Polar M600 är smart men stor

Polar har släppt sin första smarta sportklocka i form av M600 med inbyggd GPS, och som drivs av Android Wear. 99mac har slängt in den i sitt testlabb.

M600 är Polars första smarta sportklocka. Klockan har både pulsmätning och GPS, samt är vattentät. Du ska kunna simma med den utan problem och den drivs av operativsystemet Android Wear. 99mac testar!

Utseende

Det här kanske är klockans största nackdel, den är orimligt stor! Jag har jämfört med både Fitbit Blaze, Apple Watch Series 2 (42 millimeter) samt den första versionen av Apple Watch (38 millimeter) för att se hur mycket större den är och det är en väldigt stor skillnad. Det konstigaste med klockan är att det finns en stor hård extra del under klockan som kanske innehåller batteri, men mest bara tar upp plats. Klockans runda form, som gör att armbandet sluter om handleden, är mest i vägen. Min handled bokstavligen försvinner bakom M600. Dessutom fastnar exakt allt i den. Jag måste välja att ta av mig klockan för att få på mig mina kläder varje morgon, alternativt stå och försöka fiffla med tröjan under flera minuter för att komma igenom med handleden och M600.

M600 har ett ordentligt armband som är strax under 2,5 centimeter brett. I nuläget går det att beställa med svart eller vitt armband i silikon och på sikt kan det tillkomma ytterligare färger. Exemplaret i 99macs testlabb är svart.

Skärmen är en tryckkänslig färgskärm på 240 x 240 pixlar med stöd för bland annat svep- och tryckfunktioner. Strax nedanför skärmen finns en knapp för snabbaktivering av träning och en liten funktionsknapp på klockans vänstra sida. Armbandet har ett dubbelt bygelspänne och även om klockan verkligen sitter på plats av armbandet och den solida spänningen känner jag rätt ofta mig lite instängd av den stora klockan.

Tålighet

Klockan är jättetålig och det enda sättet den har påverkats under min tid med den är att klockan har blivit smutsigare. Generellt sliter jag snabbt på produkter men den här klockan har klarat med mesta. Den är IPX8-klassad, vilket betyder att du inte bara kan duscha med den utan också ta med den på din simtur, däremot inte när du dyker. Den har klarat fullkontaktsövningar strålande. Någon gång var det en person som hamnade med näsan på armbandet och hade jag kunnat få in armbandet under handledsskyddet hade det varit önskvärt. Polar säger själva att du ska behöva ladda klockan ungefär varannan dag med en Android-telefon och varje dag om den är kopplad till en Iphone. Jag har haft min kopplad både till en Iphone och en Android-telefon och har behövt ladda klockan mellan varannan till varje dag mer beroende på hur mycket jag använt den snarare än till vilken telefon den varit kopplad till.

Appen

Operativsystemet är Androiod Wear och precis som att det funkar att använda Polars egna appar Polar Flow och Polar Beat går det att ansluta M600 till Google Fit, Apple Hälsa, Myfitnesspal och Mapmyfitness. #Polar arbetar även aktivt på att utveckla ny kompatibilitet med fler tjänster från tredje part. Jag testade främst M600 med den inbyggda appen Polar Flow. När jag testade den på en Android-enhet kopplade jag den också med Google Fit vilket mest gjorde mig förvirrad eftersom jag fick samma information från två olika håll. Polars egna appar är dock så kraftfulla träningsverktyg att andra appar hittills har känts överflödiga för mig.

Det finns mycket att hitta i appen och en av funktionerna jag uppskattar allra mest är att när jag sätter min mobil på tyst läge följer detta med i klockan och jag får då inte längre vibrerande notiser i klockan. Detta gör att jag inte behöver ställa in samma sak på olika ställen utan att klockan smart och smidigt följer med mobilens inställningar.

Efter att ha testat sport- eller aktivitetsarmband innan som inte varit särskilt smarta är det här ett välkommet inslag. Jag behöver inte lika ofta gå till mobilen för att hitta datan jag letar efter och jag får betydlig fler notiser till min klocka eftersom även kommentarer på Facebook eller epost dyker upp i klockan, på gott och på ont.

Med hjälp av Polars egna appar och tredjepartsutvecklare går det att få ut otroligt mycket av M600 på olika nivåer. Om du endast vill ha en klocka som mäter din vardagsmotion kanske den rentav är lite för avancerad, men för en person som tränar mycket och på många olika sätt ger M600, speciellt i samband med appen Polar Flow, otroligt bra och precisa mätningar. En av mina favoritfunktioner är aktivitetseffekt som berättar för mig hur det genomförda träningspasset påverkar min hälsa och fysiska kapacitet.

Träning och mätning

Du kan göra det mesta med Polar M600. Förutsatt att du har klockan på dig dygnet runt mäter den din vardagliga aktivitet i form av sömn, aktiv tid under dagen, puls, steg och sträcka, men den är också väldigt bra på att mäta träning. M600 registrerar din sömn och kollar även om din sömn är orolig eller rofylld. Sömnkvaliteten påverkas av hur mycket du rör på armarna när du sover.

Knappen framme på klockan där jag snabbstartar ett träningspass är otroligt användbar och jag kommer i princip ihåg att starta träningar varenda gång. Det går också att ställa in vilka träningspass du snabbt kan starta genom förinställningar i Polar Flow. Eftersom jag mestadels ägnar mig åt annat än gång och löpning uppskattar jag det här jättemycket. Det finns så klart ingen roller derby-inställning men ishockey är nära nog, något som inte funnits i någon av de andra aktivitetsarmbanden jag testat.

Eftersom M600 kan användas tillsammans med många olika appar men inte självständigt är det lite svårt att särskilja vad som är bra med appen och vad som är bra med klockan. Jag har testat Fitbit Charge 2 och Polar M600 simultant och när det gäller specifika träningspass har jag nästan uteslutande gått in och kollat vad M600 har regisserat eftersom jag upplever att jag får betydligt mer precis information i Flow-appen. Sättet som Flow-appen visar träningens resultat är lätt att förstå och ger mig all information jag behöver.

Sammanfattning

Det är ingen tvekan om att Polar är väldigt bra på det de gör bäst, sportbiten av den smarta klockan. Alltifrån hur den mäter till Polars egna appar är väldigt kompetenta när det gäller mätning och presentation av mätresultat. Den är stryktålig och hanterar väldigt många olika aktiviteter och på många sätt riktar M600 in sig på personer som tränar mycket. Framförallt är det en sportklocka. Dock gör faktumet att klockan är smart att jag i mindre utsträckning behöver gå till appen i telefonen, och klockan fungerar mer sömlöst med mobilen än de andra aktivitetsarmbanden jag testat. Dessvärre är den orimligt stor och bulkig, och detta är ett stort minus för mig. För den är så pass stor att den upprepade gånger under en dag stör mig.

Fördelar:
+ Mycket bra på att mäta, specifik och väldigt bra om en tränar mycket
+ Lätt att starta andra aktiviter än löpning
+ Mer av mobilens information följer med till klockan
+ Träningseffekt

Nackdelar:
– Orimligt stor och klumpig
– Kan upplevas avancerad för de som bara är ute efter att mäta vardagsmotion
– Måste laddas ofta

Om du vill jämföra Polar M600 med andra smarta klockor har 99mac även testat Fitbit Blaze och Apple Watch Series 2.