vilket är logiskt eftersom det också är enda möjligheten att få tillbaka appar som tagits bort. De appar som däremot går att ta bort är i bokstavsordning Aktier, Anteckningar, Facetime, Hem, Hitta Vänner, Ibooks,
Icloud Drive, Itunes Store, Kalender, Kalkylator, Kartor, Kompass,
Kontakter, Mail, Musik, News, Podcaster, Påminnelser, Röstmemon,
Tips, Videor, Väder och Watch.

Rent tekniskt raderas all användardata som hör till apparna, och ikonen försvinner från hemskärmen. Själva appen finns dock kvar i systemet och därmed frigörs inte något lagringsutrymme genom att ta bort systemappar. Totalt handlar det dock bara om några megabyte, så den som har ont om utrymme får istället söka andra lösningar och påverkas troligtvis inte särskilt mycket av att apparna tar upp utrymme. En app som tagits bort går att installera om via App Store, även om den i strikt mening inte laddas hem igen därifrån utan bara blir synlig igen av systemet.

Vad tycker du om nya IOS 10? Har du hittat en extra trevlig funktion som vi missat att berätta om? Dela med dig av dina intryck i kommentarerna!