99mac testar Iphone 7 och Iphone 7 Plus

Snabbare processor, bättre batteritid, vackrare skärm, men ingen hörlurskontakt. 99mac har testat Apples nya flaggskepp.

Uppdaterad: Mer information om prestandatesterna har lagts till. (2016-09-22). Data från batteritester har lagts till (2016-09-30).

Det är knappast någon underdrift att Apples kalenderår kan delas in i tiden före och efter höstens Iphone-släpp. Hela året fram till september är en stadigt ökande ström av rykten och förhandsuppgifter. Därefter släpps telefonerna, och under någon månad kokar internet över av uppackningsvideor, tålighetstester och intryck. Inom kort börjar cirkeln om med de första ryktena om hur nästa års Iphone kommer att vara.

Det här är förståeligt. Iphone är, och lär förbli, inte bara Apples mest populära produkt utan den mest framgångsrika teknikprylen någonsin. Kanske rentav den mest framgångsrika konsumentprodukten överhuvudtaget. Det här är både en välsignelse och en förbannelse för #Apple. Visserligen är det givetvis trevligt att ha en produkt som säljer flera miljoner exemplar på en helg. Men det innebär också att Apple mer eller mindre kan bestämma vad som ska bli standard. När Apple bestämmer sig för att hörlursporten är passé, då blir det så, och resten av branschen lär följa efter, först hörlurstillverkare och sedan andra mobilmakare.

De kan inte annat, för alternativet är att inte längre kunna erbjuda tillbehör som är kompatibla med ett ekosystem som Apple säljer runt 40 miljoner exemplar av varje kvartal. Ett ekosystem med en användarbas på över en miljard enheter. Om några år kommer större delen av den basen att ha enheter som saknar hörlurskontakt, så givetvis kommer trådlösa hörlurar att bli ny standard. Förhoppningsvis innebär det att ljudkvaliteten nu snabbt förbättras.

Å andra sidan är det nästan omöjligt för Apple att släppa en ny Iphone-modell och inte mötas av reaktioner som "det var inte så mycket nytt" eller "sämsta Iphone-uppdateringen hittills". Så här har det varit ända sedan den första versionen av Iphone släpptes 2007, och lär fortsätta även kommande år.

Men nu med #Iphone 7 och Iphone 7 Plus finns det faktiskt flera skäl än på länge att prata om ett ödesår för Apple. Dels har försäljningen av Iphone detta år minskat för första gången någonsin. Dels behåller Apple för första gången samma grundläggande design för tredje året i rad. Och nu har Apple som sagt också tagit bort vår älskade hörlurskontakt. Så frågan är, är detta Apples sämsta Iphone-uppdatering hittills, eller den bästa?

Designen

Låt oss börja med designen. Ja, vid en snabb blick är Iphone 7 svår att särskilja från en Iphone 6S, som i sin tur var i stort sett identisk med Iphone 6. Det finns två nya färger att välja på (båda svarta), och detaljer har finputsats. De kontroversiella antennstrecken på baksidan har nästan helt dolts, och den utstickande kameran har fått rundade kanter som gör den mindre iögonfallande men som också får telefonen att mer likna konkurrenternas Android-modeller. Den som lärt sig att S-modellerna av Iphone betyder bättre prestanda och enstaka nya funktioner, och att "de stora" nummeruppgraderingarna betyder ett helt nytt utseende får lära om. Om du inte väljer gagatsvart lär förbipasserande folk på gatan knappast märka att du var först ut med Iphone 7.

Vad har då Apple vunnit på att behålla Iphone 6-chassit en tredje generation? För det första har de blivit experter på formen, och Iphone 7 är både betydligt mer stryk- och trycktålig än sina föregångare och dessutom vattentålig. Därtill har Apple kunnat lägga energi på att istället maximera insidan. A10-processorn är upp till 50 procent snabbare än sin föregångare A9, och dubbelt så snabb som A8. Batteritiden är i snitt två timmar längre med Iphone 7 jämfört med Iphone 6S. Trots det är bildskärmen ljusstarkare, kameran är bättre, grafikprestandan högre, mobildatan snabbare. Faktum är att utseendet nästan är det enda som inte ändrats med Iphone 7.

Apple har dessutom rört sig ännu lite närmare sin egen idealbild av en teknikprodukt. Nämligen minimalt antal rörliga delar och få eller inga anslutningar. Det är inte nödvändigtvis samma ideal som miljontals konsumenter har, och eventuella fördelar kan diskuteras. Men vi kan åtminstone enas om att Apple är ärliga och öppna med sin filosofi. Framtiden är trådlös, och ju färre rörliga delar desto mer sällan går produkten sönder. Behovet av små adaptrar är ett tillfälligt ont på vägen till en hermetiskt tillsluten och trådlös värld.

Vi kommer till den kontroversiella frånvaron av hörlurskontakten strax, men ett annat offer i år är den fysiska hemknappen som med Iphone 7 är ett minne blott. Den nya hemknappen ser likadan ut, men använder samma teknik som Force Touch-styrplattan på Mac för att med vibrationer simulera rörelse. Känslan av att trycka på den kan liknas mer vid ett musklick än tidigare. Det känns annorlunda, men går förvånansvärt snabbt att vänja sig vid. Via inställningarna går det att reglera hemknappens klickstyrka, och de allra flesta lär kunna hitta en inställning som passar och blir helt tillfreds på några dagar. Själv återgick jag efter en timme med Iphone 7 till min gamla Iphone 6S, och tyckte att hemknappen där kändes lös och som att trycka ned fingret i deg. Jag kommer inte sakna den gamla fysiska hemknappen.

Med själva Touch ID-sensorn har inget direkt hänt, den är fortfarande så snabb att det räcker att lägga fingret mot knappen och du är inne i din telefon omedelbart. En process jag däremot upplever har blivit snabbare är att lägga till nya fingeravtryck.

Ingen hörlurskontakt

Låt oss stanna upp ett ögonblick och beundra hur Apples PR-avdelning hanterat det kontroversiella beslutet att ta bort hörlurskontakten från Iphone 7 och Iphone 7 Plus. Det var över ett år sedan det började surra av rykten, och i våras kom så många rapporter från större media att det förmodligen handlade om kontrollerade läckor från Apple. Alla som följer rykteskarusellen kring Iphone har därmed fått gott om tid att leka med tanken på en Iphone utan direkt möjlighet att koppla in ett par traditionella hörlurar. När tiden för lanseringen kom var det näst intill en etablerad sanning att kontakten skulle saknas.

Det gjorde den också, och med Apples karaktäristiska attityd presenterades frånvaron inte som ett problem utan som en fördel. Nästan som i förbigående presenterades en praktisk lösning för de som har gamla hörlurar, nämligen att en adapter medföljer i kartongen (tack för det). Därefter beskrevs de stora fördelarna med Lightning-anslutningen, och slutligen de nya Airpods-lurarna som "det nya rätta sättet". Det har redan gnällts på Twitter, och kommer säkerligen fortsätta att gnällas. Men jag har svårt att tro att någon i övrigt köpsugen konsument kommer att avböja Iphone 7 på grund av att den saknar hörlurskontakt.

Airpods släpps i slutet av oktober, så vi återkommer med ett slutgiltigt omdöme framöver. Tills vidare kan jag säga att jag personligen är kluven inför de här förändringarna. Jag använder min Iphone varje dag för att lyssna på musik och poddcasts, och jag föredrar hörlurar med sladd. De Bluetooth-hörlurar jag testat har alltid presterat sämre ljudmässigt än ett par bra sladdbundna lurar. Inte minst hjälper sladden mig att hålla ordning på hörlurarna – jag kan ta ut dem ur örat någon minut för att artighetsprata i kassan utan att tappa bort dem. Jag inser också att framtiden är trådlös, men kan gärna vänta ytterligare några år i väntan på bättre ljudprotokoll och högre bandbredd. Jag är nyfiken på Airpods men tror inte att de kommer att kunna ersätta mina älskade RHA T20i.

Den medföljande adaptern

För mig är alltså lösningen adaptern. Jag är glad att den medföljer i kartongen, och jag är glad att en ny bara kommer kosta 99 kronor när jag tappar bort den första. Det sistnämnda kanske inte ens kommer att hända, eftersom den fästs på mina lurar och det sällan eller aldrig finns någon anledning att ta loss den därifrån. Ljudmässigt hör jag ingen skillnad alls mellan att använda adaptern med Iphone 7 eller hörlurarna utan adapter med Iphone 6S. Fysiskt sett är adaptern så liten den rimligtvis kan vara med en kort sladdstump mellan två kontakter och ändå innehålla en minimal liten DAC (digital-analog-omvandlare).

När jag har telefonen i fickan finns inledningsvis en lätt oro att Lightningkontakten ska vara känsligare för tryckskador än den gamla 3,5 millimeters hörlurskontakten. Jämförande tester lindrar dock oron – båda kontakterna verkar lika tåliga, och det går rentav av lyfta enheten i kontakten.

Sammanfattningsvis har Apple blidkat mig genom att skicka med en adapter så att jag kan fortsätta att lyssna på musik "på gammalt vis". Det som inte går längre är att ladda telefonen samtidigt som jag har hörlurar anslutna. Det är lite tråkigt, men inget som jag själv gjort tidigare. Telefonens extra batteritid får anses kompensera för denna brist, och adapterlösningen är adekvat. Som ett extra plåster har Iphone 7 och 7 Plus fått inbyggda stereohögtalare, som är en ordentlig förbättring vad gäller volym och ljudkvalitet för de som lyssnar utan hörlurar. Det är dock fortfarande ingenting som ersätter ens de billigaste högtalarna av modell större.

Apple tycker om att visa grafer som visar exponentiella förbättringar. Iphone 7 är 40 procent snabbare än Iphone 6S och dubbelt så snabb som Iphone 6 (och 120 gånger snabbare än den första Iphone från 2007). Grafikprestandan är 50 procent snabbare än Iphone 6S, och 3 gånger snabbare än Iphone 6 (och jämfört med 2007 års modell hela 240 gånger snabbare). Ändå är Iphone 7 mer strömeffektiv än sina föregångare, och Apple utlovar en genomsnittlig batteritid som är upp till två timmar längre på Iphone 7 och upp till en timme längre på Iphone 7 Plus. Hur går det ihop?

Som vanligt sitter Apples egendesignade A-processorer i Iphone 7 och 7 Plus. Årets modell heter A10 Fusion, och för första gången är det fråga om en fyrkärnig processor där två högpresterande kärnor får assistans av två enklare kärnor som bara drar en femtedel så mycket ström. Med hjälp av ett nytt kontrollchip avgör systemet vilka processer som går bra att köra på de enklare processorkärnorna. På så vis ska Iphone 7 och 7 Plus kunna erbjuda det bästa från två världar, och både erbjuda högre prestanda och bättre batteritid.

Det betyder också i praktiken att den som mestadels spelar grafiskt tunga spel och redigerar bilder i råfotoformat kommer att uppleva en mindre batteriförbättring till vardags, men en betydande prestandaskjuts. Den som däremot mest skickar SMS och besvarar epost lär inte märka att telefonen blivit direkt snabbare, men förmodligen bli förtjust över den extra batteritiden. Apples hemliga häxbrygd av mjukvara och hårdvara lovar att kunna avgöra användarens behov, och utnyttja A10 Fusion därefter.

Prestanda

Vi börjar med prestandan. Som vanligt har vi låtit enheterna gå igenom en serie olika prestandatester, och resultaten jämförs därefter med tidigare modeller. Sedan tidigare mäter vi telefonerna med hjälp av testerna 3D Mark Ice Storm Unlimited, GFX Bench Metal och Geekbench 3. Den här gången provar vi också med det svenskutvecklade verktyget Nenamark 3. Under alla testerna har telefonen både Wifi och Bluetooth aktiverat. Bakgrundsuppdateringar, notiser och dylikt är avstängt och strömsparläget används inte. Alla tester utförs dessutom tre gånger, och vi räknar ut ett snittvärde från dessa tre.

3D Mark Ice Storm Unlimited låter processorn rendera bildrutor i upplösningen 720p "utanför skärmen", och stillbilder på bildskärmen uppdateras för varje 100 bildrutor för att visa framsteg. Resultatet blir ett totalpoäng, där högre siffror är bättre. GFX Bench fungerar på ett liknande sätt, men renderar en scen i 1080p (också detta "utanför skärmen") och redovisar resultaten utifrån hur många bilder per sekund enheten klarade att rendera.

Geekbench 3 är utformat för flera olika plattformar såsom Mac, Windows, Android och IOS. Prestandatestet genomförs först med bara en processorkärna och därefter med alla tillgängliga. Resultatet redovisas som poäng där högre siffror är bättre.

Nenamark 3 skiljer sig genom att inte utgå från en statisk scen och mäta prestandan, utan genom att gradvis lägga till mer komplex grafik i en miljö och köra testet tills uppdateringsfrekvensen 60 bilder per sekund inte längre kan upprätthållas. Resultatet presenteras sedan utifrån hur många "nivåer" av komplexitet enheten klarade. Den första nivån är 1-1, andra 1-2 och så vidare till nästa miljö som börjar på 2-1.

Enhet

Värde

Iphone 7 Plus

4-3

Iphone 7

4-3

Iphone 6S Plus

4-3

Iphone 6S 

4-3

Ipad Pro 12,9 tum

4-3

Ipad Pro 9,7 tum

4-1

Både Iphone 7 och Iphone 7 Plus får mycket likartade resultat i prestandatesterna, vilket inte är konstigt då processor och annan hårdvara ska vara identiska. En skillnad som upptäckts är att den större Iphone 7 Plus har 3 gigabyte primärminne istället för 2. Detta används troligtvis åt att hantera de dubbla kamerorna (som förutom den större skärmen är den enda skillnaden mellan de två modellerna).

Anmärkningsvärt nog presterar Iphone 7 Plus trots detta något sämre i 3D Mark-testet med några få poäng. Det är ingen stor skillnad, men den är konstant även när vi kör testet flera gånger. Kanske beror skillnaden på den större skärmen där bilderna ritas upp. I Geekbench presterar de båda likadant, och i GFX Bench Metal får Plus-modellen något högre betyg – gissningsvis tack vare det extra minnet.

Vi kan konstatera att A10-processorn i enlighet med vad Apple säger levererar imponerande prestanda. Alla testerna visar på avsevärda förbättringar jämfört med förra årets modeller, och genom att studera utvecklingen över flera generationer blir helhetsbilden ännu mer imponerande. Iphone 7 och Iphone 7 Plus är riktiga monster, och det är väldigt glädjande siffror som testerna levererar.

Webbprestanda

I vanlig ordning testar vi också prestandan hos den inbyggda webbläsaren Safari genom tre olika tester som mäter hantering av Javascript. Här använder vi testerna Jetstream, Mozilla Kraken och Google Octane.

Vi kan även här konstatera en tydlig förbättring jämfört med modeller med förra årets A9-processor, och en markant förbättring jämfört med A8-processorn. Det ska dock tilläggas att Iphone 7 och Iphone 7 Plus testats med IOS 10 som de skeppas med, men de äldre enheterna är testade med IOS 9. Prestandan i Safari kan alltså ha förbättrats något även på äldre enheter genom att uppdatera till IOS 10.

Batteritid

I flera år har användare uppmanat Apple att sluta göra enheterna tunnare och lättare för varje år, och istället satsa på att förbättra batteritiden. Dessa verkar nu ha blivit bönhörda, för Iphone 7 och 7 Plus är nämligen exakt lika tjocka som sina föregångare Iphone 6S och 6S Plus, och väger bara några få gram mindre. Ändå är batteritiden vid vardaglig användning upp till två timmar längre på Iphone 7 jämfört med Iphone 6S, och upp till en timme längre på plusmodellen.

Detta möjliggörs dels genom att batterierna är kraftigare i årets modeller än föregångarna. Iphone 7 har ett batteri på 1 960 mAh jämfört med Iphone 6S som hade 1 715 mAh. Iphone 7 Plus har ett batteri på 2 900 mAh jämfört med 2 750 mAh hos Iphone 6S Plus. Ännu viktigare för batteritiden är dock mer strömsnåla komponenter, och här får vi ge A10 Fusion den största medaljen tack vare sin förmåga att växla till en enklare processorkärna som drar mindre ström när det är möjligt.

Det här betyder också att variationen i praktisk batteritid kan väntas variera mer än någonsin beroende på hur telefonerna används. Jag har testat både Iphone 7 och Iphone 7 Plus några dagar och använt dem som mina huvudsakliga enheter. Det betyder att jag använt appar som Safari, Instagram och Facebook för att surfa både över Wifi och mobildata, samt att jag lyssnat på musik och poddar och inte minst använt kameran en hel del. Det är precis så jag använt min tidigare Iphone 6S, och det är bara att konstatera att Apple verkar hålla vad de lovar när det gäller den genomsnittliga batteritiden. Min ett år gamla Iphone 6S brukar ha mindre än 10 procent av batteriet kvar framåt klockan 18 på kvällen om den inte fått laddning under dagen. Iphone 7 hade närmare 30 procent kvar vid samma tidpunkt, och Iphone 7 Plus nästan 40 procent. Men som sagt, dessa siffror lär variera ordentligt beroende på hur (och hur mycket) telefonen används under dagen.

Surftest

Vi genomför också en prövning av batteriet med hjälp av våra statiska tester. Här rullar enheten tills batteriet tar slut, och skärmen är tänd under hela förloppet. Dels kör vi ett automatiskt test som simulerar surfning mellan ett antal olika webbsidor, och dels ett där vi spelar upp en video gång på gång tills enheten slocknar. Vi genomför testerna med en fast ljusstyrka på bildskärmen uppmätt till 150 cd/m2, vilket är ungefär hälften av IOS inbyggda reglage. Även under dessa tester har telefonen både Wifi och Bluetooth aktiverat. Bakgrundsuppdateringar, notiser och dylikt är avstängt och strömsparläget används inte.

Den större Iphone 7 Plus klarade att surfa runt i 12 timmar och 32 minuter ansluten till Wifi. Det är inte riktigt de upp till 15 timmar som Apple utlovar, men ändå en rejäl förbättring jämfört med de 9 timmar och 26 minuter som vi uppmätte med Iphone 6S Plus i oktober förra året.

Den mindre Iphone 7 klarade 10 timmar och 50 minuter. Också det är lite under vad Apple anger som maxlängd, men ändå en bra bit över vad föregångaren Iphone 6S klarade i våra tester vilket var 8 timmar och 37 minuter.

Något som Apple har lagt krut på är mobilens kamerasystem. De största nyheterna är att optisk bildstabilisering nu finns i både 7 och 7 Plus. De har också en större bländare, objektiv med sex element som ska ge ljusare, klarare bilder med större detaljrikedom och färgomfång. Iphone 7 Plus har inte bara en kamera utan två, en den vanliga vidvinkelkameran och en telefotokamera, båda på 12 megapixel. 99mac är så klart jättenyfikna på vad det nya kamerasystemet verkligen går för och gav sig ut på en fotoutflykt.

Kamerans zoom

Kanske den största nyheten står att finna i Iphone 7 Plus i egenskap av den extra kameralinsen på mobilens baksida. Mobilen är utrustad med en vidvinkel- och telefotokamera. Telefotolinsen möjliggör optiskt zoom, vilket gör att samma bildkvalitet som finns i standardläget ska kunna gå att bibehålla även när du förstorar upp till två gånger. Därefter tar den digitala zoomen över och det går nu att zooma upp till tio gånger med 7 plus och upp till 5 gånger i Iphone 7.

Den optiska zoomen är verkligen imponerande. Skärpan och detaljrikedomen i bilderna kompromissas inte i den optiska zoomen vilket är väldigt roligt att se. Apple ska även ha förbättrat kvaliteten på den digitala förstoringen, men detta är fortfarande inte att rekommendera. Detaljerna blir väldigt bullriga och utsmetade.

För att verkligen kunna se förbättringen i zoomen jämförde vi foton tagna med en Iphone 6S och Iphone 7. Vi använde 5 gånger digital zoom i båda fallen. Det är verkligen en enorm kvalitetsskillnad. Den digitala förstoringen i Iphone 7 lyckas bevara detaljerna i mycket högre utsträckning än sin föregångare. Dessutom blir färgerna inte lika ihopsmetade och matta.

Den optiska förstoringen är inte bara bra när du vill komma närmare ditt objekt utan att fysiskt minska avståndet. Det öppnar även dörrar för porträttfotografering, och du kan med fördel backa från ditt objekt för att just kunna använda den nya telefotolinsen. Vidvinkel har en förmåga att förvränga ansikten en aning (alla objekt egentligen, men det brukar bli mest iögonfallande vid porträtt). Inte alltid på ett helt önskvärt sett. Oftast förstoras just mittenpartiet av ansiktet med vidvinkel och teleobjektiv brukar ha en motsatt effekt, vilket av många brukar uppfattas som mer smickrande. Här nedan får Jakob agera spontanmodell för att illustrera skillnaden.

Att fotografera i svagt ljus

En annan förbättring som Apple tryckte på när de lanserade Iphone 7 och 7 Plus var hur mycket bättre det skulle gå att ta bilder i dåliga ljusförhållanden. Vi tog oss ned till Slussens bussterminal i Stockholm som är mer eller mindre ökänt för sin allt annat än ljusa omgivning.

Vi började med att testa den förbättrade Facetime-kameran på telefonens framsida, även kallad selfie-kameran. Vi testade att ta en gruppselfie med både Iphone 6S och 7, och även här var det en jättestor skillnad mellan de olika kamerorna. Fotot taget med 6S var betydligt mer bullrigt och det gick knappt att urskilja hårstrån på min lugg, istället blev luggen snarare en smet av färg i lite olika nyanser. Även detaljer som syntes extra tydligt vid ögonen blev lidande av mycket rörelseoskärpa.

Iphone 7 klarade det svaga ljuset betydligt bättre. Även om fotot blev lite mindre skarpt och viss detaljförlust syntes såg bilden riktigt bra ut lite förminskad. Även om du tittar på fotot i 100 procent storlek finns många av detaljerna kvar och rörelseskärpan är inte alls lika närvarande i fotot.

När vi testade mobilernas bakre kamera i svagt ljus var de vassare jämfört med den främre kameran men väldigt lika kvalitetsmässigt med varandra. Kameran har fortfarande svårt att hantera snabba rörelser i svagt ljus, men det är inte heller förvånande. De flesta systemkameror har också problem att hantera den typen av fotoförhållanden.

Skakiga förhållanden och snabba rörelser

Under sitt september-event visade Apple upp olika bilder som var tagna med en Iphone 7, däribland bilden till höger. Vi på 99mac-redaktionen vill inte vara sämre och i ett försök att efterlikna den hoppande mannen undersökte vi hur bra den nya kameran är på att frysa rörelser så knivskarpt som Apple själva lyckats göra i sitt exempel.

Våra bilder blev inte alls lika knivskarpa. Fötter eller händer blev oftast lite suddiga men ansiktet lyckades blir skarpt varenda gång. Nu kanske inte vi blev lika coola som mannen på Apples pressfoton men jag uppskattade i alla fall att vissa detaljer i fotot blev lite suddiga, även om det så klart hade varit allra bäst om jag själv kunde välja när fotot ska vara knivskarpt och inte.

Med gamla släktingar i åtanke testade jag också hur kameran klarade av att ta HDR-foton på skakig hand. Kameran klarade av det till viss grad men partier med lövverk mot himmel hade kameran riktigt svårt att hantera. Det gick dock att ta bilder med skakig hand som inte skapade samma effekter utan HDR men då frättes å andra sidan himlen ut helt.

Klarare, skarpare mer livfulla färger

Det går att ta fantastiskt fina bilder med Iphone 7 och det är få gånger färgerna verkligen går sönder. Jag lyckades nå telefonens smärtgräns när jag lade fokus på en väldigt mörklila blomma som gjorde att de omkringliggande blommorna blev helt utslagna färgmässigt.

Överlag är kameran väldigt bra på att ta välbalanserade bilder med hög detaljrikedom och klara, vackra färger. Himlar som är utfrätta fixas lätt av att fotografera i HDR-läge även om detta också i vissa fall betyder att bilden som helhet blir mattare och mer platt. Men för den som gillar att pilla med bilder går detta dock lätt att fixa till i efterhand.

Skärmen hos Iphone 7 lever upp till kraven på rätt sorts färgåtergivning. Apple utlovar det som blivit den nya ”standarden” hos många TV-apparater och även Apples skärmar på Ipad Pro och Imac. Detta nya är att skärmen ifråga om räckvidd i nyanser, färgrymd (gamut) svarar mot digital biografstandard, DCI och den färgrymd som kallas P3. Det ger påtagligt större räckvidd hos rött och grönt jämfört med rådande HDTV/Rec.709-standard.

Vitbalansen går mot blåturkos men annars är felnivåerna tillräckligt små. Spiken i slutet på gammamätningen beror på att skärmen inte återger de allra ljusaste nyanserna när vitt med fullt så hög luminans som väntat. Istället sker ett hopp om cirka 1 procent absolut ljusnivå. Detta går att mäta men är i alla praktiska hänseenden inte synbart. Gråskalan är uppmätt i 256 steg och avslöjar lite av den ytterst milda posterisering vi kan se.

Du märker ingenting av den större färgrymden när du surfar eller leker runt med appar. Färgerna ser ut som de ska och färgerna i dina bilder överdrivs inte. Ja, vitbalansen vi kan mäta är aningen för mycket blåturkos och ett tränat öga kan se detta. Men det är också det värsta vi kan se hos iPhone 7. Här är det samma nivå av ”tillräckligt rätt färger” som Apple länge har visat upp. Det är så felfritt det kan bli med masstillverkning. I alla hänseenden en alldeles utmärkt skärm hos Iphone 7!

Högsta ljusstyrkan vi mäter från iphone 7 plus är 510 nits och med reglaget i botten är det imponerande låga 2 nits. För smygläsning under täcket fungerar det utmärkt. Kontrastförhållandet är cirka 1 200:1 vilket är väntat för den här typen av skärm.

Hopkok av färgstandarder?

Så långt är allting väl. Det kan förstås bli lite knivigare för dig som skapar innehåll och vill ta till vara på möjligheterna med den större färgrymden. Kanske vill du matcha Imac-skärmen med Iphone 7?

Det som skiljer sig från DCI-standarden med den nya skärmarna är att tillverkarna istället fortsätter med D65-vitpunkt och med en traditionell potensfunktion för tonkurvan, vanligtvis en 2,2-gamma. DCI-standarden har däremot en annan vitpunkt som ligger närmare grönt och specificerar en mörkare/djupare 2,6-gamma.

Problemet är att det egentligen inte finns någon officiell P3-D65-standard. Istället har det vuxit fram ett blandning baserat på vad som är tekniskt möjligt att masstillverka. Fler färger fast med gamla goda D65 för vitbalansen. Så att allt gammalt material ska se ut som det är tänkt.

Apple parerar detta ganska väl. När vi testar skärmens egenskaper är det tydligt att Apple håller sig inom Rec.709-standard för all färgåtergivnig. Matar vi ren RGB-data på en webbsida kommer dessa RGB-värden att disponeras över Rec.709-färgerna och inte med de fylligare P3-färgerna. Och färgerna återges är med god marginal inom vad som räknas som målet för en konsumentprodukt med största felavvikelse precis på gränsen till 3 dE.

Så når du de utökade färgerna

Precis som vid tidigare tester är då frågetecknet hur man når den större räckvidden med sina bilder och foton? Svaret är att baka in en färgprofil som talar om hur bildens RGB-data ska avkodas. Appar som Bilder tar hänsyn till profilen. Du skulle även kunna lägga till profilen för den nyaste Imac 5K eller en annan skärm som följer samma P3-färgrymd och D65-vitpunkt.

Det du ska se upp med är att baka in DCI-profilen från exempelvis Photoshop eftersom den sätter en grönare vitpunkt och mörkare tonkurva som inte används annat än på just digitala biografer. Dina bilder kommer då inte se ut som väntat.

Ett alternativ är då att skapa en egen färgprofil i Photoshops färginställningar och arbetsrymd där du sätter 2,2-gamma, D65-vitpunkt och xy-koordinaterna för P3-färgrymden. Sedan konverterar du bilden till denna egna färgrymd. Vi gör detta med testbilder och kan konstatera att Iphone då också plockar fram rätt färger baserat på den inbakade profilen.

Knappast någon lär ha förväntat sig en rentav dålig telefon från Apple i år. Iphone 7 och Iphone 7 Plus vittnar tydligt om företagets ambition att inte bara vara den mest framgångsrika mobiltillverkaren, utan även den bästa. Det går naturligtvis att diskutera i all oändlighet vad som är "bäst", men utifrån Apples vision av vad en bra mobil är skulle jag säga att Iphone 7 och 7 Plus kommer närmast hittills.

Iphone 7 är blixtsnabb, stryktålig och vattentålig samt har den bästa batteritiden hittills av alla Iphone-modeller - särskilt den större Iphone 7 Plus. Jag skulle i de flesta fall känna mig helt trygg med att min Iphone 7 och 7 Plus klarar en hel dags användning.

När det gäller prestanda finns inget att anmärka på. Det går snabbt, både att surfa och använda krävande appar som spel, Adobe Lightroom och Pixelmator. Arbetsfördelningen som görs med A10 Fusion är från användarens perspektiv osynlig, men gör vad den lovar.

Kameran på 12 megapixel är fantastisk för att vara en mobilkamera, och för de flesta är Iphone en mer attraktiv lösning än en stor systemkamera. Särskilt Iphone 7 Plus imponerar tack vare sin extra kamera med tele, men nu när även den lilla modellen fått optisk bildstabilisering är även kameran i Iphone 7 riktigt bra. Bildskärmen är ljusstark och ser helt strålande ut under vanlig användning. Professionella användare kan dock hitta både kamerans och bildskärmens begränsningar.

Att hörlurskontakten är försvunnen är och förblir ett surt bär att svälja för många, men i praktiken har det faktiskt lite eller ingen betydelse. Den medföljande adaptern fungerar mycket bra och kan med fördel sitta kvar på hörlurarna när de inte används. Bluetooth-lurar fungerar likadant på Iphone 7 som tidigare Iphone-modeller, och vi avvaktar tills vi hunnit testa Airpods för att se hur och om Apple kan förbättra situationen där. I slutändan känns faktiskt förlusten av hörlursporten som ett billigt pris att betala för att få högre vattentålighet, bättre inbyggda högtalare och den coola haptiska motorn som smakfullt ger återkoppling i form av vibrationer vid vissa aktiviteter.

Köpråd

Står du och funderar på att köpa din första Iphone kan vi utan att tveka rekommendera Iphone 7 och Iphone 7 Plus. Tillsammans med det nya systemet IOS 10 är Iphone-upplevelsen bättre än någonsin. För de som redan har en Iphone sedan tidigare erbjuder båda nya varianterna ett antal rejäla förbättringar jämfört med äldre modeller som kommer att innebära praktisk skillnad vid användning såsom längre batteritid, trevligare skärmar och högre tålighet mot väder och vind. Användare på alla nivåer kommar förmodligen uppskatta förbättringarna i kameran. Den som har en Iphone 6 eller äldre lär märka en markant förbättring vad gäller prestanda, oavsett om det är de mest avancerade spelen eller Instagram som används.

Något som är trevligt – och på tiden – är att Apple äntligen pensionerat alternativet med 16 gigabyte lagring och istället dubblat lagringen på alla modeller till 32, 128 och 256 gigabyte. 32 gigabyte bör vara fullt tillräckligt för den vanlige användaren som inte tar så mycket bilder (eller video). De allra flesta kommer att klara sig bra med 128 gigabyte, det tidigare toppvalet. Ska du använda Iphone 7 för att göra en långfilm eller dokumentera en tre veckors expedition i områden utan internet kan 256 gigabyte vara att rekommendera, annars behövs det nog inte.

Om du är fotointresserad och tänker ta mycket bilder med Iphone är Plus-modellen att rekommendera. De dubbla kamerorna gör sitt till, särskilt vid porträtt är extrakameran med tele ett bra alternativ. Dessutom är skärmen större vilket gör det enklare och roligare att redigera bilderna direkt på enheten.

Det är alltså fråga om en solid uppgradering. De som äger förra årets Iphone 6S eller Iphone 6S Plus kan däremot ha skäl att fundera lite. Det är ingen tvekan om att årets modeller är bättre (såvida du inte tycker att bristen på hörlurskontakt är en dealbreaker). Däremot fortsätter Iphone oavsett modell att vara ett ganska kostsamt kalas och är för de flesta ingenting som inhandlas spontant, utan en noga övervägd investering. Den som känner ett behov av att byta upp sig från förra årets flaggskepp, och har råd att göra det, har dock förmodligen redan bestämt sig. Dessa personer kommer knappast bli missnöjda.

Låt dig inte luras av att Iphone 7 liknar sin föregångare till utseendet. Nästan allting är nytt, och nästan allting är bättre. Iphone 7 och Iphone 7 Plus fortsätter Apples tradition att pensionera delar som inte hör framtiden till, och de allra flesta av oss kommer inte att lida av det. Om tre eller fyra år kommer vi inte sakna hörlurskontakten, och någon adapter kommer inte behöva följa med i kartongen.

Fördelar

+ Snabbare
+ Bättre batteritid
+ Bättre skärm
+ Bättre hemknapp
+ Bättre kamera, särskilt i Iphone 7 Plus
+ Dubbel så mycket lagringsutrymme som tidigare

Nackdelar

- Fortfarande en dyr telefon
- Ingen hörlurskontakt
- Samma grundläggande design som förra året